Kvacket 2/2020

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Packningsdatum:1 april 2020

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets andra Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert hitta en verksamhetsberättelse och bokslut för 2019 samt mötesordning och poströstningsblankett för årsmötet.

Jodå, vi ska ha ett årsmöte!

I dessa märkliga virustider vill styrelsen ändå göra vad vi kan för att tillvaron ska fungera så normalt som möjligt, så vi siktar på att genomföra årsmötet som tidigare utannonserat, dvs. den 18 april kl. 13.13 i Åttingen på Reimersholme. Den som inte vill eller kan närvara har, som alltid, möjlighet att skicka en poströst via brev eller mejl, och även den vägen ge synpunkter och kommentarer som kan tas upp på mötet.

Vi kommer naturligtvis att följa direktiv från regering och folkhälsomyndigheten, så förutsättningarna kan ändras med kort varsel. Vi rekommenderar därför att de medlemmar som planerar att närvara meddelar det till kansli@nafsk.se, så att vi snabbt kan nå ut med information till er om något måste ändras. Vi kommer också att lägga ut aktuell information på vår hemsida och på sociala medier.

Vi undersöker även möjligheterna att följa mötet online. Även ni som är intresserade av detta alternativ får gärna maila till kansliadressen och ange det, så hör vi av oss.

Åttingen på Reimersholme i Stockholm är, som namnet antyder, en åttkantig byggnad med adress Reimersholmsgatan 45 och bästa sättet att ta sig dit är med buss 54 (kollusorer som kommer till Stockholm med tåg kan ta den ända från centralstationen) eller 66 från T-banehållplats Hornstull till ändhållplatsen Reimersholme och sedan gå tillbaka en liten bit och korsa gatan.

Stockholmsbaserade medlemmar får mycket gärna anlända en timme tidigare för att deltaga i årsmötet för lokalföreningen K.A.J.S.A. Detta äger nämligen rum i samma lokal med start klockan 12.13.

Ett årsmöte inleds med en officiell mötesdel (mötesordning för denna bifogas i detta utskick) för att välja styrelse, revisorer och valberedning, diskutera bokslut och budget och andra frågor av mer eller mindre ankistiskt intresse). Har du någon övrig fråga du vill ta upp så kom till mötet och anmäl det, ankister gillar att debattera!

Då denna del av mötet är avslutad vidtar en mer oplanerad del den då målsättningen främst är att ha ankistiskt trevligt. Det bjuds på fika, det visas film och säkerligen blir det en och annan mer eller mindre knivig frågesport. Har du något ankistiskt kulturgods i form av serier, filmer, samlarfigurer etc. som du vill bli av med så ta med det till mötet, ofta kan där hållas en auktion där någon annan kan bli glad innehavare av detta (föreningen tar tio procent av försäljningspriset i provision på det som blir sålt). Avslutningsvis intager de som så önskar en gemensam middag.

Alla är välkomna till mötet. Är man redan medlem har man rösträtt, är man inte får man gärna närvara ändå. Det går också alldeles utmärkt att bli medlem under själva mötet, om man skulle komma på en sådan god tanke!

Stockholms seriefestival

Tråkig bulletin angående SIS 2020 från Serieteket 2020-03-19:

Hej, alla festivalfans!

Nu har vi fattat beslutet att Stockholms Internationella Seriefestival 2020 ställs in. Åtminstone flyttas den från den sista helgen i maj.

Alltför många osäkerhetsfaktorer florerar nu – och det har gjort det svårt, för att inte säga omöjligt, för oss att administrera festivalplaneringen.

Det här är inget vi valt med lätthet. Seriefestivalen är ett kärleksprojekt för oss och för många av er. Vi hoppas naturligtvis att jobbigheterna ska vara över snart och tittar just nu på alternativa datum i höst för att kunna flytta festivalen dit om prognosen är bättre då. Om vi får till det så hoppas vi givetvis att ni vill vara med igen. Vi kommer att höra av oss till er om det blir av.

Vi kommer också att titta på möjligheterna att anordna webbprogram under våren, med några av de internationella gästerna som avbokats.

Just nu sätts arbetet på paus en stund. Men vi kommer igen!

Ta hand om varandra,

Festivalledningen

Från NAFS(k) beklagar vi förstås detta då seriefestivalen definitivt är att betrakta som en av årets absoluta höjdpunkter i seriesverige. Vi håller tummarna för att planerna om att arrangera vid ett senare tillfälle kan realiseras och kommer naturligtvis att då medverka efter bästa förmåga!

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist
NAFS(k):s 10-stjärnige festivalgeneral

Inställt, inställt, inställt …

”En inställd seriefestival är också en seriefestival”, för att travestera Ulf Lundell. Tyvärr har Covid-19-virusets härjningar gjort att båda de festivaler (Uppsala Comix och Stockholms Internationella Seriefestival, SIS), som vi gjorde reklam för i förra numret av Kvacket, blivit inställda. Vi sänder en varm tanke till arrangörerna som lagt ned ett stort arbete och hoppas att dessa festivaler kan genomföras i någon form senare under året.

Detsamma gäller även årets Ankon. Styrelsen vill inte planera någon sådan före sommaren, då vi inte vet något om hur det kommer att fungera med främst resemöjligheterna. Så fort det blåses ”faran över” i virusfrågan återupptas planeringen och vi siktar på att ha ett fullmatat Ankon i höst i stället. Den som väntar på något gott …

NAFS(k) skaffar Swish

NAFS(k) ska i skrivande stund skicka in ansökan att skaffa Swishnummer! Vi får nummer 123 624 64 58 som förhoppningsvis aktiveras innan detta Kvack hinner fram.

Du kan sedan Swisha avgifter, donationer och andra betalningar direkt till oss. Vi får en transaktionsavgift på 2 kr för varje mottagen betalning, så vi uppskattar om du kan lägga till en fri- och välvillig donation på minst 2 kr när du betalar.

Höjda avgifter

Styrelsen föreslår att årsmötet den 18 april 2020 beslutar om en höjning av medlemsavgifterna från och med 1 juli 2020. De nuvarande avgifterna har gällt sedan 2011. Konsumentprisindex har sedan dess ökat med 9,5 procent, vi har ökade fasta kostnader för porto och lokalhyra och vi behöver kunna sätta av medel årligen för vårt 50-årsjubileum år 2026.

Förslaget är att höja årsavgifterna för vuxna till 160 kr (i Sverige) och 240 kr (i utlandet). Det är en höjning med drygt 14 procent. Knatteavgiften föreslås kvarstå på 70 kr. Däremot föreslår styrelsen att livstidsavgifterna höjs till 4313 kr (i Sverige) och 6643,25 kr (i utlandet). Det är en klart högre procentuell höjning än årsavgifterna, men det beror på att styrelsen även vill att livstidsavgifterna ska “räcka” längre, motsvarande cirka 27 år jämfört med 22 år idag.

Om avgifterna höjs av årsmötet kan du välja att betala den gamla årsavgiften för flera år framåt, bara vi får betalningen senast den 30 juni 2020. Du behöver inte komplettera i efterhand för de nya avgifterna. Vi håller koll på hur länge du har betalat för medlemskap. Nuvarande livstidsavgifter på 3131 kr (i Sverige) och 4711 kr (i utlandet) går också att betala in senast den 30 juni 2020.

Den tyska Ankeborgs-kartan

För den som sitter hemma utan något att göra (och förresten för alla andra också!) kan ett bra tips vara att passa på att samtidigt fräscha upp sin skoltyska och grotta ned sig i härlig Barks-nostalgi. Detta kan åstadkommas genom att studera de tyska donaldisternas ambitiöst konstruerade karta över Ankeborg, med tillhörande referens-register. Vi har fortfarande några exemplar kvar till försäljning för 170 kr (65 kr + 105 kr porto och emballage). Beställ via kansli@nafsk.se eller kom till årsmötet och köp en på plats.

Lånelagret efterlyser

Lånelagret efterlyser lite tidningar som saknas. Har ni några av dessa och kan tänka er att avyttra dem?

Hör av er till [mailadress syns bara för inloggade]

Kalle Anka2008: 27–52
2009: 7–29
Kalle Anka extra2010–2014

Rappet

Vår danska kusinförenings medlemsblad.

Nummer 27: Disneyserieutgivningen på Dell, Gold Key och Whitman; Disneysamlarprylar för flickor; Seriebilagor; Besök på tysk Donaldistkongress; Förvaring av serietidningar och -prylar; Intervju med jubilaren Joakim von Anka.

Nummer 28: Anders And & Co. 70 år; Disney serier tillhörande ”skrammel-kategorien”; Rymdresor i Ankeborg; Raptus von Andprisets första mottagare; Datorhistorik ur ett Ankeborgsperspektiv; Internet uppfanns i Ankeborg.

Nummer 29: Rapporter från års- och sommarmöte; Verklighet och illusion; Lite om 313; Tidsresor; Porslinsfigurer; Första gångerna med Don Rosa; Förvaring av Anders Andtidningar; Disneyklippark på flingpaket.

Ankkalinann Pamaus

Vår finska kusinförenings medlemsblad. Enligt den engelska sammanfattningen (utmärkt påhitt för övrigt) så är det det sista numret av tidningen! Verkar dock som att de kommer att fortsätta med årsböcker eller något liknande.

Nummer 39: Tre internationellt kända Barkssamlare och -forskare (Matti Eronen, Peter Barks Kylling och Marko Leppälä) berättar om sitt arbete och sin hobby; Ghost of the Grotto – gjordes den finska översättningen från en serbokroatisk översättning? Dödsrunor för Pentti Hauhiala och Kirsti Toppari; Disneytidningar på kyrilliska; Hur säljer man en stor Disneysamling?

Bild & Bubbla

Seriefrämjandets kulturtidskrift om serier.

Nummer 220: Statarna och deras (inte så) underbara äventyr av Kalle Lind & Jimmy Wallin; Hegas – det hemliga förlaget; Crippa Alqvist; Anneli Furmark; Seriernas framtid – Konstfack 2019; Serier på svenska 2019; Jag har inte någon koppling till serier egentligen – samtal med Kristin Lidström; Thomas Karlsson 1961–2019; Thomas Olsson; Ett liv som mus – samtal med Art Spiegelman; Resan är målet – samtal med Lars Horneman.

Nummer 221: Alltid hejdå av Alma Thörn; Jag ska inte ta över Mulle – samtal med Alice Engström; Kolbeinn Karlsson; Serieklappar; Ensamma är starka – den fransk-belgiska albumserien Seuls analyseras; Korrespondens med en mästare (se separat notis nedan); Att skapa webbserier; Jonas Lidström; Sie kommen! – utställning om svenska serier i Tyskland; X-rated? – filmerna om Agent X9 och hans vänner; Det rumänska seriemysteriet; Upprättelse för Psycho Girl – samtal med Agnes Jakobsson.

Nummer 222: En klump i magen av Malin Granroth; Genrer vi glömt: Skräckserier för tjejer; Stef Gaines; Handbok för superhjältar; En togoles i Sverige – samtal med KanAd; Nicolas Krizan; All lags rebell – Daniel Ahlgren och hans SH3; Fantomen på export – svenska trikåer i Australien; Fantomen i Australien; Seriernas framtid.

Korrespondens med Carl

I Bild & Bubbla nummer 221 (se notis ovan) finns en rikligt illustrerad artikel om hur några svenska tonåringar tog kontakt med Carl Barks på 60-talet. I NAFS(k)uriren 32 kunde man läsa om hur koll. 2196 Göran Broling korresponderade med Barks med start 1974. I artikeln i B&B så kan man läsa om hur koll. 1142 Klas Reimers och Love Arbén fick kontakt redan 1969. Ett resultat av korrespondensen var en artikel om Barks i Thud nummer 8 1970 (Thud var B&Bs föregångare).

Nya och återvändande

Sedan oktober 2019 har vi haft en mycket bra medlemstillströmning, 16 stycken på drygt fem månader! Två medlemmar har också återkommit efter några års frånvaro. Varmt välkomna!

2914  dolt namn Landskrona
2766  dolt namn Lidingö
3031  dolt namn Stockholm
3032  dolt namn Västra Frölunda
3033  dolt namn Stockholm
3034  dolt namn Borlänge
3035  dolt namn Sundsvall
3036  dolt namn Västerås
3037  dolt namn Vårgårda
3038  dolt namn Västervik
3039  dolt namn Bromma
3040  dolt namn Bromma
3041  dolt namn Borås
3042  dolt namn Kungsör
3043  dolt namn Mölndal
3044  dolt namn Hörby
3045  dolt namn Lund
3046  dolt namn Undersåker