Kvacket 3/2023

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Packningsdatum:4 juli 2023

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkommen till årets tredje Kvacket! I ditt kuvert ska du också hitta ett årsmötesprotokoll. Cirka 170 kollusorer får också en inbjudan att förnya medlemskapet.

Höstmöte

Datumet för höstmötet är den 28 oktober och platsen är Åttingen i Stockholm.

Andra kommande aktiviteter

I skrivande stund vet vi ännu inte om det blir något bokbord på Drottninggatan i Stockholm i augusti, och om vi i så fall får någon inbjudan att delta. Vi är dock optimistiska i båda fallen och kommer i så fall sedvanligt att sälja kulturgods och försöka värva nya medlemmar. Håll utkik på vår hemsida, i Facebook-gruppen och på ankism-listan så meddelar vi där när vi vet bestämt.

Vi har ingen som anmält sig villig att vara värd för något Ankon under sommaren, så styrelsen planerar ett AnkOnline i slutet av året i stället. Mer information om det kommer i nästa Kvacket.

Årsmötet 2023

Lika pålitligt (nåja) som vårens intåg i vårt land följde att det var dags för vårt eminenta årsmöte. Den 29 april möttes en skara kollusorer upp i vår välkända möteslokal Åttingen på Reimersholme och ytterligare några utnyttjade möjligheten att delta online via Zoom.

Första delen av mötet ägnades åt formalia kring föreningen i form av val av styrelse, godkännande av budget m.m. Protokoll från denna del av mötet medföljer detta utskick. Samtliga av föreningens funktionärer omvaldes på sina poster, budgeten godkändes och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet, så det var på det stora hela ett ganska lugnt möte så långt.

Efter detta var det dags för fika och minglande och det var som vanligt svårt att avbryta de många pågående diskussionerna när det var dags för återsamling – men då var det dags för något alldeles extra. Vår mångkunnige kassör koll. 316 Greger Nässén hade förberett en musikfrågesport där det gällde att känna igen melodier från olika Disney-filmer, samt svara på frågor kring dem (exempelvis vem som komponerat stycket och vilken rollfigur i filmen som sjunger det). Det speciella med frågesporten var dock att Greger själv spelade alla styckena live på piano, minst sagt imponerande!

Frågesporten genomfördes lagvis, och även om de flesta lagen nog kände igen låtarna var följdfrågorna ganska knepiga och flera lag resonerade nog som undertecknad ibland: ”Om vi svarar Alan Menken på alla kompositörsfrågorna borde det ju vara rätt några gånger …”.

Kampen var jämn men som vinnare stod slutligen, inte helt överraskande, ett lag under ledning av vår filmälskande valberedare koll. 2187 Åsa Warnqvist. Tanken var att de medlemmar som deltog online skulle bildat ett eget lag, men ljudkvaliteten var tyvärr inte tillräcklig för att de skulle kunna uppfatta vad som spelades, till vår sekreterare koll. 2867 Andreas Erikssons förtret, eftersom även han (som professionell översättare) har filmer som ett stort intresse.

Det genomfördes också auktion, naturligtvis med van hand ledd av koll. 339 Anders Berglund och med lika oförutsägbara bud som vanligt. Denna gång var det objekt som visade sig mest åtråvärt andraupplagan av NAFS(k)nappen för 400 kronor. Efter auktionen kände de flesta att middag vore på sin plats och de som önskade fortsätta kolluderandet gick till den vanliga pizzerian, där ankistiska och andra diskussioner fortsatte en bra stund till innan man motvilligt skiljdes och gick åt olika håll. Tur att det bara är ett halvår till nästa möte! För att vara exakt – datumet för höstmötet är den 28 oktober och platsen är Åttingen. På återseende då!

Koll. 2348 Mats Nilsson

SIS

13–14 maj var det ännu en gång dags för Stockholms internationella seriefestival som arrangeras av Serieteket i Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm. NAFS(k) var som vanligt representerade med ett bord där vi sålde (k)urirer och annat kulturgods, ordnade tipsfrågor med fina priser, värvade medlemmar och i övrigt försökte sprida kunskap om ankismen till eventuella intresserade.

Vårt bord flankerades av Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club (Fantomen-folket) på ena sidan och Tintin-människorna i Generation T på den andra, något som både betyder trevligt sällskap och underlättar då vi kan hjälpa varandra om någon behöver gå ifrån en stund.

Bordet bemannades förtjänstfullt av koll. 2348 Mats Nilsson, 316 Greger Nässén, 976 Johan Blixt, 694 Olof Siverbo och 2165 Klaus Dejler. Detta var vårt mest framgångsrika deltagande på mången god dag då vi både värvade nya medlemmar och drog in tillräckligt med likvida medel för att bekosta bordshyran och mer därtill.

Festivalen tjuvstartade redan på kvällen fredagen 12:e med invigning av utställningen ”Bande dessinée på svenska – serier i fransk-belgisk anda” på Serieteket. I den presenteras 21 svenska serieskapare och hur de påverkats av den europeiska serietraditionen. Närvarade gjorde bland andra Belgiens ambassadör Carl Peeters och en representant från den franska beskickningen (ambassadören hade prioriterat ett EU-toppmöte) vilka båda högtidstalade. Carl Peeters lade också ut texten passionerat om Blake & Mortimers förtjänster. Dessutom ett intressant panelsamtal där flera av seriesveriges tyngsta namn deltog. NAFS(k) representerades av en delegation bestående av Karl-Erik Lindkvist, Johan Blixt och Olof Siverbo.

De båda frågesporterna (konstruerade av Mats Nilsson) finns på NAFS(k):s hemsida om någon vill pröva sina kunskaper i efterhand:

Lördagen vann Håkan Storsaeter och söndagen koll. 694 Olof Siverbo.

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist
NAFS(k):s tio-stjärnige festivalgeneral

Kulturnatten 2023

Ett sedan några år återkommande event i Stockholm är ”Kulturnatten” som anordnas en gång om året och har som syfte att visa upp den mångfald av kultur som finns i staden. Det kan exempelvis vara museer som håller kvällsöppet och det kan ordnas konserter, teaterföreställningar m.m. Dessutom ordnar många butiker extra arrangemang av olika slag.

I år ägde Kulturnatten rum den 22 april kl. 18–24 och SF-bokhandeln i Gamla Stan hade valt att ordna en ”Seriekonstens natt”. Huvudpunkten där var en utställning om tidningen Galagos historia och ett föredrag av dess mångårige redaktör Rolf Classon, men det fanns flera andra punkter på programmet. Seriefrämjandet var medarrangör och hade bett oss i NAFS(k) att ordna en tipsrunda för allmänheten med ankistiska frågor. Ordföranden Mats konstruerade en sådan och han och kassören Greger närvarade i affären under kvällen för att kolla att allt fungerade och rätta de svar som lämnades in. En hel del personer deltog och vi utsåg två vinnare. Bland icke-medlemmar vann Maria Lindeberg och bland medlemmarna vann koll. 3010 Elis Wibacke. Det kan för övrigt påpekas att Maria numera är medlem i föreningen – välkommen!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Don Rosa cancellerad!

Don Rosa rapporterade i början på året att två av hans serier inte längre får publiceras. Serierna i fråga är ”Världens rikaste anka” (”The Richest Duck in the World”) och ”Ett fantastiskt drömliv” (”The Dream of a Lifetime!”).

Enligt Rosas källa (”an absolutely trustworthy top-level manager of a foreign licensee publisher” enligt Rosa) strider serierna mot The Walt Disney Companys värderingar. Bombie the Zombie finns med i bägge serierna och vi får väl anta att zombien och/eller woodoprästen Foola Zoola upplevs som kanske lite ”stereotypa”. Bombie och Zoola har sina rötter i Barksserien ”Kalle Anka och voodoo-doktorns hämnd” (Four Color #238, ”Voodoo Hoodoo”).

Om det är sant så är det ganska problematiskt eftersom de två serierna är de avslutande delarna i Rosas ”Farbror Joakims liv”. Det verkar dock som om sista ordet inte är riktigt sagt än så vi får väl hoppas på det bästa.

Alla serierna finns i flera olika samlingsvolymer så även om det blir blockerade globalt så kommer det inte att vara alltför svårt att komma över dem de närmaste åren. Fantagraphics utmärkta Disney-utgivning betade exempelvis av Barksserien 2011 i ”The Complete Carl Barks Disney Library” och koll. 699 Per Starbäck har skrivit en eminent artikel i Kvacket 1/2012 om hur serien har hanterats och censurerats genom åren.

Koll. 976 Johan Blixt

Ankifieringen rullar på

I Kvacket 1/2021 rapporterade vi att Karlskrona skulle ankifieras som Kallekrona (tidigare ankifierade orter är Kalmar, Göteborg och Uppsala).

Serien fick namnet ”Modellbyggmästaren” och publicerades i nummer 41–42/2021. Manus av Maya Åstrup och bild av Tony Cronstam.

2022 kom turen till Lund med ”Vetenskapens hjältar” i nummer 37–38, återigen manus av Åstrup men den här gången bild av Francisco Rodriguez Peinado.

Carl Barks och Don Rosa

Bokserierna Carl Barks Ankeborg (30 delar) och Don Rosa-biblioteket (10 delar) blev färdiga 2021 respektive 2022 (vi skrev lite om dem i Kvacket 1/2021). Eftersom konsumenterna av deras serier verkar vara omättliga så har man nu påbörjat ännu en ny bokserie med det fiffiga namnet Carl Barks och Don Rosa!

Första delen heter På rymmen från rikedomarna & Åter till Xanadu och innehåller alltså de två nämnda serierna, först Barks serie och sedan Rosas uppföljare.

Åtminstone tre delar till är planerade:

Nya och återinträdda

Sedan 1 februari 2023 har vi fått tretton nya medlemmar. Dessutom har tre ex-kollusorer återvänt till kollusorsskaran. Varmt välkomna!

426  dolt namn Floda
2353  dolt namn Järfälla
2805  dolt namn Hammel, DK
3106  dolt namn Upplands Väsby
3107  dolt namn Munkedal
3108  dolt namn Stockholm
3109  dolt namn Uppsala
3110  dolt namn Hägersten
3111  dolt namn Uppsala
3112  dolt namn Linköping
3113  dolt namn Bagarmossen
3114  dolt namn Vänersborg
3115  dolt namn Lidingö
3116  dolt namn Stockholm
3117  dolt namn Farsta
3118  dolt namn Järfälla