Kvacket 2/2024
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | Grönt papper, 4 sidor |
Packningsdatum: | 4 april 2024 |
[PDF] (kräver inloggning)
Med detta utskick följde även med följande (inloggning krävs):
Hej och välkommen till årets andra Kvacket! Med Kvacket ska det följa verksamhetsberättelse och bokslut för 2023 samt mötesordning och poströstningsblankett för årsmötet. Ett antal kollusorer får påminnelse att förnya medlemskapet för 2024.
Snart blir det Årsmöte!
Ja, visst är det dags för årsmöte i vår eminenta förening. Som tidigare meddelats är tid och plats för detta den 20 april kl. 13.13 i föreningslokalen Åttingen på Reimersholme i Stockholm. Det är, som namnet antyder, en åttkantig byggnad med adress Reimersholmsgatan 45 och bästa sättet att ta sig dit är med buss 54 (kollusorer som kommer till Stockholm med tåg kan ta den ända från Centralstationen) eller 66 från T-banehållplats Hornstull till ändhållplatsen Reimersholme och sedan gå tillbaka en liten bit och korsa gatan.
Under den formella mötesdelen är det även möjligt att delta online via Zoom. Länk till detta publiceras på nafsk.se under veckan före mötet. De som inte närvarar på plats har också möjlighet att, via mail eller vanlig post, göra sin röst hörd genom att lämna in den poströstningsblankett som medföljer detta utskick.
Under den första, formella, delen av mötet följer vi den mötesordning som även den medföljer detta utskick och väljer styrelse, bestämmer årsavgifternas storlek mm. När denna del är avslutad (eller någon gång under den, beroende på de närvarande medlemmarnas diskussionsbenägenhet…) gör vi paus för fika och allmänt kolluderande. Därefter återupptas mötet och när den formella delen är avslutad övergår vi till (ännu) mer nöjsamma aktiviteter. Koll. 2187 Åsa Warnqvist kommer att berätta om sin resa till Disneyland, vi kommer att diskutera vad som är på gång från Egmont (som stor Scarpa-fantast är jag själv mycket nyfiken på deras senaste bokprojekt!), det blir filmvisning och auktion – och naturligtvis också en maffig frågesport. Denna gång ska vi undersöka hur noggrant ni egentligen läst de mest kända historierna av Barks, Rosa med flera. När allt detta är avklarat brukar det vara dags för middag, och de som så vill äter den gemensamt på en restaurang i närheten.
Vad gäller den tekniska delen av mötet kommer det i salen att finnas projektor och högtalare så att de närvarande kan följa även vad som händer online, men ljusförhållandena i salen är inte sådana att det kommer att gå att läsa även vad som skrivs i chatten på Zoom. Ni som vill följa mötet i alla dess detaljer ombedes därför att ta med egen dator eller smartmobil (trådlöst nätverk finns).
Alla nuvarande och blivande (det går utmärkt att anmäla sig under själva mötet om ni har någon bekant ni tycker borde gå med) medlemmar är varmt välkomna!
Vad mer är på gång?
Helgen före årsmötet, den 14 april, arrangeras Uppsala Comix, uppsalacomix.se. Inga formella ankistiska inslag verkar planeras där, men det är naturligtvis ändå av intresse för seriefantaster.
Desto mer högankism blir det på Comic Con Stockholm Summer den 3–5 maj, då den gästas av ingen mindre än Don Rosa, som vi ju inte fått se i Sverige på länge. Det kan hända att hans närvaro (nåja, det finns en hel del annat intressant där också) leder till att mässan blir utsåld vissa dagar, så se till att boka biljett i god tid! I skrivande stund förs även diskussion på nätet om han rentav kommer att besöka några andra boklådor/seriebutiker i Stockholm och/eller närliggande städer under dagarna efter mässan, då han tydligen har några dagars paus i sitt program innan han ska besöka Finland. Vi kommer att lägga ut info om detta på sociala medier då vi vet. Senare i maj är det även dags för SIS, som vår festivalgeneral koll. 538 Karl-Erik Lindkvist berättar mer om på annan plats i detta Kvacket.
Vi vet ännu inte om det blir något bokbord på Drottninggatan i år, och om vi i så fall liksom många tidigare år kan samarbeta med Serieteket i Kulturhuset om medverkande. Detta brukar äga rum i mitten av augusti, dvs. innan nästa nummer av Kvacket kommer ut, så även där får vi hänvisa till våra sociala medier för information.
Stockholms seriefestival
I år när den 26:e upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival (SIS) är på gång har arrangören (säkert på grund av praktiska omständigheter) valt att förlägga den något senare än vad den normalt brukar vara. Datumet att lägga på minnet är 25–26 maj. Platsen är som vanligt Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm där festivalen breder ut sig över flera våningsplan i olika lokaler.
Det blir internationella gäster, scenprogram på tre estrader, marknad, filmvisningar och workshops. Festivalen kommer att ha ett ”tyskt undertema” vad nu detta innebär (förutom tyska gäster)? Utöver den stora seriemarknaden där NAFS(k) i vanlig ordning kommer att ha ett bord (troligen i närheten av Tintin-vännerna i Generation T och Fantomen-dito i Scandinavian Chapter of the LFMBEC) är antagligen de flesta av Sveriges serieförlag representerade (i många fall med bra rabatter) och ordnar signeringar med sina serieskapare så det är ett ypperligt tillfälle att skaffa de där albumen man vill ha direkt från källan. Det kryllar för övrigt av serieskapare och förläggare överallt så ta med det du vill ha klotter i så är chansen stor att det går att ordna på ett eller annat sätt.
Öppettider (vanligen 11–17), komplett scenprogram och gästlista kommer att tillkännages på Serietekets hemsida längre fram så håll koll där för att vara helt up to date. Fortlöpande information om NAFS(k):s deltagande och karta över marknadsområdet med vårt bord utmärkt dyker säkert upp på vår hemsida och i nästa nummer av Kvacket.
Der Donaldist 163
Den här gången har de tyska donaldisterna fått till ett riktigt kanonomslag. Givetvis med benäget bistånd av Carl Barks och serien ”Farbror Joakim och Världsmästerskapen i pengar” från slutet av 50-talet. Guld-Ivar Flinthjärta står på en enorm kanon för att skjuta en påse med krympande jivarosaft mot Joakims pengahög. Joakim studsar upp med sitt gamla muskedunder och skjuter rätt in i eldröret, varvid hela kanonen krymper till leksaksstorlek. Den nu plommonstora påsen träffar Joakims hatt och krymper densamma (den som Guld-Ivar skulle äta upp om han förlorade). Allt detta mot en knallgul bakgrund. Mycket tjusigt.
I och med nummer 163 – det första post-covidnumret – har allt återgått till det normala: en ordinärtjock (64 sidor) tidning, till stor del fylld av ett högintressant bildreportage från det senaste donaldistiska konventet, denna gång i den gamla Hansastaden Herford, belägen i nordvästra Tyskland. Det omfattande bildmaterialet skildrar många av de 130 donaldisterna, mer eller mindre iförda näbbfärgade munskydd, antingen ätandes, föredragandes eller görandes just ingenting. Föredragen handlade om allt från sedvanligt teoretiserande om Ankeborgs belägenhet, musiken i Ankeborg till hur egentligen ”Duck” ska uttalas på tyska.
Nästa artikel är en fullständig genomlysning, med en otrolig massa obegripliga formler över hunden Struppis (minns tyvärr inte vad han hette på svenska, det är 58 år sedan serien först publicerades i Sverige) beräkningar efter att han av en fysiker bestrålats med en av honom (fysikern alltså) uppfunnen maskin som ger honom (hunden alltså) en otrolig kunskap och intelligens. Detta i serien ”Farbror Joakim i Tröstlösa Träsket”.
Vidare i de tyska donaldisternas centralorgan får vi lära oss lite (nåja, kanske inte så lite – elva sidor!) om fyrkantiga ägg. En resumé av ”Vilse i Anderna” och en grundlig analys av alla aspekter av livet i landet Avskyvärld, på tyska fyndigt döpt (av den legendariska översättaren Erika Fuchs – säkert den enda anköversättaren som fått ett eget museum) till Eckenhausen. Ecke är det tyska ordet för hörn. Ente är det tyska ordet för anka. Ankeborg heter i Tyskland Entenhausen. Rikligt med illustrativa serierutor, bland annat min personliga favorit, faktiskt den enda ruta jag minns efter 60 år, jag har inte hittat just den rutan i de senare utgåvor jag kommit över: två äggrosshandlare (med äggformade huvuden) som med sprutande dregel ser fram mot fyrkantiga, lätthanterliga, ägg. I artikeltexten påpekas att även jordgloben på deras kontor är äggformad.
Allt analyseras, även analyserna i serien. Till exempel förklaras grundligt hur egentligen kalkhalten i ett äggskal bestäms. Att göra det med ett mikroskop, som i serien, är helt omöjligt. Dessutom säger inte kalkhalten speciellt mycket om varifrån äggen härstammar. I alla fall inte i vår värld. Kanske, dock, i ankvärlden, Stella Anatium.
För den händelse att någon dedikerad ankist är intresserad, meddelas härmed att även detta nummer innehåller ett helt omöjligt quiz.
Så till nr 163:s stora behållning: ett försök till förklaring hur gröngölingsboken egentligen är uppbyggd. Den ser ut som en vanlig en centimeter tjock bok, men rymmer Stella Anatiums allt vetande och redogörelser för hur man klarar sig ur alla tänkbara (och otänkbara) akuta krissituationer.
- För att få in så mycket vetande i en så liten bok måste typsnittet vara så litet, mindre än de minsta, kända, atompartiklarna, att boken inte går att läsa ens med ett orimligt kraftigt elektronmikroskop, detta på grund av Heisenbergs osäkerhetsprincip: Orden syns suddiga samtidigt som man inte vet var ett enskilt ord befinner sig. Blir rätt besvärligt i ett trängt läge.
- Boken har den märkliga egenskapen att svaret ständigt finns på den första sidan som slås upp i boken.
Således måste det finnas någon slags tankeförbindelse mellan knattarna och boken. Den troligaste förklaringen till detta är att boken har en inbyggd snabb dator med en avancerad AI. Energin till datorn tas från av värme eller sol laddade batterier.
Efter denna pregnanta belysning av gröngölingsbokens innersta på endast två [sic] sidor känns resten av tidningen inte längre lika spännande: Donaldismen som vetenskap, tio sidor (pust!) som innehåller 63 äkta tyska fotnötter (ännu mera pust). Vidare en rikt illustrerad genomgång av ”Der Knoblismus”, bildat av ”knobeln” – singla slant. På engelska flipism. På svenska plattism. Filosofin går ut på att man genom att singla slant kan fatta alla små och stora beslut.
Ja, så mycket mer hade inte detta nummer att bjuda.
Farbror Marvel
Disney köpte Marvel Entertainment redan 2009 men det var först förra året som Marvel Comics blev en del av Disneys förlagsdel Disney Publishing Worldwide. Vad det innebär för Marvels superhjältar vet jag inte men nu ska Marvel ge ut sin första Disneytidning!
Hur man ska tolka att man börjar med Farbror Joakim och inte Musse eller Kalle men starten blir hur som helst Uncle Scrooge and the Infinity Dime. Tyvärr är det ingen pågående titel men förhoppningsvis kommer det mer Disney från Marvel i framtiden.
Manus är av Jason Aaron (känd från X-Men och Avengers) med bild av Paolo Mottura, Francesco D’ippolito, Vitale Mangiatordi med flera. Naturligtvis finns det flera omslag att välja bland och det som visas ovan är av Alex Ross.