Kvacket 1/2024
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | Vitt papper, 8 sidor |
Packningsdatum: | 8 februari 2024 |
[PDF] (kräver inloggning)
Hej och välkommen till årets första Kvacket! Cirka 230 kollusorer får i utskicket en inbjudan att betala medlemsavgift för 2024.
NK 47 är klar
Här i ditt utskick finns det senaste numret av NAFS(k)uriren, det fyrtiosjunde i ordningen! Det totala antalet sidor i alla nummer sedan starten i maj 1977 är nu uppe i 2160, vilket motsvarar 46 sidor i snitt per nummer. För att vi ska lyckas komma upp i 48 sidor i snitt med NK 48 behöver det numret ha minst 144 sidor, men det tror jag inte vi lyckas med …
Gör din röst hörd!
Som kollusor är du med och formar föreningens framtid. Det är dags för årsmöte igen, och då har du som vanlig medlem möjlighet att motionera och nominera. Hur allt det går till kan du läsa mer om i de förträffliga föreningsstadgarna, speciellt i paragraferna 5–8. (nafsk.se/stadgar)
Vi inbjuder dig (i enlighet med stadgarnas § 7.3) att lämna förslag på lämpliga kandidater till styrelse- och revisorsposter. Då valberedningen ska lämna sin färdiga kandidatlista senast fyra veckor före mötet, som hålls den 20 april, vill vi ha dina nomineringar senast onsdagen den 20 mars.
Om motioner stadgas i § 5.4.2 att ”en motion från en medlem ska avhandlas på årsmötet eller ett allmänt möte om den lämnats till styrelsen minst sex veckor före mötet”. Det betyder att lördagen den 9 mars är sista ankomstdag i år. Av hävd räknar vi också motioner som skickas till valberedningen som lämnade ”till styrelsen”.
Vad du ska motionera om har du själv full frihet att bestämma. Du kan till exempel yrka på att föreningen ska arbeta mot något visst mål, att den ska styras med slantsingling enligt klavismens regler, att vi ska be advokat Lage Vrängarén att se över stadgarna för att undvika flickus flackus flum eller att vi ska utropa NAFS(k) till en ankistisk nation med Åttingen som territorium och ”Den suckande sjömannen” som nationalsång.
Fundera också på om du själv skulle vilja vara med och delta i föreningens verksamhet på något sätt. Det behöver inte vara att komma med i styrelsen (fast det går bra att föreslå det också), men kanske hjälpa till på ett mindre hörn? Till exempel korrekturläsa artiklar till NAFS(k)uriren, vara med och bemanna försäljningsbord vid evenemang eller hjälpa till att packa medlemsutskick. Även nya och oerfarna krafter i olika delar av landet är välkomna att anmäla sitt intresse. Alla föreningar behöver förnyelse, och det gäller också för NAFS(k)! Och det går lätt att komma in i gemenskapen!
Låt din kvackande röst ljuda i skriven form till:
NAFS(k):s valberedning
c/o Göran Ribe
Lundagatan 38 B
117 27 Stockholm
E-post: [syns bara för inloggade]
Ett möte som varit
Trots att en hel vinter nu (snart, i alla fall …) har passerat minns vi väl att vi hade vårt höstmöte den 28 oktober 2023 och att det förstås hölls i Åttingen på Reimersholme. Vad gjorde vi då? Jo, vi gästades bland annat av en av våra eminenta grundare, koll. 314 Stefan Diös, som några veckor tidigare på bokmässan i Göteborg tillsammans med koll. 1460 Joakim Gunnarsson hade deltagit i en paneldiskussion med representanter från Egmont med anledning av tidningen Kalle Anka & C:o:s 75-årsjubileum. Stefan sammanfattade nu denna diskussion och berättade även en hel del ytterligare om tidningens historia och hans egen del av den som mångårig översättare.
Utöver detta förrättades det förstås dragning (på sedvanligt utdraget sätt, så att det lottas fram en siffra i taget i ett kollusornummer och om det leder till ett nummer som för närvarande inte innehas av någon aktiv medlem börjar dragningen om från början …) i vårt årliga lotteri NÅL. Vinnarna blev slutligen:
- Närvarande kollusorer: 2697 dolt namn
- Samtliga kollusorer: 1044 dolt namn
- Knattar: 3118 dolt namn
Efter en utdragen fikapaus (det fanns uppenbarligen mycket att diskutera) hade ordföranden Mats som vanligt satt ihop en frågesport. Eftersom temat för mötet var just Kalle Anka-tidningens 75 år bestod alla frågorna av att först känna igen ett omslag från något nummer som på något sätt var speciellt (det kunde exempelvis vara ett jubileumsnummer, numret där Magica de Hex dök upp för första gången, eller liknande), och då dels ange vilket nummer det var och vilket år det var ifrån, samt svara på några frågor om någon av serierna i numret. Verkligen inte lätt, men naturligtvis klarade många av de kunniga deltagarna ändå att skrapa ihop en hel del poäng. Vår store omslagskännare koll. 339 Anders Berglund var tyvärr bortrest och missade mötet, så han fick inte chansen att briljera (vilket de närvarande tävlande nog var tacksamma för). Då tävlingen tog ganska lång tid och flera av mötesdeltagarna var tvungna att avvika bildades nya lag halvvägs genom tävlingen, så det var svårt att kora ett bestämt segrarlag, men det förvånar nog ingen att koll. 1088 Ola Martinsson deltog i båda lagen som fick flest poäng.
Under mötet hölls det också auktion på kulturgods. Då den ordinarie auktionsförrättaren Anders Berglund som sagt var frånvarande ryckte koll. 1382 Bror Hellman in som vikarie och skötte uppdraget med briljans.
När både auktion och frågesport tagit slut kände de kvarvarande kollusorerna ett klart behov av mat och dryck, varpå en lång och trevlig middag på en närbelägen pizzeria fick definitivt avsluta mötet.
… och ett möte som kommer
Styrelsen vill härmed meddela att vår förträffliga förenings årsmöte 2024 kommer att äga rum den 20 april. Allting blir som ni nog förväntat er, så platsen blir alltså Åttingen på Reimersholme och starttiden 13.13. I nästa nummer av Kvacket kommer den formella kallelsen med dagordning, men se till att anteckna datumet i era almanackor och att följa uppmaningen från valberedningen på annan plats i detta nummer.
Comiquiz 2023
Den årliga tävlingen i seriekunskap – ComiQuiz – ägde rum den 18 november. Tävlingen genomfördes online, men detta år mer enligt den ursprungliga modellen så att man fick alla frågor på en gång och hade en fast tid på sig att besvara dem. Frågorna fanns dock läsbara online, varför NAFS(k) valde att låta de som ville delta i laget samlas och göra det via Zoom. Detta visade sig vara en utmärkt lösning, då vi lyckades uppnå en hedrande andraplats efter det suveräna laget från SeF Skåne. Detta trots att tävlingen innehöll tämligen få ankistiska frågor, förutom en där arrangörerna hade satt ihop en bild av Kalle Anka där olika tecknare stod för olika delar av teckningen och man skulle ange vem som ritat vad. Även för ankismens skarpaste hjärnor är det inte helt enkelt att se om det är Barks som tecknat en enstaka sjömansslips … Trots vissa tekniska problem vid starten fungerade tävlingsformatet väl. Vi hoppas det bibehålls till nästa år, så att vi även då kan mönstra ett lag med deltagare från hela vårt land.
Festivaler på gång
När våren så småningom gör sitt intåg brukar även ett antal festivaler med serieanknytning äga rum. Dem vi känner till i dagsläget är Uppsala Comix den 14 april, Comic Con Stockholm Summer den 3–5 maj (där Don Rosa kommer att medverka!) samt Stockholms Internationella Seriefestival 2024 den 25–26 maj. Vår förening kommer officiellt endast att medverka vid den sistnämnda, men det finns ju många goda anledningar att besöka de andra två ändå! Mer information om samtliga kommer i nästa nummer av Kvacket.
Disney Lorcana
Sedan förra året finns det ett nytt samlarkortspel: Disney Lorcana.
Det är ett spel som spelas med samlarkort som man skaffar ungefär som filmisar, hockeykort och andra samlarkort, det vill säga i paket där man inte vet vilka kort man köper. Några av de mest kända kortspelen i samma kategori är Magic the Gathering, Pokémon och Yu-Gi-Oh, men i Lorcana är det Disneyfigurer på korten. Varje spelar väljer ut en lek med kort att spela med, som förhoppningsvis passar bra ihop.
Det är figurer från en mängd olika filmer, så i samma lek kan man ha kort med till exempel Askungen, Baloo, Elsa och Långben, och det finns en historia som hör ihop med spelet som förklarar hur det kan vara så. (Kort sagt är det inte egentligen till exempel Baloo som är med i spelet, utan bara en glimt av honom, tecknad med magiskt bläck som spelarna använder sig av.)
Det är bara en del av dessa glimtar som är tagna direkt från historierna som figurerna kommer ifrån. Det finns även versioner som avviker en del eller till och med extremt mycket. Det uppskattar jag! Det gör att det finns roliga tänk-om-versioner men som ändå inte är fan art utan officiella bilder © Disney. En av mina favoriter (som jag dock inte har fått tag på än) är en jättestor Tingeling! På bilderna ses hur olika det kan vara, med ett Askungen-kort med en normal Askungen och en alternativ version där Askungen blivit riddare, samt en version av hennes gudmor som fixar ett svärd åt henne istället för att göra sitt vanliga trolleri.
Figurerna är nästan bara tagna från animation, framförallt från långfilmer, men en del figurer från kortfilmer och tv-animation är också med, och det finns gott om olika kort med Musse Pigg, Mimmi Pigg och Kalle Anka. Det kommer en ny uppsättning kort varje kvartal och bland korten som kommer i slutet av februari finns flera från den sena inkarnationen av Ducktales (2017), så då kommer det kort med bland annat Knattarna och Joakim von Anka med den (smått bisarra!) design som de har i den tv-serien.
Alla kort är nytecknade för spelet av en mängd olika tecknare. Den enda från Sverige hittills (vad jag vet) är Hedvig Häggman-Sund (ännu ej medlem i NAFS(k)), som bland annat har tecknat kort med Ariel, Namaari och Svarte-Petter.
När man köper ett paket med kort är korten olika vanliga, och det är lätt att råka få fler exemplar än man behöver av de vanligare korten samtidigt som det är svårt att hitta något alls av de riktigt sällsynta korten, om man inte hostar upp en halv förmögenhet på samlarmarknaden. För att sätta ihop de allra bästa lekarna behövs flera av de riktigt sällsynta korten.
En rimlig reaktion inför samlarkortspel av detta slag är att hålla sig långt borta från dem, då det kan bli ganska dyrt ifall man vill skaffa alla kort eller en lek som är så bra som möjligt, men det går att ha roligt även utan att skaffa så väldigt många kort. När spelet lanserades 2023 var det problem med distributionen, och det var svårt att få tag på i Sverige. Nu har det äntligen lossnat och finns i en hel del affärer. Det enklaste sättet att börja spela för den som ändå vill det är att man själv och en vän köper varsin startlek. Det finns flera olika sådana och kommer nya regelbundet.
Videoblogg om Barks
Jag fick ett tips om att det lagts upp ett videoinlägg på Youtube om Carl Barks. Det är vloggaren matttt som i ett inlägg från 20 januari 2024 med rubriken ”The hunt for the anonymous cartoonist who transformed pop culture” berättar insiktsfullt om det stora inflytande som Barks haft. Flera foton på Barks fruar och fanzinredaktören Malcolm Willits (som var den förste som fick veta vem ”The Duck Man” var) offentliggörs för förmodligen första gången. Filmen är knappt 26 minuter lång och finns på den här länken: www.youtube.com/watch?v=twzAQcF7HdI
Disneykonsert i Globen
Den 19 oktober 2023 var en högtidsdag för alla oss som älskar musiken i Disneyfilmerna och hade möjlighet att ta oss till Avicii Arena i Stockholm. Där gästspelade då nämligen föreställningen ”Disney100: The Concert”, som turnerat runt i Europa under jubileumsåret. Föreställningen hade en fast orkester och sångarensemble, men förstärktes i varje land med några lokala stjärnor och en lokal konferencier. Vid konserten i Stockholm var de svenska sångarna John Lundvik, Annika Herlitz och Malena Tuvung, vilka alla gjorde utmärkta insatser, och konferencier var Nassim Al Fakir, vilken inte gjorde det …
Publiken var en mix av barnfamiljer och ”överåriga nostalgiker” som undertecknad, och konserten fokuserade naturligtvis med all rätt på de yngre besökarna, så musiken hämtades till största delen från de senare filmerna, men även vi äldre fick höra många gamla godbitar och sjunga allsång till ”Var nöjd med allt som livet ger” (jag vet inte om den är lika populär i alla länder eller om de valde andra allsångslåtar beroende på vilket land konserten gavs i). Många av sångnumren illustrerades med scener ur filmerna visade på stor bioduk bakom sångarna, mycket mäktigt exempelvis i ”Circle of Life”.
Ljudet var bitvis lite svajigt, som tyvärr ofta är fallet i denna arena, men som helhet var det en fantastisk konsert (största jublet kom nog när en av de manliga sångarna i full drag-utstyrsel gjorde ett mäktigt framförande av sjöhäxan Ursulas sång från Den lilla sjöjungfrun). Förhoppningsvis behöver vi inte vänta på 200-årsjubileet för att få uppleva en motsvarande konsert igen!
Hönsning
Tyckte du att förra numret var lite konstigt ”hönsat”? Vet du inte vad ”hönsning” betyder? Läs på så kommer det kanske att bli mer förståeligt.
Vi har en tradition av att fylla ut sidorna i Kuriren (åtminstone i ”Skvallerspalten”) och Kvacket med mer eller mindre ovidkommande serierutor eller delar av serierutor. Ursprunget verkar ha varit i ”Skvallerspalten” i Kuriren 7 (1981) där någon valde att klistra in en massa småbilder på höns (kanske från en söndagssida av Gottfredson eller Gonzales från 365 dagar med Musse Pigg) i marginalerna. Att det var just höns man valde var nog för att det var Klara Kluck som var redaktör för ”Skvallerspalten” på den tiden. Redaktionen kallade det nog inte för ”hönsning” redan från start men jag tror att termen användes redan när jag började arbeta på kansliet 1983. Jag har varit Kvacketredaktör 1989–93, 1998, 2001–05, 2008– och fram till ungefär 2005 brukade jag skanna serierutor ur The Carl Barks Library (nästan komplett svartvit utgåva av Barks Disneyserier publicerad 1984–90) för att använda till hönsning.
Jag skannade alltid fler rutor än jag använde och byggde med tiden upp ett rejält lager av rutor. Jag fick även en massa filer av bröderna Jakob och Mattias Hallin (koll. 1439 och 1432), gissningsvis när de slutade som Kurirenredaktörer 2001. De skannade dock oftast inte hela rutor utan vanligtvis intressanta detaljer i stället. Allt som allt har jag ungefär 450 hönsbilder.
Inledningsvis tog jag första bästa ruta som hade rätt storlek för att sidorna skulle gå jämnt ut men för kanske tio år sedan bestämde jag mig för att jag bara fick använda varje ruta en gång vilket inneburit att mina valmöjligheter minskat med åren.
Den observante har kanske noterat att det blivit vanligare med lite tomrum i slutet på en del spalter och sidor och lite extra stora eller små mellanrum mellan bild och text. Detta beror huvudsakligen på att jag är gammal och trött och inte orkar finputsa layouten längre men det beror alltså även på att jag har haft färre bilder att välja mellan.
Och i och med förra numret så har jag förbrukat alla bilder! Om det finns bildrutor i detta Kvacket så beror det på att jag börjat skanna igen efter nästan tjugo års uppehåll (jag har i och för sig skannat en del specifika rutor för att illustrera artiklar men alltså inget för hönsning).
Bild & Bubbla
Nummer 236 (3/2023): Temanummer om seriehistoria:
- Från Söndags-Nisse till Rit-Ola – svenska serier i Norge före 1950
- Parallella liv – Katzenjammer Kids i Norden
- Baksmällepojkarna – Katzenjammer Kids och The Captain and the Kids på svenska.
- Peter Pipers jagt-äfventyr – Sveriges första serietidning?
- Porträtt: Thomas Storn (koll. 1409)
- Seriearkivet 20 år – ny organisation, ny framtid (omslaget till Kalle Ankas Julbok 1962 dyker upp)
- Porträtt: Anna Bäfverfeldt
- Klotjohan & C:o – Torvald Gahlins kvarlåtenskap i Seriearkivet!
- Folkbildning om svensk kolonialism – Lundström och Vallvés Johan Vilde
- Porträtt: Ulf Granberg (hans första svenska serietidning var Kalle Anka 11/1951, han räddade dessutom repromaterial för Bruno Björn och Benny Burro av Carl Barks)
- Adamssons resa … till Tyskland! – eller hur en svensk seriefigur fick pryda tyska stridsflygplan
- Serier som till Himla bär – Rune Lindströms okända seriekarriär
- Satir över serie-Sverige – Andreassons och Krantz Böld & Fibbla (koll. 557 Johan Andreasson, 567 Horst Schröder, 616 Göran Ribe och ex-koll. 565 Lars Andreasson var inblandade)
- Serien som förändrade mitt liv (av Peter Madsen)
Nummer 237 (4/2023):
- Mjölk och människor av Matilda Josephson
- Redaktionen ger julklappstips
- Oi, oi, skinhead, get your hair cut! Kattis Mörk och punken
- Mangadoktorn – samtal med Ryan Holmberg
- Rolf Classon
- AI och tecknade serier – serieskapare i AI-stormens öga
- Klara Nordin Stensö
- Självbiografi som självterapi – hälsoserier med Emmi Valve
- Joe Matt – självbiografisk hjälte (1963– 2023)
- Marie Tillman
- Brasilien! – Seriefrämjandet på plats i Curitiba
- Fynd från Thought Bubble – flickskräck och rollspel
- Åka till Oslo och festa – intervju med Johan Ingemarsson
Nya och återinträdda
23 nya kollusorer har tillkommit sedan början av juli 2023. Dessutom har 3 kollusorer återkommit efter en längre tid utanför kollusorsskaran. Varmt välkomna, alla!
1033 | dolt namn | Stockholm |
2876 | dolt namn | Blomstermåla |
2900 | dolt namn | Ellös |
3119 | dolt namn | Insjön |
3120 | dolt namn | Lund |
3121 | dolt namn | Uppsala |
3122 | dolt namn | Eskilstuna |
3123 | dolt namn | Järfälla |
3124 | dolt namn | Nyköping |
3125 | dolt namn | Gustavsberg |
3126 | dolt namn | Katrineholm |
3127 | dolt namn | Täby |
3128 | dolt namn | Karlstad |
3129 | dolt namn | Karlstad |
3130 | dolt namn | Göteborg |
3131 | dolt namn | Göteborg |
3132 | dolt namn | Göteborg |
3133 | dolt namn | Göteborg |
3134 | dolt namn | Linköping |
3135 | dolt namn | Lerberget |
3136 | dolt namn | Solna |
3137 | dolt namn | Visby |
3138 | dolt namn | Malmö |
3139 | dolt namn | Ellös |
3140 | dolt namn | Rönninge |
3141 | dolt namn | Limhamn |