Kvacket 3/1995

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Per Starbäck
Utförande:Chamois papper, 8 sidor
Upplaga:900
Packningsdatum:12 april 1995

Hej och kvack!

Nu är det årsmöte snart, så detta utskick innehåller de papper som hör dit, nämligen verksamhetsberättelsen med bokslutet och sånt och mötesordningen tillsammans med poströstningsblanketten. Om du inte har betalat medlemsavgiften för i år än ligger det också med ett inbetalningskort. Vänta inte med att betala – det blir nog snart dyrare.

NK 25 då?!

Vi ber så mycket om ursäkt för att NAFS(k)uriren 25 än en gång uteblir, men den blir faktiskt så tjock och tung (bland annat med extra tung färg) att den av portotekniska skäl måste skickas i ett alldeles eget utskick som blir så tungt att vi knappt kommer att kunna sätta frimärke på kuvertet utan att det kommer att väga för mycket. Det går alltså inte att skicka samtidigt som årsmöteshandlingarna i detta utskick. Men misströsta inte, och kom ihåg att den som väntar på en (k)urir väntar aldrig för länge.

Årsmöte 29 april

Härmed kallas du till NAFS(k):s årsmöte för 1995. Det kommer att utspela sig klockan 13.13–17.30 lördagen den 29 april i samlingssal 301 i Medborgarhuset i Stockholm. Observera att tiden är ändrad från vad som stod i förra Kvacket. SeF som skulle ha årsmöte tidigare samma dag också i Medborgarhuset har flyttat på sitt möte.

Vid årsmötesförhandlingarna ska vi inte bara välja en ny styrelse utan också rösta om ett förslag om höjning av medlemsavgiften och ett stadgeändringsförslag. Sedan utlovar mötesgeneralen koll. Olof Siverbo att vi ska få tävla i att tuta.

Efter mötet gör en del av oss ett gemensamt biobesök på Pongo och de 101 dalmatinerna (vilket Kvacket förresten tycker är en konstig titel, eftersom ju Pongo är en av de 101 dalmatinerna) ifall den fortfarande går på någon lämplig tid och plats då. Ring NAFS(k):s telefonsvarare för vidare information om detta om du inte kan komma på mötet men är intresserad av att följa med på filmen ändå!

Blir det nån Ankon?

Ännu står det inte klart var och när (eller ens om) årets Ankon (eller Riksankistkongress som den så högtidligt också kallas) ska äga rum. Om du har varit på ett par Ankonar förut och känner dig manad att själv arrangera det denna sommar så hör genast av dig med ett intressant anbud till NAFS(k)!

Hedersmedborgare Barks

Strax efter sin födelsedag i år blev Carl Barks utsedd till årets hedersmedborgare i Oregon i USA där han bor. Senatorerna i delstatssenaten röstade enhälligt för detta förslag och sen bjöds det på en stor Kalle Anka-tårta vid en mottagning med närvarande barnbarn och barnsbarnsbarn. Bland annat lär de ha berättat om hur deras kamrater inte trodde dem när de sa att deras morfar hittat på Farbror Joakim och att han hade betalat dem för bra idéer till historier!

I NAFS(k), som ju ligger före resten av världen, har Carl Barks varit hedersmedlem sedan 1978.

Nytt från Gladstone

En ny titel från Gladstone blir från och med slutet av juni den 48-sidiga Walt Disney’s Collectory som kommer att komma ut varannan månad. Priset från bröderna Dum blir 24:- (omslagspris $2.25). Det första numret innehåller "Hearts of the Yukon", en 24-sidors ny Don Rosa-historia som är ett slags extrakapitel 8B i hans serie om Joakims liv. Detta utspelar sig mellan tillbakablickarna i Barks "Tillbaka till Klondike" och Rosas egen "Last sled to Dawson", men denna serie är gjord för amerikanska Gladstone och inte skandinaviska Egmont, så det lär nog dröja tills den publiceras här i Sverige.

Resten av tidningen kommer förmodligen att fyllas med andra Yukon-relaterade serier och även i fortsättningen är det tänkt att varje nummer ska ha ett visst tema eller en viss huvudfigur.

Gladstone hade egentligen tänkt att denna tidning skulle heta Uncle Walt’s Collectory istället, men vad Kvacket har förstått tillät inte Disney det, eftersom "Uncle Walt" (= Farbror Walt) används på Disney som en nedsättande beteckning på bolaget självt!

Intresserade ombedes att snabbt deponera 48:- för att vi ska hinna beställa första numret.

På grund av det starkt ökade papperspriset senaste året kommer Gladstone att höja priset på några av de sex existerande titlarna till $1.95 (nytt pris från Bröderna Dum 20:-), medan andra kommer att behålla priset på $1.50 men kommer att förlora omslaget! Japp, det stämmer! De tidningarna kommer alltså inte att ha nåt glassigt glansigt omslagspapper, utan framsidan kommer helt enkelt att vara första vanliga sidan i tidningen, så som t.ex. tidiga March of Comics såg ut. Trots att fyra sidor därmed försvinner kommer antalet seriesidor att vara detsamma. Istället kommer textmaterialet att minska, t.ex. kommer insändarsidorna att tas bort och antalet annonser för andra Gladstone-produkter att minska.

Denna uppdelning i två sorters tidningar är ett experiment för att se vad kunderna föredrar – mot slutet av året kommer bara ena sortens tidning att finnas, och vilken det blir beror på försäljningssiffrorna.

Gladstones tidning Mickey & Donald omarbetas till Donald Duck & Mickey Mouse och startar numreringen med 1 igen. Annars är det ingen större skillnad mot förut. De som prenumererar på M&D förutsätts vilja fortsätta sin prenumeration med DD&MM om de inte meddelar annat!

De båda albumserierna CBLWDC och CBLDD kommer att höjas i pris med ca 10% från halvårsskiftet ungefär (= CBLWDC 42).

Uråldrig Musse

De första kända bilderna på Musse Pigg, nämligen det storyboard för Plane Crazy som Ub Iwerks gjorde, har nyligen dykt upp. Ett storyboard är ungefär som en tecknad serie som används vid planeringen av en tecknad film, och Plane Crazy var just den första filmen med Musse som gjordes (av Ub Iwerks), även om det inte var den första som gick på biograferna. (För det var ju Steamboat Willie.)

Det rör sig om sex sidor med 36 rutor som Steve Geppi (ägare till ett stort seriedistributionsföretag i USA) har trollat fram från nånstans och nu har skänkt till International Museum of Cartoon Art i Boca Raton i Florida, USA.

Mort Walker (som inte bara hittade på Knasen utan också grundade detta museum) kallar skisserna museets "Mona Lisa". De historiska bilderna kommer att publiceras i Walt Disney ’s Comics and Stories 598.

Filmer på väg

Den aktuella Disneylångfilmen just nu, Lejonkungen, går fortfarande för fullt på biograferna. Två Oscarpriser fick den också nyss för filmmusiken (av Hans Zimmer) och bästa originalsång ("Can You Feel the Love Tonight" med musik av Elton John och text av Tim Rice). Här följer mer än du nånsin velat veta om de kommande animerade filmerna efter det:

Pocahontas

Nästa film blir Pocahontas som har premiär i USA den 23 juni och gissningsvis kommer till Sverige lagom till jul. Den bygger på en sann historia om Pocahontas, som var indianhövdingsdotter på 1600-talet, och några brittiska äventyrare, bland dem den stilige John Smith (som Mel Gibson gör rösten till). Förhållandet mellan britterna och indianstammen blir alltmer spänt och fientligt, men samtidigt ...

Filmen regisseras av Mike Gabriel (som tidigare regisserat Bernard och Bianca i Australien) och Eric Goldberg (som skapade anden och var chefsanimatör för honom i Aladdin).

Innan sin "riktiga" premiär får denna film en specialpremiär den 10 juni på fyra jättedukar (åtta våningar höga) och med 150 högtalare mitt i Central Park i New York och man räknar med en publik på 100 000. Musiken är av Alan Menken (Sjöjungfrun, Skönheten och odjuret, Aladdin, ...) och texterna av Broadway-veteranen Stephen Schwartz.

Här i Sverige kan vi se en trailer för Pocahontas före Pongo på biograferna.

Datoranimerade leksaker

Efter det kommer sen Toy Story som är en helt datoranimerad film gjord av Disney tillsammans med Pixar. Den handlar om när en pojkes leksaker blir levande, bland annat cowboy-dockan Woody och den mer högteknologiske Buzz Lightyear, och dessa tävlar sedan om pojkens gunst.

Ringaren i Notre-Dame

Nästa år kommer Ringaren i Notre-Dame (efter Victor Hugos kända roman) regisserad av samma personer (Gary Trousdale och Kirk Wise) som gjorde Skönheten och odjuret. Enligt uppgift kommer eventuellt rockstjärnan Meat Loaf (vilket betyder köttfärslimpa) att göra rösten som Quasimodo, medan Demi Moore kanske kommer att låna sin röst till Esmeralda. Låtarna står även här Menken och Schwartz för.

... och ännu längre fram i tiden

Efter detta lär visst den kinesiska sagan Fa Mulan komma, och därefter Aida. Andra teman till Disneyfilmer som det har talats om är Herkules, Odysséen, Sindbad sjöfararen och Svansjön. Vilka av dessa som verkligen är på väg och vilka som är idéer som kom av sig på planeringsstadiet vet Kvacket inte. Alla uppgifter bör tas med några nypor salt, speciellt de som gäller flera år fram i tiden.

Fantasia Continued

Fantasia Continued, som blir en delvis ny version av Disneys klassiska film Fantasia, har varit på väg ganska länge, men den verkar skjutas allt längre och längre in i framtiden. Vad Kvacket förstår verkar det nu som den kommer 1998. Från den ursprunliga filmen har Nötknäpparsviten, Trollkarlens lärling, Timmarnas dans och En natt på Blåkulla fått vara kvar. Till detta kommer några nya segment. Dessa har det talats om: Redan 1940 när Fantasia kom var det Walt Disneys avsikt att den gradvis skulle förändras för att kunna fortsätta att gå på biograferna år efter år utan att bli uttjatad. Nu först är den andra versionen på väg. Vi får väl se om det blir en ny version vart sjunde år som planerat i framtiden.

TV-lik animation

Fast ännu tidigare än Pocahontas kommer dock A Goofy Movie som hade premiär i USA alldeles nyss, närmare bestämt den 14 april. Det är en Goof Troop-historia, dvs. det som går under namnet Långbens galna gäng i Disney-dags på TV, där Långben lever ihop med sin son Max och har Svarte-Petter med familj som grannar. Men detta är snarare TV-Disney än film-Disney trots att filmen går på bio, så den filmen räknas inte riktigt, ungefär som DuckTales-filmen för några år sen.

Sådana långfilmer i TV-stil görs också direkt för videomarknaden som Jafars återkomst häromåret, som är en uppföljare till Aladdin. I höst kommer ytterligare en uppföljare, Aladdin och de fyrtio rövarna(*) och en uppföljare till Lejonkungen lär redan vara under produktion där en dotter till Simba lär spela en stor roll i en slags Romeo och Julia-historia enligt ryktena. Båda dessa görs direkt för videomarknaden och inte av Disneys långfilmsstudio.

Disney lär också ha köpt en historia av Prins Charles som han skrev när han var liten. The Legend of Lochnagar heter den och är en historia om en rörmokande skotte som flyttar sitt badkar till en grotta där han vill bada i fred. Han börjar dra rör för att få vatten till sitt badkar, men bryr sig inte om att det redan bor en tvättbjörn i grottan. Det låter ju som en ... intressant historia. Denna historia lär redan ha blivit animerad film i England 1993, men nu sägs det att Disney ska göra en ny animerad film av den, även denna direkt för videomarknaden.

Böcker ...

På engelska kommer det en massa böcker av varierande kvalitet om olika aspekter om Disney hela tiden. Kvacket hoppas kunna bevaka den marknaden bättre i framtiden för den informationstörstande massan som kanske undrar vad som kan vara värt att skaffa.

Ett tips för framtiden är att den bok som kan sägas vara Boken med stort B för alla som är intresserade av Disneyanimation, nämligen Disney Animation: The Illusion of Life, lär komma i en nyupplaga nu i juni. Den är skriven av Ollie Johnson och Frank Thomas som själva är två av de "nio gamla gubbar" (Nine Old Men) som under många år var de ledande animatörerna på Disneystudion. Den har i flera år varit svår att få tag på, så många hälsar en nyupplaga med glädje. Dessvärre blir den nog rätt dyr – kanske 60 dollar ungefär.

En annan bok att vänta på för den filmintresserade är Mike Barriers History of Animation som han har hållit på med i nära ett decennium nu. I ankistiska kretsar är Barrier mest känd dels för den utmärkta tidskriften Funnyworld om animerad film och tecknade serier varifrån mycket av det som idag hör till vår gemensamma kunskap om Barks kommer, dels för hans bok Carl Barks and the Art of the Comic Book, som fortfarande är Boken med stort B vad gäller Barks. Barrier rapporterar att han skrivit färdigt ett långt kapitel om Snövit tidigare i år, och nu ger sig i kast med de andra tidiga långfilmerna från Disney. Manuskriptet är redan på 600 sidor, men kommer nog att växa till mer än 1000 innan han är klar, vilket han tror blir mot slutet av nästa år. Folk som har läst manuskriptet hittills bekräftar att detta verkligen blir det definitiva verket om animationens gyllene tid.

... och en tidskrift

I det senaste numret av HERO Illustrated (nummer 22) som är en allmän tidskrift om serier, finns en särskild Disney-avdelning med en liten artikel av Steve Geppi, några återgivna Barks-målningar och en Don Rosa-intervju.

Jack Hannah †

Jack Hannah, född 5 januari 1913, dog i cancer den 11 juni 1994 (ja, det är nästan ett år sen, men vi har visst inte rapporterat om detta tidigare). Hannah arbetade på Disneystudion från 1933, först som animatör och senare också med att skriva och regissera tecknade kortfilmer, bland annat samarbetade han och Carl Barks mycket där. Förutom deras filmsamarbete kom det också bli dessa båda som tecknade serien "Kapten Morgans skatt" som för dem båda kom att leda till ytterligare serier, även om Carl Barks senare seriekarriär har blivit en aning mer uppmärksammad och hyllad (underdrift!).

Det var sedan Hannah som utvecklade den animationsskola vid CalArts (Californaia Institute of the Arts) som Disney grundade och där arbetade han sedan under åtta år.

Förutom detta målade han även landskap i olja.

Annonser

Säljes: Kalle Anka 1948 nr 2 VG 2000:- (ngt. defekt, 5 st. små hål i ryggen). 1948 nr 4 VG 2500:- (båda för 4250:-) WDS (C-nr) 1954 nr 4C Fn 375:- 1956 nr 1C Fn 275:- nr 5C VF 475:- nr 11C VF 475:- (alla 4 = 1500:-) WDS 1952 nr 9B VF 475:- 1956 nr 10 VF 175:-

Svar till koll. 690 Benny Lindebring, Härdarev. 14, 595 95 Mjölby, tel: 0142/26 237 (17–21).


Köpes!
Koll. 1997 Ted Johansson i Örkelljunga vill köpa: DDA Gladstone 5, 8, Musse Pigg & C:o nr 2/90, M&D 1, MD 17, Glada Julparaden 1988, U$A 14 och DTM sep/90. Har du någon/några av de här tidn. så ring: 0435/50 224 mellan 17 och 20, månd–fred. (Jag är beredd att gå rätt långt med priset, p.g.a. att de är slutsålda!)