Kvacket 1/1996

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör: Per Starbäck (signerat PS)
Utförande:Vitt papper, 4 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:28 februari 1996

Kvack!

Välkommen till årets första Kvack! Tiden rullar snabbt på och innan man vet ordet av är det dags för årsmöte i NAFS(k). Det blir i Medborgarhuset i Stockholm som vanligt, och datumet är den 27 april. Det är ännu ett tag dit och det kommer en ordentlig kallelse i nästa utskick, men det är redan hög tid att motionera och nominera.

Motioner ska lämnas till styrelsen minst sex veckor före mötet, dvs. den 16 mars, så du har bara knappt två veckor på dig att skicka in dina seriöst genomtänkta eller sorglöst fjantifierande motioner. Dessutom ska valberedningen inför mötet ställa samman förslag om den nya styrelsens sammansättning. Om du vill nominera någon, så kontakta valberedningen som består av 446 Per Vedin, 1439 Jakob Hallin och 1947 Jan Prokopec. Per är sammankallande och hans adress är Eriksdalsgatan 26, 118 58 Stockholm och hans telefonnummer är 08–643 45 50.

Förra Kvacket

Denna gång tror jag faktiskt inte det var några värre malörer i förra Kvacket, mer än att det stod fel nummer i sidhuvudena, men ett par saker att följa upp finns det.

Efterlysningen av serien "Captains Outrageous" i förra Kvacket gav resultat. Denna gröngölingshistoria som skrivits av Carl Barks och tecknats av Kay Wright men som vi inte visste var den publicerats i Sverige hittades av 2226 Thomas Ingeborn, 2285 Magnus Johansson, 2298 Åsa Sjöblom och 2333 Magnus Gustafsson som meddelade NAFS(k) sina fynd per telefon, vykort och postgirolappar. (Ursäkta om vi missat nån ytterligare tipsare!) Det visade sig att denna serie publicerades i Kalle Ankas Pocket 39 med titeln "Havets hjältar". (Ursprungstiteln anspelar förresten på Kiplings roman Captains Courageous.)

Magnus Gustafsson passade på att fråga om en annan sak.

I samma pocket, i serien "Farmor Anka och den avslöjande tårtan", pratas det om en annan serie och en totempåle. Är denna serie bara en fortsättning på en annan? Var finns då början?

"Den halshuggna totempålen" är en lång italiensk följetong i många delar skriven av Guido Martina där de flesta av de större Disneyfigurerna är med.

Här i Sverige har delar av den historien gått lite här och där och kanske inte ens riktigt i rätt ordning. Förutom de två delarna i KAP 39 gick t.ex. "Stål-Kalle och hemligheten med den halshuggna totempålen" i KAP 38. Nån ordentlig koll på var de olika delarna har gått eller ens om alla delar verkligen har gått här har vi dock inte. Det kanske någon annan har?

Bilden med den fjärde knatten gav också upphov till kommentarer. Magnus Johansson skrev att han sett den serien i Kalle Anka & C:o kring 1990 och 1960 Christer Pettersson meddelade att "den fjärde knatten heter Kvacke efter farfar", hur han nu vet det.

Det är tydligen inte enda gången som en tecknare gjort en sån miss. Illustrationen på denna sida fick Kvacket av 2324 Andreas Eldh.

Bröderna Dum

Nu har Gladstones albumserie Uncle Scrooge Adventures in Color börjat komma ut. Där samlas Carl Barks serier för tidningen Uncle Scrooge. Det blir sammanlagt 56 album. (16 i år och 20 var de två följande åren.) Vill man prenumerera på dessa genom Bröderna Dum ska man deponera 180 kr. Priserna på de olika albumen varierar sen lite, men normalt blir det 90 kr. Vill du köpa dessa genom Bröderna Dum bör du genast prenumerera, för vi kommer att vara mycket restriktiva med att beställa fler album i efterhand.

Dessutom kommer Don Rosas följetong "The Life and Times of Scrooge McDuck" (från US 285–296) samlad i fyra album för $10.95 styck. Dessa kan man också prenumerera på från Bröderna Dum, i detta fall för 100 kr. styck och de kräver därför en deposition på 200 kronor.

Med båda dessa albumserier medföljer dessutom samlarkort.

Guldbok 12 som är den senaste guldboken har ett lite höjt pris och kostar 210 kr. från Bröderna Dum. Äldre nummer som finns i lager kostar 195 kr. På förekommen anledning vill förresten Bröderna Dum informera om villkoren för reklamationer. Visst ersätter vi gravt transportskadade tidningar och böcker, men om man är en mintistisk petimäter som klagar på smärre defekter bör man hämta tidningarna själv på kansliet eller handla någon annanstans där man kan inspektera före köp. Vi kan nämligen inte ersätta såna tidningar. En annan policy skulle kräva högra priser från Bröderna Dum, som själva har små möjligheter att reklamera sändningar från USA som skadats i transporten.

Nya Gladstonetidningar

Denna genomgång tar vid där den i Kvacket 5/95 slutade. Om inget annat anges kostar tidningarna 18 kronor styck, vilket är några kronor mer än prenumerantpriset och inkluderar porto och pappryggspåse. Tecknare och manusförfattare står med kursiv stil i innehållsförteckningen nedan, där framsidor (= fs) och serier längre än en sida står med. När författare är angivna står de efter tecknarna, avskilda av ett snedstreck.
Dec 96
WDC 600 (52 sidor, 30 kr.) Cole fs, Barks "Hartass betyder tur" (WDC 32), Jippes & Verhagen "The Do-Gooder’s League", Rosa "Mythological Menagerie", Kalle Ankas släktträd som mittuppslag, Van Horn "Heavy Duty"; DDA 35 Block/Fernandez fs, "The Poorest Duck in Duckburg"; US 295 Rosa fs, "The Life and Times of Scrooge McDuck", kapitel 11: "The Empire-Builder From Calisota".
Jan 96
DD&MM 3 Block fs, Barks "Jorden runt på 80 minuter" (WDC 212), Jaime Diaz Studios sista delen av "Mickey Aladdin"; DD 294 (24 kr.) Barks "Den plikttrogne lantbrevbäraren" (WDC 209), Taliaferro/Karp dagsstrippar med Kalle Anka från 1939; WDG 3 ("The Mighty Duck", 30 kr.) Barks "Superstark som Sammel Stark" (WDC 107), Wright/Evanier "The Comic Book Crooks" med Stål-Långben, Rosa "Super Snooper Strikes Again", Strobl/Lockman "Mighty Duck"; USA 36 (24 kr.) Van Horn fs, Verhagen/Kruse "The Diamond of Duncan McDuck", Heymans "Throwaway Invention".
Feb 96
WDC 601 (Nytt elegant format med 64 sidor bra papper plus ett styvt omslag, 70 kr.) Barks fs, Rosa "Treasury of Croesus" del 1, Hela första numret av Mickey Mouse Magazine från 1933, Ushler "Svärdet i stenen" dagsstrippar, del 1, Lopez Guardia /Gabner "Cash Clash", Gottfredson "Blaggard Castle" del 1, Van Horn "A Dupe in the Deep"; DDA 36 Van Horn fs, Vicar/Lustig "Peace in Pieces", Barks "Istaxi" (WDC 186); US 296 Rosa fs, "The Life and Times of Scrooge McDuck", sista kapitlet: "The Richest Duck in the World", Manning/Lockman "The New Buck-Mobile".

Ny litteratur

Det har kommit en ny biografi om Barks på danska. Tyvärr är den redan slut hos utgivaren Aschehougs, och NAFS(k) hann inte med att beställa några exemplar att sälja vidare, men den kan kanske gå att hitta i bokhandeln. Det är Jakob Stegelmann som skrivit denna 240-sidiga bok med titeln Den gode tegner – om Carl Barks og Anders And (ISBN 87-11-11074-0).

På tidskriftsfronten märks en lång intervju med Don Rosa (utförd av Dana Gabbard) i The Comics Journal 183. Dess värre gjordes intervjun redan 1989 men har inte publicerats förrän nu, så den är rätt gammal vid det här laget. Men den är intressant ändå, med sina 25 rikt illustrerade sidor. Det är dock bara början av intervjun. I nästa nummer kommer det mera, och dessutom har R. C. Harvey gjort en kompletterande intervju i år som också kommer i kommande nummer.

"Tillhör NAFS(k)"

En gång sålde vi i vår obetänksamhet ut en mängd dubbletter från vårt lånelager utan att göra något åt att det i tidningarna stod att de tillhör NAFS(k). Så här i efterhand känns det rätt olyckligt att det nu flyter runt tidningar på marknaden som det står så i. Så om du har kommit över såna tidningar blir vi därför glada om du kontaktar oss om detta så att vi kan ge ett intyg på att det verkligen handlar om ärligt skaffade tidningar, så att ingen kan misstänka dig för något annat.

Dess värre har det faktiskt också förekommit försök att sälja tidningar som verkligen tillhör NAFS(k). Sånt är vi naturligtvis också ytterst intresserade av att få reda på!

Annonser

Rosa-komplettister, se hit! Har 2 ex av tyska TEMPO nr 10/95 till övers. Innehåller en 1-sidare av Rosa som inte publicerats någon annanstans! Serien är ganska rolig (om man läser tyska) och är ett måste för dig som ännu ej har den i din samling! Kostnad 50 kr./ex. Kontakta koll. 2172 Jakob Söderbaum på tel. 031-23 33 70 kl. 17–22 (vardagar) om du är intresserad.


"Alvglans" Seriekatalogen 90–91 säljes av koll. 2328 Bertil Ernstson, Björkhagen, 574 74 Ramkvilla. Skriv p.g.a. utlandsjobb.