Kvacket 3/2009
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | 6 sidor |
Upplaga: | 700 |
Packat av: | Johan Blixt, Greger Nässén, Per Vedin, Marja Knut och Andreas K A Eldh |
Packningsdatum: | 16 juli 2009 |
[PDF] (kräver inloggning)
Välkommen till årets tredje utskick. Utöver Kvacket bör du finna ett årsmötesprotokoll och kanske ett inbetalningskort.
Glad Thanksgiving!
(eller hur man nu säger)
Årets Ankon-tema blir lite grann som förra Ankons, d.v.s. ett helgtema. Denna gång en ankistisk helg som förmodligen få av oss har firat (men många gånger setts firas i diverse serier och annat) – nämligen Thanksgiving. Centralt i detta firande är kalkonmiddagen, och årets Ankon blir därför ”Kalkon-Ankon 2009”.
Ankon börjar klockan 12.00 på lördag den 22 augusti med någon sorts lunch och slutar någon gång under söndagen. Platsen är gamla missionshuset i Mellösa (Sockenvägen 28) utanför Flen mitt i Sörmland, och Ankon arrangeras detta år av Erik, Fredrik och Linus Starbäck (som bor där).
Hämtning av folk som kommer med tåg till Flen (eller i nödfall Katrineholm) kommer att ordnas. Om man kommer från Stockholmshållet så tar man lämpligen det tåg som går från Stockholm 10:25 och anländer till Flen 11:23.
Huvuddelen av programmet sker på lördagen (kalkonjakt och kalkonmiddag), men man kan gärna sova över till söndagen för att fortsätta att kolludera under friare former. I huset finns en stor hemmabio med 150″-duk och 12 riktiga biostolar (med plats för väsentligt flera andra sittplatser), så om man vill ordna något ankistiskt som inbegriper denna anläggning (visning av några nyupptäckta okända filmer av Walt, film-frågetävling eller något annat) så får man gärna höra av sig. Årets Ankon är inte riktigt lika fullspäckat med program som Jul-Ankon var så ni får gärna ha med lite egna idéer!
Huset har rätt mycket plats, men det blir inget luxuöst boende. Eventuellt kommer jag att be några ta med liggunderlag. Skynda att boka de sängar och madresser som huset har att erbjuda! Blir det stor rusning så finns ett vandrarhem med lägenheter 100 meter bort.
Av praktiska skäl blir maten samordnad och förhoppningsvis sponsrad av NAFS(K).
Anmälan sker till Erik Starbäck (erik@starback.se, [struket]), men jag ber er även att meddela ert deltagande som ”snatter” på <http://www.nafsk.se/snatter/meeting/ankon/2009/>. Det kan ju vara kul för andra kollusorer att se vilka som kommer.
Sista dag för anmälan är 19/8, men meddela gärna
så snart du vet något (antingen att du kommer, eller att du
INTE kommer [om du är en sån där som brukar komma]).
Koll. 800 Erik Starbäck
Årsmöte 2009
Mötet hölls den 18 april 2009, traditionsenligt i lokalen Åttingen på Reimersholme. Efter att den officiella delen av mötet var över vidtog en mängd andra aktiviteter.
De tidigare styrelsemedlemmarna koll. 2324 Andreas K A Eldh och koll. 699 Per Starbäck tackades för sina insatser för föreningen och förärades diplom och gröngölingstitlar. Andreas fick titeln E.L.D.S.J.Ä.L (Exemplarisk Lokalpatriot, Drivande Stadgeändrare, Jovialisk Ärrad Ledamot) och Per S.L.A.S.H.A.S (Skickligt Länkar Ankismens Skarpaste Hjärna Ankvännerna Samman).
Koll. 800 Erik Starbäck med söner höll en ny version av den bejublade ”Sveban-frågesporten” från höstmötet (en frågesport där alla frågor har numeriska svar och det gäller att gissa närmast). Koll. 694 Olof Siverbo, som vann förra gången, visade återigen sin klass genom att gå till final men fick denna gång se sig besegrad av koll. 538 Karl-Erik Lindkvist.
Koll. 976 Johan Blixt visade upp en mycket välgjord Ankeborgs-karta med seriereferenser, skapad av Jürgen Wollina i vår tyska systerförening D.O.N.A.L.D. Det kommer att finnas möjlighet för de som vill att köpa kartan via NAFS(K) och styrelsen har även kontaktat honom för att diskutera möjligheten att göra en svensk version av kartan. Mer information om detta kommer senare.
Koll. 314 Stefan Diös redogjorde för läget på Egmont-fronten. Det han kunde meddela var att ett rykte (från dagen före mötet) sade att det kommer att ges ut fyra boxar till i det svenska Carl Barks-biblioteket, troligen innehållande personregister, oljemålningar och icke-Disney-material. Dessa boxar kommer förmodligen att erbjudas även till sådana som inte prenumererat på hela biblioteket. Finanskrisen har påverkat även Egmont och en följd av detta är att ”Hall of Fame”-serien kommer att läggas ned. Den kommer dock att fortsätta med enbart Don Rosa-böcker tills hela hans produktion har utgivits. Det tycks heller inte bli någon lyxutgåva av de klassiska pocketböckerna av den typ som tidigare gjorts reklam för.[1] Årgångsböckerna koncentreras för närvarande på WDS, men eventuellt blir det fler årgångar av Kalle Anka & C:o därefter. Ljudeffekterna i Barks-serier är numera på engelska även i Kalle Anka & C:o, vilket beror på att man använder originalen från CBSV. Kalle Anka & C:o kommer möjligen att byta layout och en tidning med förslag på ny sådan visades upp. Mötet tyckte det såg bra ut.
En försenad dragning i NÅL(ARNA) hölls och vinnare blev koll. 2092 Per Widmark.
Johan Blixt testade en frågesport av ”Vem vet var”-typ, d.v.s. där man får se en bild växa fram gradvis och ska gissa vad den föreställer. Tekniken fungerade tillfredställande, så förhoppningsvis kan det bli en sådan frågesport på ett kommande möte. Vi hoppas dock att då inte alla bilder föreställer Johan på semester …
Den sedvanliga tutfrågesporten hölls och som ofta på senare tid visade sig de udda kollusorerna starkast och vann med 26–19.
Mötet avslutades med middag och visning av filmer från den nye
styrelsemedlemmen koll. 1382 Bror Hellmans samling.
Koll. 2348 Mats Nilsson
[1] I skrivande stund har dock undertecknad sett att åtminstone pocket nr 1 har kommit i nyutgåva. Inte i lyxutförande, men med färg på alla sidor. Som sann pocketist måste jag förstås varmt rekommendera den till alla yngre kollusorer som tidigare inte haft möjlighet att ta del av detta lysande kulturgods!
Snart bara två månader kvar!
Som vi skrev i Kvacket 5/08 är vi uppsagda från vårt kansli i Östberga söder om Stockholm. Dock blir vi inte av med lokalen efter den 30 november som vi skrev då, utan sista hyresdagen är redan 30 september 2009. Innan dess ska vi hinna sortera och gallra papper, flyttstäda och bli av med hyllor, möbler och skräp. Vi ska också ordna en Kansliets dag i augusti eller början av september, då du kan besöka oss och ta en sista titt på kansliet, köpa kulturgods, hämta gamla papper (se annan notis) m.m. men när det blir av är inte bestämt ännu. Besök www.nafsk.se eller läs på mailinglistan ankism för mer information senare i sommar.
Det känns vemodigt att lämna kansliet efter så lång
tid, men vi får se det som en möjlighet att utveckla
föreningens kansliaktiviteter. Vad som händer med
lånelagret, referensarkivet, en rejäl massa pärmar och
bokföring, diverse reliker och kulturgods är inte helt beslutat
ännu. Det lutar åt att vi hyr ett litet förråd
på stan för kuvert, kurirer och annat medlemstryck som tar stor
plats och som vi behöver hämta då och då. Allt annat
får tills vidare förvaras hos några i styrelsen. Eller har
du en tillräckligt inbrottssäker lokal i innerstan eller
längs gröna tunnelbanelinjen söder om Gullmarsplan? Hör
av dig till kansliadressen (se slutet av Kvacket) snarast i så
fall!
Koll. 316 Greger Nässén
Världens längsta bokbord
Världens längsta bokbord går av stapeln söndagen den 16:e augusti i år på Drottninggatan i Stockholm. NAFS(K) kommer att vara med för andra året i rad så nu har vi skapat ännu en ankistisk tradition. Gissningsvis kommer vi att vara i närheten av Kulturhuset. Vi kommer att stå där hela dagen och sälja Kurirer och försöka värva medlemmar. Kom gärna och hälsa på oss och komplettera Kurirensamlingen.
Vill du ha gamla papper?
En del av jobbet med att avveckla kansliet i dess nuvarande form är att vi måste gå igenom, spara och gallra ut en hel del medlemstryck. Kvacket har vi god koll på och alla nummer är så gott som komplett arkiverade (utan för de första åren). Olika medlemshandlingar som verksamhetsberättelser, kallelser, protokoll, lånelistor o.s.v. har vi fortfarande inte helt stämt av och arkiverat. När vi gjort detta kommer vi att ha kvar en rejäl hög med överexemplar. Även om det bär oss emot att slänga dem, så måste vi göra oss av med så mycket som möjligt innan vi lämnar lokalen.
MEN vi vill ge dig som är intresserad en chans att få ett
exemplar av de Kvacket och medlemsdokument som vi har över. Skicka 60
kronor för porto och kuvert till vårt plusgiro 313 02-3 och tala
om ditt namn, adress och kollusorsnummer. Vi skickar sedan alla papper till
dig i september. Om det visar sig att du kan hämta din pappersbunt
på Kansliets dag får du tillbaka pengarna då. Vi hoppas
du har överseende med att du kan få papper som du redan har
fått, men vi kommer inte att hinna med att välja ut papper
enligt olika önskemål.
Koll. 316 Greger Nässén
Jul i Pengalösa, Bibliotekens beskyddare och Snövit är bäst!
Visste du att den allra bästa långa Carl Barks-serien är ”Jul i Pengalösa”? Och att därefter kommer ”Vilse i Anderna” och ”Den gyllene hjälmen”. Det är sant hursomhelst. Lika sant som att Barks sämsta långa serie är hans enda Musse Pigg-historia ”Musse Pigg och den röda hatten”, för det är det gemensamma tyckandet från NAFS(K):s medlemmar, och vilka skulle annars veta bättre?
Håller du inte med? Så gå in och tyck till du också under ”Bästisar” på NAFS(K):s webbsidor så ändras kanske listan. Om du ändrar dig senare kan du alltid gå in och ändra ditt tyckande – listan visar hela tiden kollusorernas aktuella gemensamma tyckande.
Där finns också korrekta listor på Don Rosas bästa
serier (”Bibliotekets beskyddare”, ”Sista släden
till Dawson” och ”Korsfararkungens krona”) och de
bästa Disneyklassikerna (Snövit, Djungelboken och Askungen). Fler
listor kommer så småningom, så håll utkik!
Koll. 699 Per Starbäck
När var Barks som bäst?
Tack vare Bästislistorna (läs vänsterspalten) så börjar vi äntligen få ett vetenskapligt svar på den klassiska frågan – när stod Carl Barks på toppen som serieskapare? Diagrammet nedan får ses som en grov första skattning.
Staplarnas höjd är en funktion av platssiffran för de långa serier som Barks gjorde under året (vi har inte använt publiceringsdatum utan det datum då Barks lämnade in serierna enligt Barriers utmärkta bok ”Carl Barks and the Art of the Comic Book”).
Som synes nådde Carl en platå ungefär 1947 och där låg han kvar till och med 1954. Det finns även en lustig topp 1944 då Det frusna guldet och Träskets hemlighet kom (bägge från Four Color 62). Platån inbegriper de tre stilperioderna ”Vårbarksismen”, ”Den klassiska barksismen” och ”Höstbarksismen” enligt den definitiva indelningen från NAFS(K)URIREN 10 (1983).
Vad som behövs nu är dels att fler kollusorer röstar så att vi får lite pålitligare siffror men främst att vi får en Bästislista över de korta serierna också. Det sistnämnda är dock ett riktigt hästjobb så där ska vi nog inte hålla andan medan vi väntar.
Till nästa Kvack kanske vi kan ordna motsvarande diagram för Dons
serier eller varför inte en analys som visar att långa
Barksserier med Joakim är 4,3 % bättre än serier utan?
Koll. 976 Johan Blixt
Nytt i bokhyllan
Walt’s People Volume 7 – Talking Disney with the Artists who Knew Him. Ännu en bok med intervjuer redigerade av Didier Ghez.
Den här gången är det Ken Anderson, X. Atencio, Billy Bletcher, John Carey, Adriana Caselotti, Marc Davis, John Ewing, Carl Fallberg, George Goepper, Hazel George, John Hench, Wilfred Jackson, Ollie Johnston, Milt Kahl, Ward Kimball, Bob Kurtz, Jimmy Macdonald, Tom McKimson, Clarence Nash, Grim Natwick, William Rast, Paul Smith, Art Stevens, Frank Thomas, Harry Tytle och Grace Turner som blir intervjuade.
SPX – Small Press Expo
25–26 april var NAFS(K) med på seriefestivalen SPX i Kulturhuset i Stockholm. Festivalen är framförallt inriktad på alternativserier och oberoende serieförlag vilket väl inte riktigt beskriver Disneyserier eller Egmont men det var trevligt ändå.
Vi sålde en del Kurirer och om jag inte helt minns fel så kan
det ha blivit någon ny medlem. Höjdpunkten var annars koll. 699
Per Starbäcks roliga klippa-klistratävling. Vi fick ett antal bra
bidrag och tanken är att vi ska låta
höstmötesdeltagarna rösta fram en vinnare.
Koll. 976 Johan Blixt
Årgångsböcker
Tre nya böcker i den utmärkta faksimilserien med ”Walt Disney’s serier” har jag köpt:
1955 del 2 (nummer 8–12) Förord av koll. 1493 Germund von Wowern med titeln ”Femtiotalets Disneyserier: Varför just Barks?”. Intressant läsning om hur Barks konstruerade sina berättelser. Själva serierna i volymen är väl inte överdrivet intressanta men ”Den tokige professorn” finns med i alla fall.
1956 del 1 (nummer 1–6) Förord av Fredrik Strömberg med titeln ”Bävrar, pälsmössor och andra skogsdjur”. Personligen är jag en smula svag för ”Musse Pigg och den ovälkomne gästen” av Riley Thomson – sälhunden Fenedrin är ju så söt!
1956 del 2 (nummer 7–13) Förord av koll. 1498 Claes Reimerthi med titeln ”Dumbo – elefanten som räddade Disney”. Numrets höjdpunkt är nog omslaget till 12/1956 som är härligt taffligt tecknat (förmodligen av Donald T. MacLaughlin).
Tyvärr lider alla förord i serien av en minst sagt ovanlig layout. Enorma indrag, röda ramar runt bilder, centrerade bildtexter, vridna bilder och bilder som läggs mitt på sidorna. En något mer konservativ layout skulle nog öka läsupplevelsen.
Faksimilutgivningen fortsätter för övrigt med ”Kalle Anka & C:o” och året
1964.
Koll. 976 Johan Blixt
Pressgrannar
The National Donaldistic Magazine. Finskt fansin från Ankistit ry. Specialnummer på engelska som går att köpa från Bröderna Dum för 60 kronor inklusive porto och pack.
Prydligt nummer med omslag inspirerat av ”National Geographic”. Intressantast är nog artiklarna ”Disney Made in Finland” om den finländska Disneyproduktionen samt ”Publishing History of Disney Comics in Finland” av ex-koll. 2519 Timo Ronkainen. Dessutom finns det artiklar om Romano Scarpa, Gil Turner, Barksoljor och Den suckande sjömannen.
Bild & Bubbla 178 (1/2009) Numrets ankistiska höjdpunkt är en artikel om serieoriginal av koll. 1493 Germund von Wowern och ex-koll. 1460 Joakim Gunnarsson. Tjusiga original av bland annat Einar Lagerwall, Romano Scarpa, Giorgio Cavazzano, Floyd Gottfredson, Gil Turner, Dick Moores och Al Taliaferro.
Der Donaldist 134. Fraudulenz in Entenhausen, Die Presse in Entenhausen och Noch mehr varrückte Hühner.
Der Donaldist Sonderheft Nr. 55. Fantastiskt specialnummer med en karta över Ankeborg med omnejd!
Den tyske ankisten Jürgen Wollina har ägnat tretton år av sitt liv åt att göra en Ankeborgskarta baserat på alla Barksserier. Själva kartan är 80x120 cm och ligger hopvikt i tidningen. Källförteckning och sakförteckningen är på imponerande 24 sidor och finns i själva tidningen som dessutom innehåller många bildexempel och beskrivning av arbetet som ligger bakom kartan.
Mer detaljer finns på http://www.donald.org/DD/DDSH/stadtplan/
Förmodligen detta århundrades främsta ankistiska forskningsbragd!
Det finns planer på en sambeställning och även vaga planer på en översättning till svenska men där får vi återkomma i nästa Kvacket.
Nya kollusorer
Följande kollusorer har tillkommit sedan slutet av december 2008 och hälsas varmt välkomna!
2817 | dolt namn | Gagnef |
2818 | dolt namn | Åmål |
2819 | dolt namn | Helsingborg |
2820 | dolt namn | Lindome |
2821 | dolt namn | Lund |
2822 | dolt namn | Lund |
2823 | dolt namn | Bromma |
2824 | dolt namn | Östanå |
2825 | dolt namn | Luleå |
2826 | dolt namn | Kristianstad |
2827 | dolt namn | Umeå |
2828 | dolt namn | Uppsala |
2829 | dolt namn | Skärholmen |
2830 | dolt namn | Tullinge |
2831 | dolt namn | Sollentuna |
2832 | dolt namn | Göteborg |
2833 | dolt namn | Stockholm |
Varmt välkommen även till koll. 774 dolt namn i Solna som återinträtt efter många år!