Kvacket 1/2010

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:700
Packat av:?
Packningsdatum:20 februari 2010

[PDF] (kräver inloggning)

Kvack!

Hej och välkomna till decenniets första Kvacket. I det här utskicket hittar du utöver Kvacket kanske ett inbetalningskort för förnyande av medlemskapet i denna vår eminenta förening.

CITIUS – ALTIUS – FORTIUS

Så här i OS-tider är kanske inte april och årsmöte i NAFS(K) det som hjärnan är full av men för att få plats med mötet innanför kraniet är det redan nu dags att expandera sinnet och boka lördagen den 17 april.

Senast OS var i Stockholm var 1912 men NAFS(K)-årsmöte hade huvudstaden så sent som 2009 och nu är det alltså dags igen. Som vanligt kommer vi att hålla till i den eminenta kvarterslokalen Åttingen på Reimersholme. Kanske inte lika stort och imponerande som en OS-arena men tidsomställningen är mindre (kanske med undantag för koll. 635 Lars Petrus och några till) och Stockholms stad behöver inte höja skatten för att ha råd med evenemanget.

Huvudgrenen är naturligtvis årsmötesförhandlingarna där de nominerade kommer att tävla om medlemmarnas gunst. Antidopingbyrån Wada kommer inte att vara på plats men arrangörerna hoppas ändå att det blir en ren tävling där skicklighet och inte antalet släktingar i juryn fäller avgörandet.

Tutfrågesporten kvarstår i programmet trots förra årets skandal med en domare som blivit en decimeter längre på bara ett halvår (att bubbelblurp var förklaringen har inte kunnat bevisas men något lurt var det).

Arrangörerna planerar även för auktion (kanske en binge Jag-böcker och annat i den klassiska stilen), mat och fika i lokalen, filmvisning och andra ankistiska roligheter. Vi håller som vanligt på så länge vi orkar. Mer information kommer i nästa Kvacket som kommer i början av april.

Före NAFS(K)-mötet har vår Stockholmska lokalavdelning KAJSA årsmöte.

Kvack och varmt välkommen!

Webben

På vår eminenta webbplats, www.nafsk.se, har vår utmärkte webbgeneral koll. 699 Per Starbäck lagt till en ny ”Bästis” där ni, kära medlemmar, kan rösta på bästa inslagen i Kalle Ankas julafton. Topp fem just nu är:

Nominera och motionera

Nu är det dags igen för din årliga möjlighet att som vanlig medlem påverka vartåt föreningen ska traska. De oöverträffade stadgarna ger dig för detta tvenne redskap: rätten att motionera och rätten att föreslå styrelseledamöter och revisorer. Läs gärna på kapitlen 5–7 i stadgarna (http://www.nafsk.se/stadgar.html)!

Därför uppmanar vi dig i enlighet med stadgarnas § 7.3 att lämna förslag på lämpliga kandidater till styrelse- och revisorsposter. Då valberedningen ska lämna sin färdiga kandidatlista senast fyra veckor före mötet, vill vi ha dina nomineringar senast den 17 mars.

Om motioner stadgas i § 5.4.2 att ”en motion från en medlem ska behandlas av möte om den lämnats till styrelsen minst sex veckor före mötet”. Det ger lördagen den 6 mars som sista ankomstdag. Av hävd räknar vi också motioner som skickas till valberedningen som lämnade ”till styrelsen”.

Om vad du ska motionera har du själv full och suverän frihet. Du kan till exempel yrka på att föreningen ska arbeta mot något visst mål, att vi ska lägga ner och ge alla pengar till Nils Nytta (fast då krävs kvalificerad majoritet, samt att proceduren i § 10.3 följs), eller att styrelsen ska ha en viss storlek (stadgarnas § 6.2 stipulerar bara att den ska bestå av minst fem ledamöter).

Fundera också på om du själv kan och vill vara med och bidra till föreningens utveckling. Det behöver inte vara att direkt komma med i styrelsen, men kanske i valberedningen? Även nya, unga och oerfarna krafter är mycket välkomna att anmäla sitt intresse. Alla föreningar behöver förnyelse, och man kan alltid bidra med något, bara intresset finns!

Låt din röst ljuda i skriven form till:
NAFS(K):s valberedning
c/o Klaus Dejler
Bäckgårdsvägen 34, 2 tr
143 42 VÅRBY
e-post: XXX

Nya kollusorer

Följande kollusorer har tillkommit sedan juli 2009 och hälsas varmt välkomna!

2834  dolt namn Malmö
2835  dolt namn Sundbyberg
2836  dolt namn Kumla
2837  dolt namn Filipstad
2838  dolt namn Spånga
2839  dolt namn Stockholm
2840  dolt namn Alingsås
2841  dolt namn Bjästa

Varmt välkommen även till följande kollusorer som återinträtt efter många års frånvaro:

619  dolt namn Västerås
787  dolt namn Nacka
828  dolt namn Stockholm
993  dolt namn Stockholm

Kalle Anka – Anna Anka
3 294 000 – 110 000!

Utöver julprogrammet så är det bara Melodifestivalen och fotbollslandslagets viktiga matcher i EM och VM som når över 3 miljoner tittare nu för tiden.

Pressgrannar

Bild & Bubbla 4/2009 (181): Som vanligt inte mycket av ankistiskt intresse i B&B men koll. 1358 Dick Harrison skriver intressant och initierat om nyutgåvan av ”Historieboken” (Marxistisk seriehistoriebok från 1970 om Europa och Afrikas historia). Även intressanta artiklar om germanska serieromaner, Asterios Polyp och Arja Kajermo.

Der Donaldist 135: Artiklar om kongresser, global uppvärmning, bönor, Kalles längd, Ankeborgskartan, Vilse i Anderna och annat.

Der Donaldist 136: Artiklar om satelliter, Björnligan, bönor, kongresser, könsroller och annat.

Der Donaldist Sonderheft 57: 68 sidor om brorsöner av Martin Söllig.

Kvacket rullar på!

I och med detta Kvacket så har jag gjort elva raka nummer, bara två till så tangerar jag det gällande rekordet som innehas av koll. 585 Claes Ericson (1995–98) och koll. 699 Per Starbäck (1998–2001).

Sidantalsstatistiken redovisas i diagrammet längst ned på den här sidan. Som synes har sidantalet fördubblats sedan åttiotalet!
Red. Johan

Sidor per år i Kvacket

Gemstone

Gemstone tog över Disney-licensen i USA efter Gladstone och gav ut Disney-tidningar 2003–2008. Totalt blev det 272 tidningar fördelade på 27 titlar (att döma av vad som finns på Grand Comic-Book Database). Många av titlarna var miniserier och liknande men man gav även ut en del klassiska titlar:

BOOM!

Efter Gemstone fick Boom! Studios Disneylicensen. Boom ger ut en hel del andra serier på licens. De har exempelvis Pixarslicensen (Cars, The Incredibles, Toy Story, WallE och Finding Nemo), Warhammer, Farscape och Mupparna. Roger Langridges version av Mupparna är njutbar men i övrigt har er redaktör ingen koll. På Disneysidan ger man dels ut konstiga superhjältesaker som ”Disney’s Hero Squad: Ultraheroes” men även:

Nytt i bokhyllan

Walt Disney’s Hall of Fame 25, Don Rosa 8: HOKUSPOKUSTUGG, FJ och Svarte Riddaren, De tre steglitsornas tecken, En cowboy på Cutty Sark, Holländarens hemlighet, Flykten från Förbjudna dalen och Jakten efter Kalevala.

Walt Disney’s Hall of Fame 26, Don Rosa 9: Mynt på villovägar, Till attack!, En banbrytare i Panama, Tre caballeros kommer tillbaka, Ligan möter bingen, Korsfararkungarnas krona, Glöm det! och Den första uppfinningen.

Walt Disney’s Hall of Fame 27, Don Rosa 10: Ett fantastiskt drömliv, Oskattbart skräp, Brev hemifrån eller Den gamla borgens nya hemlighet, Svarte Riddaren glorpar igen, Sju caballeros (minus fyra) vågade livet och Fången vid Ångestfloden.

Walt’s People volume 8
Ruth Disney Beecher, Les Clark, Harry Tytle, James Bodrero, Sylvia Holland, Retta Scott, Retta Davidson, Moe Gollub, Ben Sharp-steen, Lou Debney, Jim Macdonald, Charles Wolcott, Bill Cottrell, Herb Ryman, Donn Tatum, Card Walker, Bob Sherman, Dolores Voght, Tommie Wilck, Welton Becket, Bill Anderson, Robert Stevenson, Don Griffith, Floyd Gottfredson, Al Taliaferro, Jack Hannah, Carl Barks, Blaine Gibson, Harriet Burns, Roy E. Disney, Frank Thomas (av koll. 2196 Göran Broling), Bud Hester, Ken Southworth och Dale Baer.

Vem är vem i Ankeborg?

Så har då första delen av de fyra bonusdelarna till Carl Barks samlade verk kommit. 232 sidor, 225x300 mm, inbundet och 1,4 kg av Andreas Platthaus. Kostar runt 500 kronor hos internethandlarna. Dyrt, men publicerandet av ”sjuka” index måste uppmuntras!

Bonusvolmen med Barks serier med Andy Panda, Porky Pig, Happy Hound och Bruno Björn och Benny Burro finns för förhandsbokning och verkar bli en hundring dyrare. Ett måste i varje seriesamling!

Small Press Expo

Den sista helgen i april ordnas som vanligt seriefestivalen SPX10 (Small Press Expo) på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Festivalen är framförallt inriktad på alternativserier och oberoende serieförlag, men NAFS(K) tänker givetvis vara där ändå! Under lördagen och söndagen (24 och 25 april) kommer vi att ha ett eget bord där vi värvar medlemmar, säljer (K)URIRER, delar ut informationsblad och svarar på frågor. Vill DU vara med och bemanna montern? Hör i så fall av dig till kansli@nafsk.se!

De internationella gästerna är i år Dash Shaw, Lili Carré, Peter Madsen, Ilpo Koskela, Ron Regé Jr, Gabrielle Bell, Tim Pilcher, Guy Delisle. För den rättrogne ankisten är naturligvis alla dessa personer mer eller mindre okända men Kvacketredaktören kommer att ta med sig alla sina Guy Delisle-böcker för att få dem autograferade!

Mer information om SPX hittar du om du går in på www.kulturhuset.stockholm.se och söker på ”SPX10”.