Kvacket 1/2011

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:3 mars 2011

[PDF] (kräver inloggning)

Kvack!

Hej och välkomna till årets första Kvacket. I det här utskicket hittar du utöver Kvacket kanske en uppmaning att förnya medlemskapet i denna vår eminenta förening.

Årsmöte

Årets årsmöte går av stapeln lördagen 30 april i Åttingen i Stockholm. Mer information om detta kommer i nästa utskick som kommer att vara smällfullt med årsmöteshandlingar. Mötet blir förhoppningsvis inte lika omvälvande som förra året men det blir i alla fall en ny ordförande (mer om detta på annan plats)!

Utöver själva årsmötesförhandlingarna kommer det en Jeopardy-inspirerad frågesport från vår sekreterare koll. 2348 Mats Nilsson, så det är lika bra att ni börjar öva på att ställa frågor på en gång. Fika, middag, tutfrågesport och annat roligt blir det sannolikt också.

Före NAFS(k):s årsmöte har Stockholms lokalavdelning KAJSA sitt årsmöte.

Kvack och varmt välkomna!

SPX11

Veckan efter årsmötet deltar NAFS(k) i seriemässan Small Press Expo på Kulturhuset i Stockholm. Aktiviteterna börjar 5 maj medan vi kommer att vara på plats lördag och söndag 7–8 maj.

SPX är en mycket trevlig seriemässa med serieskapare, fansinutgivare, bokförlag, serieskolor, seriebutiker, serieföreningar och utländska hedersgäster. Rekommenderas varmt för de som är intresserade av serier. Bland årets gäster märks Bryan Lee O’Malley (USA), skapare av fanfavoriten ”Scott Pilgrim”, och Martin ”Rocky” Kellerman. Arrangörerna utlovar också ”hamsterpaté från Villemolle och gåslever för arbetslösa”.

Som vanligt kommer vi att sälja kurirer och ha det trevligt med alla ankister som dyker upp. Eftersom SPX i år sammanfaller med ”Free Comic Book Day” på lördagen så ska vi även försöka släpa med oss en massa osäljbara Disneytidningar och skänka bort dem. Gratis ”Roger Rabbit’s Toontown” låter väl rätt lockande?

Nominera och motionera – extra viktigt i år!

Nu är det dags igen för din årliga möjlighet att som vanlig medlem påverka vartåt föreningen ska styra ko(s)san. De oöverträffade stadgarna ger dig för detta tvenne redskap: rätten att motionera och rätten att föreslå styrelseledamöter och revisorer. Läs gärna på kapitlen 5–7 i stadgarna (http://www.nafsk.se/stadgar.html)!

Därför uppmanar vi dig i enlighet med stadgarnas § 7.3 att lämna förslag på lämpliga kandidater till styrelse- och revisorsposter. I år hoppas vi i valberedningen att du ägnar extra mycket uppmärksamhet åt förslag av styrelseledamöter. Det är nämligen så att vi med sorg i våra ankisthjärtan konstaterar att vår ärevördige ordförande, kollusor 976 Johan Blixt, lämnar styrelsearbetet vid årsmötet. Eftersom han vackert har suttit på olika styrelseplatser ända sedan 1987 kan valberedarna för sin del endast tacka Johan för visat ädel- och tålamod, och lyckönska honom i livet som en ordinarie kollusor. Valberedningen ska lämna sin färdiga kandidatlista senast fyra veckor före mötet, så vi vill ha dina nomineringar senast den 31 mars.

Om motioner stadgas i § 5.4.2 att ”en motion från en medlem ska behandlas av möte om den lämnats till styrelsen minst sex veckor före mötet”. Det ger lördagen den 19 mars som sista ankomstdag. Av hävd räknar vi också motioner som skickas till valberedningen som lämnade ”till styrelsen”.

Om vad du ska motionera har du själv full och suverän frihet. Du kan till exempel yrka på att föreningen ska arbeta mot något visst mål, att vi ska lägga ner och ge alla pengar till Nils Nytta (fast då krävs kvalificerad majoritet, samt att proceduren i § 10.3 följs), eller att styrelsen ska ha en viss storlek (stadgarnas § 6.2 stipulerar bara att den ska bestå av minst fem ledamöter).

Fundera också på om du själv kan och vill vara med och bidra till föreningens utveckling. Det behöver inte vara att direkt komma med i styrelsen, men kanske i valberedningen? Även nya, unga och oerfarna krafter är mycket välkomna att anmäla sitt intresse. Alla föreningar behöver förnyelse, och man kan alltid bidra med något, bara intresset finns! Låt din röst ljuda i skriven form till:

NAFS(k):s valberedning
c/o Klaus Dejler
Bäckgårdsvägen 34, 2 tr
143 42 VÅRBY
e-post: klausdejler@hotmail.com

Valberedningen

Samlad Barks

Det amerikanska serieförlaget Fantagraphics kommer att ge ut Barks samlat på engelska med start i höst. Det kommer att bli 30 volymer med hårda pärmar och en färgläggning som ska ligga nära ursprungspubliceringen. Eftersom det är planerat två volymer per år så kommer det att ta ett tag innan utgivningen blir klar ... Fantagraphics ger ut ett antal klassiker som Snobben och Prins Valiant i mycket kompetenta utgåvor så det lär bli snyggt.

Många Barksälskare får ett svårt val framöver – köpa komplett Barks en gång till? Själv har jag Another Rainbows svartvita utgåva från 80-talet och jag gissar att många som läser Kvacket har den svenska samlingsutgåvan. Förmodligen finns det även en del som har Gladstones albumutgåva och det kanske till och med finns någon som har Carl Barks Portfolio?

Barks’ Bear Book

Eftersom alla svenska Barksälskare nyss köpt ”Carl Barks – Bruno Björn och hans vänner” i dyr inbunden utgåva så planerar nu IDW Publishing i USA att ge ut serierna på engelska i en inbunden ”lyxutgåva”!

Ordföranden för ordet

Jag har varit med i styrelsen sedan 1987 (med ett litet uppehåll för en Kanadavistelse) på alla poster utom kassörsposten och jag tycker det får räcka så. Bortsett från att vi behöver få lite rotation i styrelsen så sitter jag nu på alldeles för många stolar – ordförande, lånelagergeneral, Kvacketredaktör, Kurirenredaktör (tillsammans med koll. 694 Olof Siverbo), Dum jr., webbmästare (tillsammans med koll. 699 Per Starbäck) och kanske något mer och det är varken bra eller hållbart. Det som jag nu tycker är minst roligt är att vara ordförande/ sitta i styrelsen så det är det som jag släpper (först ...).

Om föreningen inte skall bli en ren nostalgiförening där samma gamla stofiler träffas på möten och kongresser och gör samma saker som på tjugo tidigare möten så behövs det nya grepp och något sådant är jag inte kapabel till.

Det här är mitt femtonde raka Kvacket som redaktör, vilket innebär att jag slagit koll. 585 Claes Ericson (1995–98) och Per Starbäck (1998–2001) som hade det gamla rekordet på tretton på raken. Det vore önskvärt med lite rotation på redaktörsposten men nu när jag snart slipper vara ordförande kanske det kan bli lite nytändning från min sida ...

Kurirenarbetet rullar på och den blir, som tidigare lovats, utskickad före sommaren. Efter att den är klar får vi väl ta oss en rejäl funderare på om vi ska slå ihop Kuriren med Kvacket eller om vi ska försöka förnya oss på något annat sätt. Läs gärna höstmötesanteckningarna i förra Kvacket och skicka era synpunkter till oss (kontaktinformation som alltid på sista sidan). Fast ännu bättre är det naturligtvis om ni dyker upp på årsmötet och gör er stämma hörd.

Förlusten av kansliet var mycket olycklig och vi borde ha jobbat hårdare på att hitta en ny lokal. Alla tips på en ny lokal mottages tacksamt.

Nu har jag inget mer vettigt att skriva men jag fortsätter en bit till för att få sidan att gå jämnt ut. Så kan man göra när man är redaktör och skribent!

Koll. 976 Johan Blixt

Don Rosa-tävlingen avgjord

I förra numret hade vi en tävling från koll. 2406 Tommy Svensson med Rosa-citat. Vann tävlingen gjorde koll. 2817 Fredrik Löfgren, följd av koll. 2348 Mats Nilsson och koll. 2656 Josef Johansson. Fredrik och Mats hade bägge full pott men eftersom Fredrik kom in med sitt svar två veckor före Mats tilldelas han segern. Grattis!

Rätt svar finns nedan och siffrorna inom parentes är nummer och sida i Hall of Fameböckerna (tack till Fredrik som lade till den informationen i sitt svar.)

 1. r (5:153)
 2. a (22:103)
 3. k (22:17)
 4. x (1:127)
 5. p (24:30)
 6. v (26:35)
 7. o (1:146)
 8. z (22:42)
 9. q (22:111)
 10. d (25:57)
 11. c (24:129)
 12. ac (25:169)
 13. n (27:65)
 14. w (22:76)
 15. e (24:159)
 16. u (26:135)
 17. i (1:97)
 18. s (24:39)
 19. aa (22:173)
 20. g (24:199)
 21. l (26:161)
 22. t (27:76)
 23. f (24:112)
 24. ab (25:48)
 25. ad (16:110)
 26. y (5:164)
 27. m (25:81)
 28. b (26:113)
 29. h (16:156)
 30. j (26:76)

Lilla lånelagret

Lånelagret består nu av två delar:

Stora lånelagret omfattar alla serietidningar, -böcker, -pockets, -album, osv. Tyvärr är allt just nu nerpackat i ett förråd så om man vill låna något därifrån så får man räkna med att vänta månader. Listan över vad som finns hittar man på www.nafsk.se och vill man inte befatta sig med webben kan man alltid skriva till oss så skickar vi en papperslista.

Lilla lånelagret innehåller det som finns i listan nedan. Allt på listan finns hemma hos mig och väntan här borde bara vara en vecka. Allt ni betalar är portot när ni skickar tillbaka det ni lånat.

I en inte alltför avlägsen framtid hoppas vi komplettera listan med ordentliga beskrivningar av vad tidningarna innehåller av ankistiskt intresse. Beställer gör man enklast via mail till lanelager@nafsk.se men brev funkar också:

Lånelagret
c/o Johan Blixt
Hässleholmsvägen 10, 3tr
121 53 Johanneshov