Kvacket 2/2011

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:700
Packat av:Johan Blixt, Mats Nilsson och Bror Hellman
Packningsdatum:16 april 2011

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets andra utskick. Utöver Kvacket bör du finna massor med årsmötes­papper (mötes­ordning, verksamhets­berättelse med bokslut, budget, revisions­berättelse samt post­röstnings­blankett).

SPX11

Veckan efter årsmötet deltar NAFS(k) i serie­mässan Small Press Expo på Kulturhuset i Stockholm. Aktiviteterna börjar 5 maj medan vi kommer att vara på plats lördag och söndag 7–8 maj.

Som vanligt kommer vi att sälja kurirer och ha det trevligt med alla ankister som dyker upp. Vi kommer också att försöka skänka bort osäljbara Disneytidningar och om vi inte är helt utslagna efter årsmötet ska vi försöka ordna någon sorts rolig tävling (där man förmodligen kan vinna osäljbara Disneytidningar ...).

Årsmöte i NAFS(k)!

Äntligen börjar det närma sig! NAFS(k):s årsmöte 2011 går av stapeln kl. 13.13 lördagen den 30 april i Åttingen, vår numera närmast klassiska möteslokal. Kom och var med om föreningens årsmötesförhandlingar och hylla den nye ordföranden. Vi kommer även att kolludera i största allmänhet, låta oss uppslukas av roliga tävlingar och frågesporter, stå omkring, spendera våra sekiner på ankistiskt kulturgods vid den numera närmast obligatoriska auktionen, och säkerligen hitta på en hel hoper annat skoj i sann ankistisk anda. När vi tröttnar på det, eller utmattas av hunger, äter vi tillsammans i lokalen (mat beställs på plats till självkostnadspris).

Till Åttingen tar man sig lämpligast med buss 40 eller 66. När man klivit av vid Reimersholme (ändhållplatsen) går man tillbaka c:a 50 meter på den väg bussen kom ifrån. Om man där finner en åttkantig byggnad kan man vara säker på att man är framme, för inte helt oväntat har Åttingen just åtta kanter. Man kan också ta tunnelbana (röda linjen) eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Bil rekommenderas inte, eftersom det brukar vara ganska svårt att hitta parkeringsplats.

Kvack och varmt välkommen!

Årsmöte i KAJSA!

I samband med årsmötet i NAFS(k) kommer även dess Stockholmsavdelning KAJSA att hålla sitt årsmöte. Är du kollusor och bosatt i Stockholm är du välkommen. Mötet börjar en timme före NAFS(k):s, d.v.s. kl. 12.13.

Pressgrannar

Koll. 976 Johan Blixt

Diös i Språktidningen

I februarinumret av Språktidningen (www.språktidningen.se) hittar man ett fyrasidors porträtt av koll. 314 Stefan Diös. Upprinnelsen till artikeln var att tidningens redaktion fick ett brev från en förälder som tyckte att språket i Kalle Anka & C:o var för vuxet och att hennes åttaåring hade svårt att läsa serierna. Inte varje dag man ser namnet Diös och ”vuxet” i samma stycke. I samma nummer finns två sidor om språkgiganten Björn Ranelid (ännu ej kollusor) och det känns bra att artiklarnas längd står i proportion till ämnets tyngd.

Ändring av årgångsböckerna

Lagom till sommaren kommer man i bok serien ”Kalle Anka & C:o – Den kompletta årgången” att bli klar med årgång 1966. I stället för att bara rulla på så har förlaget nu på Serieforum.se berättat att man från och med årgång 1967 kommer att gå över till ett ”Best of”-format med två volymer per årgång.

Skälet till att man berättade om detta på forumet är att man vill ha läsarnas syn på vad dessa böcker ska innehålla. Sådant som redaktionen själv funderar på är:

Kalle Ankas minilandsnummer från våren/sommaren 1967 och kanske något om omläggningen till högertrafik (Kalle-tidningen användes ganska ymnigt för att få ut info om säkerhet i trafiken och Kalle 36/67 var nästan ett temanummer för sidbytet på vägarna). Några äventyr, som serien ”Musse Pigg som Agent Pumpa-3” från Kalle 45–47/67 (det totalt galna samarbetet mellan Dan Spiegle och Paul Murry), är givna att inkludera, men det slutgiltiga urvalet är inte spikat.

Låter intressant! Intresserade bör besöka forumet och leta rätt på tråden ”Planering: Kalle Ankas årgångar”.

Tävlingsdags!

Ännu en eminent tävling från koll. 2406 Tommy Svensson. Den här gången handlar det om Barks-sånger och vi vill veta vem som sjunger nedan och i vilken serie. En poäng per rätt får man och som vanligt får vinnarna fina priser ur Bröderna Dums lager. Svaren vill vi ha senast 31 maj.

 1. Jag är en gammal boskapstjuv, och hämnden är så ljuv!
 2. Lyss till mitt råd, min bäste bror...släng bort din häst men behåll hans skor!
 3. Det är natt! Det är fnatt! Det är alla spökens natt!
 4. Trumpeta högt och buga i stoftet, när elefanttanterna dansar på loftet!
 5. Är du lite sur? Ta en Solbykur!
 6. Bä bä vita lamm, har du någon ull? Ja ja kära barn, en hel madrass blir full!
 7. Se vad jag har skoj på min flygarhoj över gatans stoj.
 8. Först ska det vara krona och krans, Pling Pling Plång, sen ska det vara spelman och dans, Pling Pling Plång!
 9. Tra la tjohej! Här har du en ensam tjej!
 10. Sov min lilla älskling, sov mitt lilla gull!
 11. En hälsning från vännen fjärran och okänd, till ljuvaste mön i Tröstlösa gränd!
 12. Macaronio di conservio, di olivio oljio!
 13. Fjutt skruddeluttan Tjossan! Hälsa hem till brossan!
 14. Skänk mig ditt hjärta och lindra min smärta, o, ljuvaste snärta.
 15. Sur melon, söt citron! Jag är från Fjollbacka flickpension!
 16. En stackars tjuv är alltid så jagad och trött!
 17. Nu är det vinter och skridskorna slinter i bukter och finter!
 18. Med tur brukar lycklige Lukas ju skryta, men nu vill han nog med Kalle byta!
 19. Det skär i hjärtat att leva så här! Det skär som en hel marsipanknivsaffär!
 20. Du är en bild på min TV och ett blink på min radar! Vi flyger från stan i mitt hydroplan och sen far vi och badar!
 21. Du fyrbenta blondin, du är i drömmen min!
 22. Mekanisk verkstad finns i Köping men i mitt hjärta finns blott du!
 23. Hoppla hej du gamla häst! Till jazzens rytmer harvar man bäst!
 24. Här är det gamla gänget!
 25. Tjohej och tjoho! Jag är den vildaste ankan i världen...och ingen kan följa mej längre på färden.
 26. Och alla kassorna ska ringa...och diamanterna ska klinga!
 27. Fram ni flinka gossar med svansen käckt på svaj, tjugofyra gröngölingar sjunger i en paj!
 28. Fatta er partner om livet och dansa runt åt vänster! Sätt igång!
 29. I djupa källarvaalven!
 30. Lång tång, som en stång, plingplong, sjung en sång!

Militarisering av NAFS(k)!?

På förrförra årsmötet när jag efterträdde koll. 2187 Åsa Warnqvist som ordförande lovade jag i mitt valtal att militarisera NAFS(k), som tur är så blev det inte så mycket av det men i det här Kvacket tar jag ett litet stapplande steg i den riktningen i alla fall.

Den rutinerade typografen har säkert noterat att jag övergett ”våra” klassiska typ snitt Garamond och Franklin Gothic i det här Kvacket och gått över till Minion och Myriad. Vän av ordning kanske frågar sig vad det har för militär koppling och svaret är mycket enkelt att bägge typsnitten ingår i Försvarsmaktens nya grafisk profil! Tyvärr har jag inte tillgång till Gunplay som egent ligen skall användas för större rubriker men det kanske jag kan ordna till nästa nummer (om nu inte den nye ordföranden avbryter militariseringen och utropar den tusenåra fredens rike).

Koll. 976 Johan Blixt

Samlad Rosa

Trots att man relativt enkelt kan få komplett Don Rosa (Disneydelen) via ”Hall of Fame”-böckerna så planerar nu Egmont att ge ut en ny komplett version.

Den här gången har man samarbetat nära med koll. 1861 Don så den version vi får nu lär bli det närmaste hans vision man kan komma (på svenska i alla fall). Fel har rättats och översättningar och färgläggning har setts över.

Allt detta i nio band i tre boxar i ett for mat som ska likna det för den kompletta Barksutgåvan. 450 sidor med artiklar och kommentarer blir det också om den svenska utgåvan blir som den norska (comicwiki.dk/ wiki/Don_Rosas_Samlede_Værker).

Kuriren

Arbetet med nummer 40 rullar på och allt går enligt plan! För att nummer 41 inte ska komma år 2013 så behöver vi förstärka redaktionen. Det vi behöver hjälp med är:

Hör av dig till nafskuriren@nafsk.se!