Kvacket 3/2014
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | 6 sidor |
Upplaga: | ? |
Packningsdatum: | 31 augusti 2014 |
[PDF] (kräver inloggning)
Välkommen till Kvacket! Utöver Kvacket ska det i kuvertet finnas ett årsmötesprotokoll. Några kommer också att få en inbjudan att förnya medlemskapet för juli 2014 – juni 2015.
Höstmöte i antågande
Sommaren är väl inte riktigt slut ännu, men det är ändå dags att påminna om vårt årliga höstmöte. I år kommer det att äga rum den 1 november och då är det förstås ofrånkomligt att temat för mötet kommer att vara spöken och trolldom. Det kommer att visas filmer på temat och ordföranden Mats kommer att återuppliva mentometer-frågesporten, naturligtvis med frågor kring övernaturliga ting i Disneys serier och filmer. Vi kommer också att uppmärksamma årets 450-årsjubileum av William Shakespeares födelse genom att koll. 1576 Kent Hägglund, som utöver att vara ankist även är mycket aktiv i Shakespeare-sällskapet, ska hålla ett föredrag där han belyser kopplingen mellan Disney och Shakespeare via Disneys radioprogram från 30-talet där diverse kändisar gästspelade. Detta får ni inte missa! Tid och plats för mötet följer det vanliga, det vill säga klockan 13.13 i Åttingen på Reimersholme.
Ankon
Styrelsen letar för närvarande efter en lämplig plats och dag för Ankon och siktar på att kunna ge besked i samband med höstmötet (det tilltänkta temat för Ankon gör att det passar bättre vintertid).
Bokmässan
Årets bokmässa i Göteborg äger rum den 25–28 september. Don Rosa kommer tyvärr inte att medverka i år, men det finns flera andra aktiviteter av ankistiskt intresse, i synnerhet under lördagen då bland annat koll. 1493 Germund von Wowern håller ett seminarium om ”Carl Barks okända liv” och Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg intervjuar den populäre anktecknaren Arild Midthun.
Music Inspired by the Life and Times of Scrooge
I förrförra Kvacket berättade vi att Tuomas Holopainen skulle släppa ett konceptalbum baserat på Don Rosas Farbror Joakims liv. Skivan släpptes 11 april och verkar ha legat på förstaplatsen på den finländska albumlistan åtminstone en vecka.
Kalle Anka 80 år
Den 9 juni 2014 var det 80 år sedan en egensinnig anka i sjömanskostym dök upp på vita duken för första gången, i en biroll i Silly Symphony-kortfilmen ”The Wise Little Hen” (”Den kloka lilla hönan”), och världen var sig inte lik. Den första tecknade filmen med Kalle Anka hade premiär i USA den 9 juni 1934, det datum som är vedertaget som Donald Ducks födelsedag. Dock nämndes hans namn redan 1931 i boken ”The Adventures of Mickey Mouse”, och en prototypartad bild på honom fanns med i den engelska boken ”Mickey Mouse Annuals” året därpå.
I den 7 minuter långa filmen smiter Kalle och hans late vän Peter Pig (Gåtte Gris) flera gånger undan när Hönan och kycklingarna vill ha hjälp med att så, skörda och tillaga sin majs. Kalle och Gåtte klagar på magont varje gång och när de ändå tror att de ska få smaka på de tillagade majskolvarna, är det ricinolja i skålen istället.
För att hylla vår 80 år unga favoritanka arrangerade NAFS(k) ett kvällsmöte den 9 juni i favoritkvarterslokalen Åttingen – ett ovanligt bra namn för att fira en åttiåring! En preliminär inbjudan gick ut via Kvacket i april, och senare kom även ett mailutskick från styrelsen (till de kollusorer som lämnat e-postadress) där man bad de som tänkte komma att höra av sig så vi kunde räkna ut storleken på tårtan. Sedan beställde ordförande koll. Mats Nilsson en magnifik tårta med en bild på film-Kalles logotyp. Kön på konditoriet var ovanligt lång och Mats hade den enda nyckeln till lokalen, så vi kom inte in vid halv sju som tänkt utan snarare framåt sjutiden. Men den som väntar på nåt gott kan vänta länge!
Åttingen har troligen inte varit fylld av så många kollusorer och ankister. Flera av födelsedagsfirarna hade aldrig varit på ett NAFS(k)-möte tidigare, och nya kontakter knöts vilket var väldigt roligt. Efter lite minglande medan möblemanget hamnade på plats hälsades alla varmt välkomna. Kassör koll. Greger Nässén fick uppdraget att skära upp tårtan till alla förväntansfulla närvarande. Han var lite orolig att tårtan inte skulle räcka till, men efter noggrann uppmätning av tårtan och planering av snitten, visade det sig att alla kunde få minst två tårtbitar var.
När vi hade mumsat och konverserat en stund började koll. Bror Hellman visa ett antal Disneyfilmer, först av allt förstås ”The Wise Little Hen” men även flera andra Kalleklassiker som ”Orphan’s Benefit”, ”The Band Concert” och ”Don Donald”. Dessutom fick vi se ett inslag från TV4:s morgonsoffa där koll. Stefan Diös, tecknaren Arild Midthun och Nicole, en ung ankist från Texas med svenska rötter, diskuterade Kalle Anka förr och nu. Vi fick även lyssna på en radiointervju med Bror som var mycket intressant. Det var en mycket givande kväll med mycket trevligt kolluderande och kontaktskapande! Vi borde fira fler av våra favoritfigurer på det här sättet! Den 15 februari 2015 fyller till exempel Svarte-Petter 90 år!
Snacka om present!
Koll. 1658 Tomas Brennings sambo Laila Leonhardt vet verkligen hur man uppvaktar en ankist. Hon hade nämligen till Tomas födelsedag ansökt om och beviljats att vägen där deras sommarhus ligger officiellt fått namnet Paradisäppelvägen! Dessutom hade hon som synes fått en skylt med namnet tillverkad. Nu återstår bara för dem att se till att det byggs så många hus på gatan att deras kan få nummer 111 … Stort grattis från många avundsjuka kollusorer!
Årsmötet 26:e april
Nytt år, nytt årsmöte! För undertecknad var det endast det andra årsmötet i ordningen, men jag visste vilka kuligheter som väntade och hade därför packat med mig lite solsken från min hemstad där hon alltid skiner.
Jag hade också, i sedvanlig ordning för mig när det gäller NAFS(k)-sammankomster, blivit sjuk i feber och förkylning, men efter att ha vårdats i det Diöska/Knutska residenset var jag redo för den ännu lite bättre medicinen i form av årsmötet med en koncentrerad samling likasinnade ankister!
En extra påkrying väntade mig i Åttingen, nämligen en överraskning i form av – en hawaiiskjorta(!). Den nästan kriminellt gullige hawaiiskjortsvirtuosen koll. 538 Karl-Erik hade lagt på minnet sedan förra årsmötet att jag lätt identifierar mig med Puff i Räddningpatrullen och ville därför förära mig denna skjorta snarlik den som den lilla serietidnings- och skräckfilmsälskande jordekorren har. Jag blev lika överraskad som glad och rörd. Ett sådant speciellt plagg får förstås endast föräras speciella tillfällen, som NAFS(k)-sammankomster. Jag ämnar att bära den också på höstmötet, återstår att se om jag lyckats få mina framtänder att växa till dess och kommer ihåg att ta med en clownnäsa, så illusionen blir fullständig. Tack återigen, Karl-Erik!
Vad finns att tillägga om årsmötet efter detta? Inte mycket, kan man tycka. Men än finns mycket kvar som är värt att berätta!
Åttingen var relativt välbesökt av kollusorer, de flesta förstås ifrån Stockholm och Uppsala med omnejd, men även en och annan långväga kollusor från Skåne, Bohuslän och Värmland fanns på plats i huvudstaden. I det för styrelsen lite svettiga ögonblick då just styrelsen ska väljas, kunde alla fem pusta ut (i ett klassiskt kalleanskt PUST!, förstås) då en enhällig mötesskara valde om samtliga medlemmar inför ännu ett år.
Trevligt var också att de som hade anslutit sig till mötet hade många frågor som gav upphov till intressanta diskussioner. Bland annat snackades det om att Ankismen borde ges ut på nytt, varför bara Barks och Rosa föräras samlarböcker och om man skulle kunna lägga framtida höstmöten i Göteborg så att fler kollusorer har närmare till åtminstone ett möte per år. Koll. 699 Per Starbäck efterfrågade också en återinföring av en sekreterare i förening. Så blev det, och det är jag. Som ni förstått vid det här laget gillar jag att skriva, så det passar mig bra.
Men allt var inte bara glädje, puss och kram. Det uppdagades att Café Kungs tornet skulle läggas ner, vilket fick flera gamla NAFS(k)-rävar att rasa. Jag har själv aldrig satt min fot där, men självklart rasade jag med av princip för att ankistiskt relaterade platser inte per automatik k-märks. Även en halvhetsig diskussion kring vilken knatte som bär vilken keps hanns med – uppenbarligen en hjärtefråga för många ankister! Jag tror vi kom fram till att även om det i Ducktales har bestämts att Knatte bär röd, Fnatte blå och Tjatte grön, finns egentligen ingen absolut sanning i denna fråga och man därför är fri att bilda sin egna uppfattning. Och tur är väl det, eftersom det är helt åt helsefyr att Knatte skulle ha röd keps. Han har givetvis blå och Fnatte röd. Att Tjattes är grön är däremot helt korrekt.
Efter att det formella mötet var avslutat behövdes naturligtvis en massa spring och lek. Kortfilmerna ”The Chain Gang”, ”Hawaiian Holiday”, ”Old Sequoia” och ”Get a Horse” visades på duken och drog mycket skratt. Sedan körde ärade ordförande Mats en uppskattad frågelek som gick ut på att komma så nära rätt svar som möjligt i disneyrelaterade frågor där varje svar var ett tal. Undertecknad höll ut lite längre än hälften, men fortfarande nöjd över att ha gissat exakt rätt på hur lång Lejonkungen är i minuter (89). Matchen var rafflande in i det sista, men koll. 314 Stefan Diös stod som slutlig segrare.
Innan dagen var till ända (änder?) hanns det också med en auktion med ankistiskt kulturgods, varav det mest nämnvärda var halva årgången av Kalle Anka & C:o från 1960 som ropades in för två ynka riksdaler. Vem som var denne slipade auktionsbudare har jag tyvärr inte koll på, men hen kanske har en liten Alexander Lukas-aura kring sig?
Vid sjutiden hade de flesta börjat dra sig hemåt efter en trevlig, solig, stimmig dag på Reimersholme. Jag hoppas vi alla (det skulle i och för sig bli trångt om ALLA i föreningen kom, men man skulle väl få lösa det på något sätt) ses på höstmötet på samma plats 1:a november. Och bli som sagt inte förskräckta om jag fått sockerbitständer och clownnäsa då. Det är halloween, trots allt!
Kvack och tack!
Världens längsta bokbord
Stockholms kulturfestival avslutades som vanligt med världens längsta bokbord på Drottninggatan och som vanligt var NAFS(k) med och försökte värva nya medlemmar och kränga NAFS(K)URIRER, NAFS(K)OFTOR och några gamla Jag-böcker. Under ett antal år har vi varit förvisade till Sergels torg men nu var vi tillbaks uppe på Drottninggatan där de stora folkhoparna botaniserade bland 600 bokbord.
Greger och Mats var med från start och när allt var uppdukat så började det naturligtvis att regna men det var inte långvarigt och vi hade bra väder resten av tiden även om det blev lite kyligt mot slutet.
Själv anslöt jag efter lunch och som grannar hade vi bland annat Serie främjandet och Serieteket och det är de sistnämnda som så snällt ordnar så att vi får vara med så centralt och bra. Tack till Ola Hellsten!
Vi fick åtminstone en ny medlem, sålde lite böcker och tidningar och hade det allmänt trevligt vilket är precis som det alltid brukar gå på Världens längsta bokbord.
Förrådet flyttat tjugo meter
Sedan juli 2013 har det som en gång i tiden var NAFS(K)ANSLIET med föreningsarkiv, kurirlager, reliker med mera huserat i ett inte helt optimalt layoutat och placerat förråd på drygt fyra kvadratmeter i Pelikan Self Storage lokaler vid Fridhemsplan.
Väggarna lutade lite inåt vilket minskade den faktiska golvytan när bokhyllorna var utplacerade, och det kom inte in så mycket ljus från korridoren, men det var det förråd som fanns ledigt, och det var billigare än det förra förrådet hos konkurrenten City Self Storage.
När det var dags att förnya kontraktet i somras, visade det sig att det fanns ett nästan lika stort förråd tillgängligt till samma pris, med raka väggar och bättre planlösning och ljusförhållanden. Med kort varsel beslutade styrelsen att byta förråd och i början av augusti genomfördes flytten på ungefär 20 m på samma våningsplan.
Det tog knappt fem timmar för två någorlunda starka karlar (Mats och Greger) med lastvagnar att flytta sex breda och smala Billy bokhyllor, en cd-hylla och en lagerbokhylla med innehåll plus diverse lösa kartonger och påsar. Det var klart behändigare än när vi flyttade våra pinaler förra gången med hyrbil från kansliet i Årsta till förrådet vid Norrtull – det tog en hel dag.
Stockholms Internationella Seriefestival (SIS)
Den numera traditionella internationella seriefestivalen i Kulturhuset i Stockholm inföll i år den 17–18 maj. De tappra kollusorerna koll. 316 Greger Nässén och 976 Johan Blixt bemannade NAFS(k):s bord och sålde NAFS(K)OFTOR och kulturgods, då och då avlösta av koll. 538 Karl-Erik Lindkvist samt koll. 2348 Mats Nilsson som lyckats dubbelboka sig båda dagarna …
Mats hade i alla fall tillsammans med KarlErik satt ihop en tipstävling på temat ”Resa med Rosa”, där frågorna baserades på alla platser ankorna besökt i Don Rosas serier, som flera festivalbesökare deltog i (tipstävlingen alltså, inte serierna).
Pressgrannar
Bild & Bubbla 198: Serieåret 2013, Ades Media och Dylan Dog, Apart förlag och ”The Walking Dead”, Mangaflickor och söta pojkar, Musikens makt – ”Medley” av Lisa Medin, Tillbaka från graven – en titt på zombieseriens utveckling, Den svarta jorden – intervju med Lars Krantz, Mörk manga – intervju med mangamästaren Yoshihiro Tatsumi och en intervju med Ulf Jansson.
Enligt zombieartikeln så var Carl Barks den förste som gjorde en serie med zombier nämligen ”Voodoo Hoodoo” från 1949! Man nämner även att serien ofta censurerats vid återutgivning och vill man veta mer om det så läser man lämpligen koll. 699 Per Starbäcks eminenta genomgång i Kvacket 1/2012.