Kvacket 2/2019

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Packningsdatum:4 april 2019

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets andra Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert hitta en verksamhetsberättelse och bokslut för 2018 samt mötesordning och poströstningsblankett för årsmötet.

Årsmöte på gång!

Våren gör sakta sitt intåg och ett av de allra säkraste vårtecknen är att det äntligen är dags för vår eminenta förenings årsmöte. För att vara exakt äger det rum lördagen den 27 april kl. 13.13 och platsen är samma som många tidigare år, Åttingen på Reimersholme i Stockholm. Det är en åttkantig byggnad med adress Reimersholmsgatan 45 och bästa sättet att ta sig dit är med buss 54 (kollusorer som kommer till Stockholm med tåg kan ta den ända från centralstationen) eller 66 från T-banehållplats Hornstull till ändhållplatsen Reimersholme och sedan gå tillbaka en liten bit och korsa gatan. Medlemmar från Stockholm kan med fördel dyka upp en timme tidigare och även bevista årsmötet för lokalföreningen K.A.J.S.A, vars årsmöte äger rum i samma lokal med start klockan 12.13.

Vad händer då på ett årsmöte? Jo, vi inleder med den officiella mötesdelen då vi väljer styrelse, revisorer och valberedning, diskuterar bokslut och budget och andra frågor av vikt för föreningens fortlevnad (och ibland en del andra frågor av mindre vikt men stort ankistiskt intresse). Medlemmarna har där också möjlighet att meddela vad de vill att föreningens styrelse ska prioritera under det kommande året.

Efter denna del av mötet vidtar den inofficiella då vi bara ser till att ha ohemult ankistiskt trevligt. Vi bjuder på fika, visar film, har frågesporter m.m. Det brukar också bli en auktion på ankistiskt kulturgods, så har du något du vill sälja så ta med det till mötet. Föreningen tar 10 procent av försäljningspriset i provision på det som blir sålt. Som avslutning äter vi gemensam middag i lokalen eller på någon närbelägen restaurant.

Alla medlemmar är välkomna på årsmötet, i synnerhet ni som är nyblivna dylika. Man får även gärna ta med sig vänner som är nyfikna på vad som pågår i föreningen. Kanske någon av dem rentav väljer att bli medlem under själva mötet! Har man inte möjlighet att komma på mötet men vill delta i omröstningarna använder man den poströstningsblankett som medföljer i detta utskick. Varmt välkomna!

Ankon i Karlstad

Som nämndes i förra numret av Kvacket kommer det i år att anordnas ett Ankon i staden med det för ankister så välklingande namnet Karlstad. Detta äger rum helgen 8–9 juni, lunch till lunch, och avslutas med tårta för att fira Kalle Ankas 85-årsdag. Vi har fått in många anmälningar, men det finns plats för fler, så om du glömt att anmäla dig så passa genast på att göra det genom att mejla till kansli@nafsk.se. Ange då också om du vill delta hela helgen (inklusive övernattning lördag/söndag) eller bara den ena dagen. Vi kan ta emot anmälningar fram till och med årsmötet. Vill du fundera på saken längre än så får du gå in på nafsk.se och se i fall vi fortfarande tar emot sena anmälningar.

Temat för årets Ankon är ”Tur” och vi kommer att hålla en mängd lotterier och andra tävlingar för att utse den mest tursamme kollusorn. Kanske blir det du? Det enda sättet att få reda på det är genom att anmäla sig!

Lånelagret

Lånelagret efterlyser Kalle Anka-tidningar:

Kontakta [adress syns bara för inloggade] om du har någon av dessa. Det finns också stor antal dubbletter till salu:

Hälsningar Klaus

Der Donaldist

Framsidan av omslaget till der Donaldist nr 154 pryds i sin helhet (förutom rubriken ”der Donaldist”) av Ted Johanssons ”Donald Longstocking” med siffrorna 1, 5 och 4 prydligt fastnästade på klänningsbröstet. Eftersom Kvackets begränsade litografiska resurser tyvärr inte kan ge det förnämliga verket ens tillstymmelse till rättvisa och vi inte vill riskera några immateriella tvister, rekommenderas läsarna varmt att istället med lätthet googla fram bilden.

Tidningen inleds sedan med en glädjande (??) nyhet: det verkar som om samtliga delegater på den donaldistiska konferensen på psykiatriska kliniken i Königslutter i början av april 2018 blivit utsläppta från kliniken. En försvarlig del av tidningen upptas nämligen av föredrag och händelser på sagda konferens. Man anar här en utsläppskorruption av närmast Volkswagenska dimensioner.

Först beskriver en 11-sidig artikel förutom konferensen även den fantastiska historiska miljön i staden. Den urgamla staden är byggd på hälleberget som består av sedimentär kalksten med det för konferensen ovanligt passande namnet ”Duckstein”. Många av stadens hus är även byggda av detta material. Duckstein är också namnet på ölet som sedan urminnes tider bryggts i stadens många småbryggerier med vatten från floden Lutter. Kalkstenskällarna har visat sig vara förnämliga för att lagom tempererat lagra öl. Numera har dock ölnamnet övertagits av Carlsbergs jättebryggeri långt därifrån.

I närheten föddes år 1075 Lothar, som när han blivit kejsare lät bygga en stor basilika i Königslutter. För att sköta denna kyrka inrättades ett benediktinerkloster bredvid. Detta kloster blev sedermera en psykklinik, på vilken den donaldistiska kongressen avhölls. I vanlig ordning berättas om delegaternas vedermödor och ett rikligt bildmaterial finns att beskåda för den som uppskattar att betrakta poserande tyska donaldister.

En kort – men kärnfull – artikel handlar om försök att bestämma varifrån Björnligan (på tyska die Panzerknacker) kommer. Björnligan kom från ingenstans 1951. Likheten i både utseende och beteende tyder starkt på att de är flerlingar.

En hypotes är att de är av radioaktiv strålning från något av Ankeborgs atomlab muterade hundar. Om tiken i början av dräktigheten utsätts för strålning kan saker hända med valparna. En valpkull består oftast av 6–8, max 10, valpar, vilken är den mängd björnbröder som som mest förekommer i samma serie.

Problemet med denna hypotes är att det inte tycks finnas några kvinnliga björnligister. Ett rimligt antagande är att de lever i lönndom någonstans och producerar nya björnbröder. En annan hypotes är att björnbröderna är framställda genom kloning. Mot detta talar att det är svårt att förklara var och av vem detta skulle ske.

Alltså: Den tyska PK-forskningens nuvarande ståndpunkt är att de är någon form av kynoider, de delar ju flera egenskaper med hundar.

Så följer en uttömmande 15-sidig artikel med ännu ett slutgiltigt svar på frågan var Ankeborg egentligen ligger. Suck. Denna fråga är något som de tyska donaldisterna tycks vara helt besatta av. De är ju redan övertygade om att Ankeborg finns, så de kan använda sin energi till att utreda var. Men ack, vilka energimängder som förbrukas av denna forskning.

”Donaldismus in Skandinavien, Finnland und Deutschland” Avhandlar grundligt (vad annars?) ankismen i dessa länder med inriktning, antal, begynnelseår, viktiga personer och adresser, namn på Kalle Anka m.fl. samt även Ankeborgs namn.

Ankismen startade först i Norge (1968, 20 medlemmar 2018), sedan Sverige (1976, 550 medlemmar), Tyskland (1977, 1050), Finland (1998, få medlemmar), Danmark (2001, 150). Dock nämns tidigare i artikeln årtalet 1974 för Danmark, utan någon förklaring. I övrigt en mycket givande artikel för den som är intresserad av omvärldens ankism.

Så till huvudattraktionen: ”Jämförelse av teorier om intelligensevolutionen”. En 22-sidig, finstilt artikel med fotnötter, bilder, hänvisningar, teorier, diagram med mera i det oändliga. Artikeln motsvarar ett av föredragen på Königslutterkongressen. Jag förstår nu varför man förlade kongressen till en psykiatrisk klinik. De som orkade genomlyssna detta föredrag i sin helhet torde efteråt vara i akut behov av psykiatrisk vård. Annars en givande artikel – för den som orkar.

Ja, sen hade nr 154 inte så mycket mer att bjuda på.

Koll. 2844 Ruben Horn

Vår webb

Arbetet med vår webb nafsk.se går framåt då och då. Ett fokus på sistone har varit att sidorna ska passa alla storlekar på skärmar, alltså även vara mobilanpassade, och så är det nu med nästan alla sidor där. (Det största undantaget är arkiven över våra sändlistor.)

En nyhet är fler bilder från möten. På flera av sidorna om våra möten kan du nu se fotografier, som detta från Höstmötet år 2004 med dåvarande sekreterare Mats Nilsson bredvid en balja full med gamla glödlampor!

Ifall du själv syns på en mötesbild som du inte vill ska vara med, så kontakta webmaster@nafsk.se!

Bild & Bubbla

Nummer 218: Artiklar om Vei bok 2 (av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson), Adrian Malmgren, nordisk seriekultur, Malin Svedjeholm, satsning på nordiska serier i Angoulême, Ingemar Bergman i Skåne, Sjunde inseglet av Johanna Larsson Pinedo, En lektion i kärlek av Steve Nyberg, det skånska landskapet av Aiden Kvarnström, Nisse Larssons donation till Svenskt seriearkiv, Jonas Darnell, serieutbildningar, Kiss i tecknade serier och Stan Lee. Dessutom serienyheter från hela världen och recensioner.