Kvacket 2/2021

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Packningsdatum:8 april 2021

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets andra Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert hitta en verksamhetsberättelse och bokslut för 2020 samt mötesordning och poströstningsblankett för årsmötet.

Årsmötet närmar sig!

Vårvärmen sprider sig över landet och som alla år innebär det också att vår eminenta förening ska hålla sitt årsmöte. Som tidigare meddelats är datum och tid för detta lördagen den 24 april kl. 13.13 och platsen är Åttingen på Reimersholme. Det är, som namnet antyder, en åttkantig byggnad med adress Reimersholmsgatan 45 och bästa sättet att ta sig dit är med buss 54 (kollusorer som kommer till Stockholm med tåg kan ta den ända från centralstationen) eller 66 från T-banehållplats Hornstull till ändhållplatsen Reimersholme och sedan gå tillbaka en liten bit och korsa gatan.

Viruset lär ju dock inte ha släppt taget om landet innan dess, så vi kommer att följa aktuella direktiv från FHM och riksdag angående antal deltagare och distansering i lokalen. De som önskar närvara på plats ombedes därför anmäla det till kansli@nafsk.se så meddelar vi under veckan före mötet om vi kan ta emot er.

Alla övriga har möjlighet att följa mötet online via verktyget Zoom. Gå in på vår webbsida www.nafsk.se under veckan före mötet så kommer där att finnas en länk att använda. De som inte närvarar på plats har möjlighet att, via mail eller vanlig post, lämna in den poströstningsblankett som medföljer detta utskick.

Stockholmsbaserade medlemmar får mycket gärna anlända en timme tidigare (oavsett om de väljer att vara med på plats eller via Zoom) för att deltaga i årsmötet för lokalföreningen K.A.J.S.A. Detta äger nämligen rum i samma lokal med start klockan 12.13.

Årsmötet inleds med en officiell mötesdel (mötesordning för denna bifogas i detta utskick) för att välja styrelse, revisorer och valberedning, diskutera bokslut och budget och andra frågor som kan vara av ankistisk betydelse.

I synnerhet punkten ”Övriga frågor” brukar kunna leda till ganska säregna diskussioner, så om du har något du vill fråga eller berätta – delta i mötet och gör din röst hörd! En viktig sak vi kommer att diskutera är tid och form för det kommande Ankon.

Då den officiella delen av mötet är avslutad blir det fikapaus och sedan övergår mötet i en mer eller mindre oorganiserad del vars enda syfte är att vi ska ha riktigt ankistiskt trevligt tillsammans. Vi kommer att se på filmer (i synnerhet utlovas några för att hylla vår 90-årige hundvän Pluto!) och det kommer att bli en lagfrågesport där deltagarna online också kommer att kunna bilda lag (mer om det praktiska på själva mötet, men det är bra om det finns några frivilliga lagledare som följer mötet från en dator med något så när stor skärm).

Temat för frågesporten kommer att vara ”Det är de små, små, detaljerna som gör det”, för att kontrollera hur bra man minns de mest välkända serierna. Vi kommer dock inte att ha någon auktion vid detta möte utan sparar den till höstmötet då förhoppningsvis fler får vara på plats i lokalen. De som så önskar äter en gemensam middag efter mötet.

Vad gäller den tekniska delen av mötet kommer det i salen att finnas projektor och högtalare så att de närvarande kan följa även vad som händer online, men ljusförhållandena i salen är inte sådana att det kommer att gå att läsa även vad som skrivs i chatten på Zoom. Ni som vill följa mötet i alla dess detaljer ombedes därför att ta med egen dator eller smartphone (trådlöst nätverk finns).

Alla nuvarande och blivande (det går utmärkt att anmäla sig under själva mötet om ni har någon bekant ni tycker borde gå med) medlemmar är varmt välkomna!

Ordf. 2348 Mats Nilsson

Bild & Bubbla

Nummer 226 (1/2021): artiklar om Hjältedåd av Daniel Thollin, Simon Hanselmann, Lisa Scott, Joe Kuberts omslag, Åshöjdens BK, Tatovøren og klitoris av Rikke Villadsen, Peter Bergting, Stockholm Toy Museum, Alice Cooper i serietappning och Noah van Sciver.

Fel i Kuriren!

Kansliet fick följande mejl från den skarpögde Geir Hasnes (koll. 946):

Ämne: Feil i NAFS(k)uriren

Hei. Nydelig nummer som vanlig.

Men: I De förlorade seriernas år er det en feil.

I Norge ble bladet ukentlig i september 1958. Så vi hadde 35 numre i 1958 og 52 numre i 1959. Så det er enda mer dere har gått glipp av i Sverige.

Artikelns författare, koll. 1498 Claes Reimerthi, rapporterar att Geir Hasnes så klart har rätt i sitt påpekande och att det öppnar för en kompletterande artikel. Dock inte till nästa nummer av Kuriren.

Statistikhörnan

Det har varit alldeles för lite medlemsstatisk på sistone! Till höger kan ni se ett eminent histogram över medlemmarnas ålder som läget var vid årsskiftet. Medelåldern är 56 år, medianåldern 58 år och den vanligaste åldern är 60 år.

På webben finns motsvarande statistik gjord 2009 och då var medelåldern 43 år vilket innebär att medelåldern ökat med ungefär ett år per år vilket indikerar att vi har problem med att få in unga nya medlemmar …

Koll. 976 Johan Blixt

Snacka om auktion!

Som nämnts på ankism-listan och i Facebook-gruppen har det under mars pågått en auktion som får sägas vara något utöver det vanliga. Det är Margareta Norbeck, dotter till den legendariske översättaren Axel Norbeck, som testamenterat alla sin fars kvarlämnade saker med anknytning till Kalle Anka (och en del annat också) till Barncancerfonden, som i sin tur lagt ut dem till försäljning via auktion. Bland föremålen finns bland annat de första årgångarna av Kalle Anka & C:o, vackert inbundna i halvfranska band och marmorerade pärmar, samt en mängd tidningsurklipp blandade med andra föremål med ankistisk prägel (däribland en NAFS(k)urir!).

Undertecknad, tillsammans med koll:a 314 Stefan Diös och 585 Claes Ericsson, fick lov att besöka auktionshuset och titta på samlingen innan auktionen avslutades och jag måste erkänna att det svindlade lite att få hålla i en äkta 1/48 och dessutom veta att den tillhört Axel Norbeck. De ansvariga för auktionen hade dessutom varit vänliga nog att sortera ut de föremål som bedömts vara av mer privat natur, däribland brev som Stefan skrivit till Margareta Norbeck och foton från 2001, då han och koll. 546 Robert Andersson besökt henne inför skrivandet av en artikel om Norbeck i årgångsboken 1953 del 1. Hon hade uppskattat besöket och sagt att det faktiskt var första gången någon kontaktat henne för att be henne berätta om sin fars verk. Mycket märkligt att inga serieforskare utnyttjat den källan. Dessa föremål lämnades som gåva till vår förening, stort tack för detta!

En annan mycket intressant sak som fanns med var en text som Axel Norbeck skrivit till försvar för tecknade serier i allmänhet och Kalle Anka i synnerhet, med underbara formuleringar som ”I seriehäftena av den amerikanske konstnären Walt Disney finns ingenting rått, fult eller fördummande. Där framträder i stället en stilla och fin humor med en underton av hjärtats godhet”. Om någon vet i vilket sammanhang eller till vem denna text är skriven vill föreningen gärna få besked om det.

Normalt anses ju inte inbundna exemplar av tidningar ha något värde, men med den minst sagt unika proveniens denna samling har inbringade auktionen över 1,1 miljoner kronor (!). Det hade nog inte ens vår egen oefterhärmlige auktionsförrättare koll. 339 Anders Berglund lyckats bättre med. Man kan bara med spänning avvakta och se om någon av köparna träder fram i offentligheten.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Seriefestival

I likhet med föregående år 2020 blir Stockholms Internationella Seriefestival med SPX (Small Press Expo) virtuell utan någon fysisk festivallokal. Men Serieteket tror ändå att den skall bli en givande och minnesvärd tillställning. Tyngdpunkten kommer att ligga på 29–30/5 men man lovar att streama både förinspelade programpunkter och livesändningar under hela maj.

Årets hedersgäst är den belgiska serieskaparen Olivier Schrauwen, som debuterar i svensk översättning med den hyllade serieromanen Arsène Schrauwen från Lystring förlag. Bland de svenska gästerna hittas till exempel Anneli Furmark, Joakim Pirinen, Elin Lucassi, Åsa Schagerström och textilkonstnären Britta Marakatt-Labba! Fler gäster utlovas att presenteras inom kort.

Festivalteman i år är coronaserier, samiskt serieskapande och textila serier. Small Press Expo blir även den digital och NAFS(k) kommer antagligen att finnas där för att sprida kunskap om ankismen och prångla ut kulturgods till hugade spekulanter. Årets officiella festivalbild är tecknad av Anneli Furmark.

Ytterligare information kommer att tillkännages på festivalens webbplats som enklast nås via nafsk.se under rubriken ”På gång”.

Visserligen längtar vi alla efter att få träffas på festival i sinnevärlden, men med tanke på vad lyckat det trots allt blev förra året är det i alla fall det näst bästa alternativet.

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist, NAFS(k):s tiostjärnige festivalgeneral

Ny Barksbok

Den produktive Kim Weston har publicerat ännu en bok om Barks och hans serier: The Complete Carl Barks Index Supplemental Readings.

Boken är tänkt att vara ett komplement till The Complete Carl Barks Index med uppdateringar, tillägg och korrektioner men även nya forskningsresultat.

Jag hittar den inte hos någon svensk bokhandel men eftersom boken kom ut i februari så kanske den dyker upp om ett tag.

Koll. 976 Johan Blixt