Kvacket 3/2022

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Packningsdatum:4 juli 2022

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkommen till årets tredje Kvacket! 181 kollusorer får också en inbjudan att förnya medlemskapet.

Årsmötet 2022

Som vi hade väntat på detta – ett årsmöte utan några som helst virus-restriktioner! Den 23 april var det äntligen dags och en stor skara gamla och mer nyblivna kollusorer hade samlats i Åttingen på Reimersholme. Möjligheten att delta online via Zoom erbjöds dock även i år, så det fanns några deltagare på det sättet också.

Allra först hade sedvanligt vår lokala Stockholmsförening K.A.J.S.A sitt årsmöte och där skedde faktiskt en del förändringar. Koll. 976 Johan Blixt valdes till ordförande och det beslutades att K.A.J.S.A skulle läggas vilande tills medlemmarna motionerar om att återstarta den (Johans korta valtal löd ”Jag vill gärna vara ordförande för en vilande förening”).

Därefter vidtog den formella delen av moderföreningens årsmöte. Detaljer om vad som diskuterades och beslutades återfinns i protokollet (som tyvärr är försenat och bifogas i nästa utskick). Man kan i alla fall konstatera att inga radikala förändringar skedde – styrelsen beviljades ansvarsfrihet, styrelsen och revisorerna omvaldes och årsavgifterna blev oförändrade. En viktig diskussion var huruvida vi ska erbjuda någon form av kompensation till de medlemmar som valt att få sina utskick i digital form (som ni kan se i en annan notis har detta aktualiserats ytterligare efter mötet, styrelsen kommer att återkomma om detta).

Efter mötet blev det förstås fikapaus, vilken drog ut på tiden rejält (det var tydligt att det fanns mycket att prata om när många träffades för första gången på mycket lång tid)! När återsamlingen till slut skedde var det dags för två efterlängtade aktiviteter: auktion och frågesport. Liksom många gånger förr leddes auktionen av koll. 339 Anders Berglund och frågesporten av koll. 2348 Mats Nilsson.

Frågesporten hade temat ”Magi” och genomfördes lagvis (fyra lag på plats och ett bestående av de som deltog online). Spännvidden var stor, från vanliga Barks/ Rosa-frågor till filmer, pocketfrågor och ”Historiens mästare”-albumet där Långben är Kung Arthur och Musse är Merlin, men inget är för svårt för den samlade kompetensen hos grupper av kollusorer!

Detta år genomfördes auktion och frågesport parallellt (några frågor i frågesporten, en stunds auktion, några fler frågor, lite mer auktion, etc.). Fördelen med detta var att lagen i frågesporten med jämna mellanrum fick veta ställningen vilket ökade spänningen (det var nämligen oerhört jämnt mellan lagen!). Som slutliga vinnare stod dock ett lag bestående av koll:na 314  dolt namn , 2936 Hampus Johansson, 616  dolt namn , 2598  dolt namn  och 538  dolt namn  med 81 av 90 möjliga poäng. Mycket imponerande!

Efter mötet avtågade de kvarvarande kollusorerna till en pizzeria för gemensam middag. Undertecknad kunde tyvärr inte stanna kvar och delta i den, men är övertygad om att samtalen där som vanligt blev långa och intressanta. Sammanfattningsvis kan sägas att det mesta under mötet var alldeles som vanligt igen, och att alla var mycket nöjda med det! Även höstmötet kommer att genomföras under bekanta former, platsen blir Åttingen och datumet 29 oktober. Markera det i kalendern redan nu (sommaren är kort …). Varmt välkomna då!

Ordf. 2348 Mats Nilsson

(Fr)Ankon(line)

Det vid flera tillfällen uppskjutna online Ankon med franskt tema kommer äntligen att bli av, och vilket datum kan vara bättre än den 14 juli? Vi börjar kl. 10.00 och håller på fram till c:a 21.00 på kvällen (det kan bli längre om deltagarna önskar …). Dagen kommer att innehålla filmvisningar, diskussioner om kannibalism i ankismen (ja!), olika spel/lekar samt den ultimata frågesporten om Disneyserier/filmer med fransk anknytning. Denna kommer att genomföras individuellt i lagform. Hur går det till? Det får man veta om man deltar! Länken vid start är https://kth-se.zoom.us/j/66508455160 men det går alldeles utmärkt att logga in och delta vid vilken del av dagen som helst.

Mer information kommer att finnas på vår hemsida www.nafsk.se.

Ett Kvacket färre, annars värre

NAFS(k) har i många år anlitat samma tryckeri för att producera Kvacket, medlemshandlingar och de senaste åren även NAFS(k)uriren. Nu har företaget chockhöjt priserna med nästan 70 procent. Vi beslutade därför på vårt styrelsemöte den 21 juni att försöka hålla budgeten genom att bara skicka ut fyra Kvacket i år, och att trycka dem hos ett företag med klart lägre pris som vi fått tips om. Planen är också att skicka ut Kvacket 1/2023 redan i januari, förhoppningsvis ihop med NK 46.

Styrelsen

Maskerad eller kompisar?

I TV4:s program Masked Singer Sverige framträder hemliga maskerade kändisar med sång och ledtrådar, och tittarna och en panel ska gissa vilka de är. Denna säsong var det en deltagare utklädd till riddare som gav ankistiska ledtrådar.

Andra gången han var med sa han bland annat att han det ibland kändes ”som att jag kolluderat genom livet. Ja, ordet finns faktiskt! Det är kanske inget ni fattar i ett nafs.” Den dagen fick vi rekordmycket trafik till nafsk.se, framförallt för att folk sökte på ”kolludera”, ”kolluderat betyder” och så vidare.

Nästa gång ”Riddaren” var med så var det han som skulle avmaskeras, och publiken ropade unisont sitt ”Av med masken! Av med masken!” Eftersom han var utklädd till riddare med rustning kunde de annars gott ha ropat som Kalle gör här i ”Spöket i grottan”:

Vid avmaskeringen visade sig riddaren vara komikern, skådespelaren och exkollusoren Peter Magnusson. Ingen i panelen hade gissat hans namn, men jag vet kanske fler människor som hade förstått vem det var än som vill tillstå att de såg på programmet!

I uppföljarprogrammet UNmasked singer förklarade Magnusson ledtrådarna. Han hade samlat och ritat Kalle Anka och varit med i en förening NAFS(k) som ung, men när han på egen hand var på väg till ett möte i tolvårsåldern så fegade han ur och vände hem igen utan att gå på mötet. Det var ju tråkigt för honom!

I programmet beskrev han NAFS(k) som en förening ”för folk som inte har så mycket kompisar”! Reklam eller anti-reklam? Skulle vi få några nya medlemmar efter detta? Jodå, direkt efter att detta sändes gick i alla fall en person med, nämligen serietecknaren Johan Wanloo som blev kollusor 3090. Vi är dina kompisar nu!

(Först ett bra tag senare vågade sig några fler nya medlemmar med. Se sista sidan!)

Förresten, även om ovanstående visar TV4:s inflytande på webbsökningar till oss så var en tidigare topp den 4/2 mer än fem gånger så hög som denna topp, då antagligen för att SVT sände ett avsnitt av Antikrundan med gamla Kalle Anka-tidningar, och då nämndes vi inte ens!

Koll. 699 Per Starbäck

Maibritt Westrin 1924–2022

Maibritt Westrin avled 3 april i år, 19 år efter att hennes man och översättarparhäst Per Anders Westrin avled.

Hon och Per Anders översatte Kalle Anka & C:o i 24 år med start med nummer 16 1957.

I nästa Kvacket kan vi förhoppningsvis skriva lite mer om deras översättargärning eller åtminstone ge lite lästips.

Digitala och gemensamma utskick

På några tidigare möten har det diskuterats om olika former av digitalt medlemskap. Vi hoppas kunna återkomma med ett förslag senast under 2023. Du kan redan nu hjälpa oss att spara tid, pengar och papper genom att göra följande, för oförändrad avgift än så länge:

Hör av dig (se inforutan) om du vill använda något eller några av ovanstående val, vilket vi tackar för!

Styrelsen

Bild & Bubbla

Nummer 231 (2/2022): Familjen Fågel av Marie Tillman; Redaktionen läser; Dumstruten! – Jens K. Styves vingliga seriekarriär; Bim Eriksson; Peter van Dongen – nederländsk kolonialism och att vara Edgar P. Jacobs arvtagare; Serieskaparen Bertil Almqvist – mer än bara Hedenhös; Lena Furberg; Pappersbrist i coronans spår; Mitt japanska äventyr – Natalia Batista och tidningen Ribon; The Walking Dead går i graven; Seriearkivet – blir som nytt!; Konstnärlig forskning – samtal med Emma Rendel.

Läsarbrev

Kvacket nr 2/22
Gällande Joakims pengar
Han har tre kubiktunnland pengar
En kub(ik) har 6 sidor
Ett tunnland är c:a 4 936,6 kvadratmeter
4 936,6 x 6 = 29 619,6 kubik och det var 3 x
3 x 29 619,6 = 88 858,8 kubik pengar

Mvh, koll 3041 Ztephan af Ansebergh

Don Rosas figurinsamling

En intressant nyhet dök nyligen upp på Facebook. Don Rosa planerar att avyttra (sälja eller donera) sin stora samling av Disney-figurer. Eftersom han insett att intresset för sådana är betydligt större i Europa än i USA ber han om tips på vilka museum i europeiska städer som kan tänkas vara lämpliga. Svenska ankister har rekommenderat Leksaksmuseet på Skeppsholmen, men framför allt Åbergs MUSeum i Bålsta. Vi lär få anledning att återkomma till detta.

Nya och återinträdda kollusorer

Efter 30 september 2021 har 15 medlemmar tillkommit och kan nu titulera sig kollusorer. Två tidigare medlemmar har också återvänt efter längre bortovaro. Varmt välkomna alla!

2229  dolt namn Farsta
2804  dolt namn Skövde
3080  dolt namn Hedehusene, Danmark
3081  dolt namn Gustavsberg
3082  dolt namn Bandhagen
3083  dolt namn Hallsberg
3084  dolt namn Ljungsbro
3085  dolt namn Lerum
3086  dolt namn Sundsvall
3087  dolt namn Ankarsvik
3088  dolt namn Åkersberga
3089  dolt namn Malmö
3090  dolt namn Göteborg
3091  dolt namn Tyresö
3092  dolt namn Stockholm
3093  dolt namn Limhamn
3094  dolt namn Säter