Kvacket 4/2022

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Packningsdatum:13 oktober 2022

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkommen till årets fjärde och sista Kvacket! Ihop med utskicket får 45 kollusorer en påminnelse om medlemsavgiften fram till juni 2023. Årsmötesprotokoll är det också!

Höstmöte på gång

Snart är det dags för ankisterna att samlas igen – höstmötet nalkas! Som tidigare meddelats är datumet för detta lördagen den 29 oktober. Starttiden och platsen är också gamla bekanta – kl. 13.13 i Åttingen på Reimersholme (adress Reimersholmsgatan 49). Dit tar man sig via buss 54 (kan tas ända från centralstationen, om några ankister bosatta på annat håll i riket vill komma med tåg) eller 66, alternativt med tunnelbana till Hornstull och sedan c:a sju minuters promenad. Som traditionen bjuder kommer mötet att innehålla dragningarna i NÅL (NAFS(k):s Årliga Lotteri), och det kommer förstås att bli frågesport, filmvisning och andra ankistiska aktiviteter. Högst sannolikt blir det även en auktion på kulturgods och annat smått och gott. Ingen kollusor med självaktning vill väl missa ett sådant möte?

ComiQuiz 2022

NAFS(k) brukar ha som tradition att delta i den årliga tävlingen i seriekunskap som går under namnet Comiquiz. Denna är en tävling i allmän seriekunskap som ordnas varje år med deltagande lag från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Man får en begränsad tid på sig att besvara frågorna, men alla hjälpmedel är tillåtna. Frågorna kan handla om allt möjligt från att känna igen enskilda bildrutor i en serie till att veta vilken skola en viss tecknare gick i under sin barndom. Ursprungligen fick man frågorna via post, och då samlades vi i laget i någon lämplig lokal för att svara på dem, men under pandemiåren har tävlingen genomförts online. Vi vet ännu inte vilken metod som kommer att användas i år, men vi vet att den kommer att äga rum söndagen den 13 november. Om du är intresserad av att vara med i vårt lag så mejla till kansli@nafsk. se så hör vi av oss när vi vet tid och form för årets tävling. Du behöver absolut inte vara serieexpert, även om du bara känner till en enda serie kan det vara just den kunskapen som avgör tävlingen. Välkommen i laget!

FrAnkOnline 2022

Den 14 juli (naturligtvis, eftersom temat var Frankrike) samlades en liten skara kollusorer (däribland förstås den ständige Ankon-deltagaren koll. 538 Karl-Erik Lindkvist) online för att testa denna pandemi-säkra variant av Ankon. Dagen innehöll flera filmvisningar, bland annat versionen av ”De tre musketörerna” med Musse, Långben och Kalle från 2004. En lite förbisedd pärla, enligt undertecknads åsikt. Den har en hel del roliga ”meta-inslag” som att Kajsa och Mimmi driver med Kalles sätt att prata och att Svarte-Petter mitt under ett sångnummer avbryter sig och undrar varför musiken tystnade. Vi hade förstås även knepiga frågesporter med frågor om Disney-filmer och –serier med fransk (ank)nytning (det finns fler än man tror!). Frågesporten pågick som deltävlingar under hela dagen, och minsann – Karl-Erik lyckades ta hem totalsegern. Erfarenheten segrade!

Dessutom hade vi, kanske inspirerade av den franska kokkonsten, en lång diskussion om den eventuella kannibalismen i Disneyserier. Koll. 316 Greger Nässén hade gjort en uppdelning av Disney-fåglarna i undergrupper (ankor, gäss, höns, kalkoner …) och vi försökte komma på om det fanns några exempel där fåglar i samma undergrupp både äter och blir ätna i samma serie. Finns det exempelvis någon serie där Mårten är med och äter gås eller Klara Kluck äter höna? Vi vet att det finns en serie där ankorna (av misstag, men ändå) försöker äta en örn, men Emil Örn är inte med i samma serie. Detta ger verkligen uppslag för vidare forskning inom området.

Den allra mest lyckade aktiviteten får nog sägas vara den som avslutade dagen. Då tittade vi gemensamt på ”Aristocats”, med fransk(!) dubbning. Koll. 2867 Andreas Eriksson organiserade visningen och hade före och efter filmen ett litet quiz med frågor om filmen och Disney-katter i allmänhet. Detta upplägg med att gemensamt online se en film, och i anslutning ha lite samtal och frågor kring den, kommer vi definitivt att upprepa!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Seriegatan 2022

Efter ett par års uppehåll återuppstod ”Världens längsta bokbord” på Drottninggatan i Stockholm den 21 augusti. Det var väl inte riktigt fullt så många vare sig försäljare eller besökare som tidigare år, men det kommer säkert att ordna sig till kommande år. Vi deltog som vanligt i den del som kallas ”Seriegatan” och delade bord med Serieteket från Kulturhuset och några serieförlag. Vårt bord bemannades under hela dagen av koll:a 316 Greger Nässén och 2716 Peter Trulsén, samt under delar av dagen av koll. 2348 Mats Nilsson. Vi lyckades sälja tio (k)urirer samt delade ut informationsmaterial till några nyfikna, kanske hade vi rentav där någon blivande medlem.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Diverse jubileer

Walt Disney Company har mycket att fira nu för tiden. Den 1 oktober 2021 fyllde Walt Disney World 50 år som hade piffats upp lite och firandet pågår i 18 månader. Ett år senare, den 1 oktober 2022, fyllde den teknologiska temaparken EPCOT 40 år men med mer nertonat firande. Det största firandet går av stapeln på Disneyland den 27 januari 2023, för då fyller Walt Disney Company 100 år!

Planerna för jubileet presenterades på faneventet D23 Expo tidigare i höst. Disneyland ska fräschas upp, en utställning ska turnera i USA och internationellt, nytt merchandise ska tas fram, en staty med Walt Disney och Musse Pigg ska resas på Hong Kong Disneyland och mycket annat. Detaljer om 100-årsfirandet finns på thewaltdisneycompany.com.

Ett annat jubileum som måhända inte uppmärksammas så mycket i nöjesparkerna är att den 22 oktober 2022 är det 75 år sedan Farbror Joakim debuterade i Carl Barks ”Christmas on Bear Mountain” i tidningen Four Color 178. Förlaget Fantagraphics uppmärksammar detta genom att den 8 november 2022 releasa en 300-sidig minnesutgåva, ”Walt Disney’s Uncle Scrooge: The Diamond Jubilee Collection”.

Koll. 316 Greger Nässén

Status om digitala utskick

I förra Kvacket skrev vi att det går att få utskicken digitalt, normalt som pdf-filer i mejl, i stället för i kuvert och på papper, dock fortfarande till oförändrad medlemsavgift (tills något annat beslutas, förhoppningsvis nästa år). NAFS(k)uriren får man dock som vanligt i analog form (tills något annat beslutas). I somras var det 5 medlemmar som fick digitala utskick. Nu har 16 till anmält sig. Tack så mycket för detta som bidrar till att spara resurser! Om du också vill ”go digital”, hör av dig till oss (se inforutan).

Bokmässan 2022

Efter två års uppehåll på grund av pandemi var bokmässan tillbaka i full kraft i år igen. Det mesta var sig likt förutom att Egmont efter många år bytt plats och nu huserade i en mindre monter mitt emot den gamla platsen. Arild Midthun var som vanligt där för att ”ankifiera” besökare och några års uppehåll verkar inte gjort någon skada då folk ivrigt köade hela helgen. Till mässan hade Egmont dessutom släppt ett specialalbum med tema ”Kalle Anka i Göteborg” där man bland annat återtryckte serien där Kalle och Farbror Joakim besöker just Göteborg som kom för några år sedan, dels som färdig serie men även i skissform. Albumet såldes bara på mässan så kanske kan det bli en eftertraktad samlarraritet någon gång i framtiden.

Koll. 2936 Hampus Johansson

Seriefestivalen 2022

Oops! Vi glömde att skriva i förra Kvacket om Stockholms Internationella Seriefestival (SIS) som ägde rum i Kulturhuset 20–22 maj 2022. Efter ett par års uppehåll på grund av pandemin var det äntligen dags för serieförlag, serieskapare, serieskolor, fanzinister, serieorganisationer, seriebutiker och andra utställare att sammanstråla IRL igen! Festivalen och seriemarknaden pågick i flera lokaler i Kulturhuset. Hedersgäster var Anna Haifisch från Tyskland och Glenn Head från USA.

Seriefrämjandet var värd för Nätverksscenen i Hörsalen där de genomförde intervjuer, diskussioner och prisutdelningar. Dessutom hade Seriefrämjandet även sammanställt en utställning, Portfolio, med svenska serieskapares verk.

NAFS(k) deltog som vanligt på lördag–söndag under ledning av festivalgeneral koll. 538 Karl-Erik Lindkvist. Han hade ordnat så vi fått ett bord med bra läge vid kortväggen längst in i Hörsalen. Koll:a Greger Nässén, Johan Blixt, Olof Siverbo och Mats Nilsson turades om att bemanna. Vi delade ut ett antal informationsblad och sålde sex NAFS(k)uriren, lite magert kanske, men vi lyckades också få en ex-kollusor att återinträda efter nästan 16 års bortovaro. Antalet besökare på SIS 2022 var nog inte lika högt som under åren före pandemin, men förhoppningsvis kommer fler att hitta dit kommande år.

Tack Serieteket, Seriefrämjandet och alla deltagare för ett lyckat arrangemang!

Koll. 316 Greger Nässén

Översättare

I förra Kvacket hoppades vi att vi i det här Kvacket skulle skriva lite mer om Westrinarnas översättargärning eller åtminstone ge lite lästips. Nu blir det i stället en liten generell genomgång av vad man kan hitta om översättare i Kuriren och andra lättillgängliga källor. Först en liten sammanställning av alla lysande översättare av Kalle Anka: Ordinarie översättare

Inhoppare

Och om några av dessa kan man läsa i:

NAFS(k)uriren

1. Jämförande av översättningar – 1955 kontra 1972 (316 Greger Nässén)

22. Barks vs Norbeck vs Westrin (1886 Lars Dahlbom)

22. Hemma hos P. A. Westrin & C:o (1432 Mattias Hallin, 314 Stefan Diös)

34. Tradition och nyskapande – intervju med översättare Stefan Diös (2187 Åsa Warnqvist)

37. Carl Barks samlade verk: recension (bland annat synpunkter på val av översättningar, 1381 Simon Wigzell

44. Med metkrok eller krycka (djupdykningar bland olika översättningar, Stefan Diös)

Den kompletta årgången

1/1953 – Den svenska ungdomens fostrare (om Norbeck av Stefan Diös)

4/1957 – De gav oss vår läskeblask (om Westrinarna av Stefan Diös)

Koll. 976 Johan Blixt

Rappet 31

Vår danska systerförening DDF(R) kom då till slut med ett nytt nummer av Rappet. Innehåller bland annat artiklar om Cornelius Knös (Blisand på danska), Björnligan (Bjørnebanden), minnets krångliga vägar (hukommelsens kringlede stier), dubbningen av Snövit (Snehvide), att samla And på 80-talet och Klavismen (plat-ismen).