Kvacket 1/2023

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:6 sidor
Packningsdatum:12 februari 2023

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkommen till årets första Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert hitta en Kurir! Dessutom kan det följa med en inbjudan att förnya medlemskapet för 2023.

Datum att lägga på minnet

Styrelsen vill meddela att årsmötet 2023 kommer att äga rum den 29 april, och platsen blir återigen Åttingen på Reimersholme och starttid förstås 13.13. Officiell kallelse med dagordning kommer i nästa nummer av Kvacket, men läs uppmaningen från valberedningen på annan plats i detta nummer.

Gör din röst hörd!

Som kollusor är du med och formar föreningens framtid. Det är dags för årsmöte igen, och då har du som vanlig medlem möjlighet att motionera och nominera. Hur allt det går till kan du läsa mer om i de förträffliga föreningsstadgarna, speciellt i paragraferna 5–8. (www.nafsk.se/stadgar.html)

Vi inbjuder dig (i enlighet med stadgarnas § 7.3) att lämna förslag på lämpliga kandidater till styrelse- och revisorsposter. Då valberedningen ska lämna sin färdiga kandidatlista senast fyra veckor före mötet, som hålls den 29 april, vill vi ha dina nomineringar senast onsdagen den 29 mars.

Om motioner stadgas i § 5.4.2 att ”en motion från en medlem ska avhandlas på årsmötet eller ett allmänt möte om den lämnats till styrelsen minst sex veckor före mötet”. Det betyder att lördagen den 18 mars är sista ankomstdag i år. Av hävd räknar vi också motioner som skickas till valberedningen som lämnade ”till styrelsen”.

Vad du ska motionera om har du själv full frihet att bestämma. Du kan till exempel yrka på att föreningen ska arbeta mot något visst mål, att den ska styras med slantsingling enligt klavismens regler, att vi ska be advokat Lage Vrängarén att se över stadgarna för att undvika flickus flackus flum eller att vi ska utropa NAFS(k) till en ankistisk nation med Åttingen som territorium och ”Den suckande sjömannen” som nationalsång.

Fundera också på om du själv skulle vilja vara med och delta i föreningens verksamhet på något sätt. Det behöver inte vara att komma med i styrelsen (fast det går bra att föreslå det också), men kanske hjälpa till på ett mindre hörn? Till exempel korrekturläsa artiklar till NAFS(k)uriren, vara med och bemanna försäljningsbord vid evenemang eller hjälpa till att packa medlemsutskick. Även nya och oerfarna krafter i olika delar av landet är välkomna att anmäla sitt intresse. Alla föreningar behöver förnyelse, och det gäller också för NAFS(k)! Och det går lätt att komma in i gemenskapen!

Låt din kvackande röst ljuda i skriven form till: NAFS(k):s valberedning c/o Göran Ribe Lundagatan 38 B 117 27 Stockholm E-post: [syns bara för inloggade]

Höstmötet 2022

Ja, visst hade vi ett traditionellt höstmöte under förra året. Närmare bestämt hölls det den 29 oktober och platsen var vår kära gamla Åttingen på Reimersholme. Mötet inleddes med att koll. 314 Stefan Diös berättade om de ankistiska pågående projekt han kände till. Till dessa hörde att en lärare i Finland har startat ett projekt där han samlar in serier för att stimulera unga pojkar att läsa mer. Han förklarade också att redaktionen ändrar så pass mycket i de texter de får in att tidningen nu nämner redaktionen och inte översättarens namn.

Därefter visade vår styrelsemedlem 2165 Klaus Dejler sitt senaste samlarprojekt – att samla ett exemplar av varje (verkligt) mynt som nämns i någon serie av Carl Barks och/eller Don Rosa. Han har redan fått ihop åtskilliga, men tar tacksamt emot tips på sådana han kan ha missat.

Det förrättades dragning i vårt årliga NÅL-lotteri och sällsynt nog lyckades vi få fram en vinnare redan vid första försöket (dragningen går till så att vi lottar fram en siffra i taget i ett kollusornummer och om det leder till ett nummer som för närvarande inte innehas av någon aktiv medlem börjar vi om från början)! Vinnarna blev:

Efter en lång fikapaus samlades vi igen och under andra halvan av mötet varvades auktion (naturligtvis som alltid ledd med eminent finess av koll. 339 Anders Berglund), där det mest eftertraktade objektet var en NAFS(k)napp som gick för inte mindre än 410 kr, och frågesport. Sådana hölls det inte mindre än två av under detta möte, först en lagtävling konstruerad av koll. 2934 Oscar Bergstrand som byggde på att man först fick se en bild ur en serie och skulle tala om vilket år denna serie först publicerades i Sverige. Det lag som gissade rätt kunde sedan välja att själva svara på en (minst sagt knepig) följdfråga eller skicka den vidare till något av de andra lagen (felaktiga svar gav nämligen minuspoäng). Kampen var jämn men avgjordes till slut av en av våra nyaste medlemmar, koll. 3091  dolt namn , som bevistade ett möte för allra första gången, då han visste exakta numret på den senast utkomna Kalle Ankas Pocket.

Den andra frågesporten var individuell och konstruerad av koll. 2348 Mats Nilsson. Temat var serier med Farbror Joakim i huvudrollen (för att högtidlighålla hans 75-årsjubileum). Alla serier som förekom var klassiker av Barks eller Rosa, men frågorna inte helt lätta ändå. Som slutlig vinnare stod inte helt förvånande vår frågesportsexpert koll. 1088  dolt namn .

Mötet avslutades som sig bör med att en skara kollusorer åt pizza på en restaurang i närheten och kolluderade om stort och smått under åtskillig tid. Mycket trevligt att få träffa så många på plats igen efter pandemiåren!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Stockholms seriefestival

I pressläggningsögonblicket kommer det bulletiner från Serieteket om att årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival (SIS), den 25:e festivalen i ordningen, kommer att arrangeras samtidigt som Stockholms bokhelg pågår, 14–15:e maj i Kulturhuset vid Sergels torg.

Det blir som vanligt massor av gäster, scenprogram, förlagsförsäljning av serier och fanzinmarknad. Om inget oförutsett inträffar kommer NAFS(k) att följa traditionen och vara där för att sälja kulturgods och sprida kunskap om vad ankism är för något.

Närmare uppgifter om arrangemanget och föreningens medverkan kommer att när sådana föreligger kungöras i kommande nummer av Kvacket och på NAFS(k):s hemsida.

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist
NAFS(k):s 10-stjärnige festivalgeneral

Kvacket på tåg

Det är så att jag kan rapportera att Kvacket (gamla nummer) kan läsas på vissa avgångar av Öresundståget och Viskadalsbanan (Varberg–Borås). Jag har samlat på mig en massa årgångar av Kvacket under årens lopp, och sen kom den stora frågan: Vad ska jag nu göra med dessa? Och då kom jag att tänka på att det kunde vara bra att ha nåt att läsa när jag åker tåg, så då började jag med detta, och sen brukar jag lämna kvar dom där.

Koll. 1567 Anders Grönlund

NK byter tryckeri!

Tillsammans med årets första Kvacket får du ett rykande färskt nytt nummer av NAFS(k)uriren, det 46:e i ordningen. Hoppas du kommer att gilla det! Numret är framställt på ett nytt tryckeri, Seriefrämjandet i Malmö, under eminent tryckteknisk ledning av ex-koll. 1439 Jakob Hallin. Han är dock inte alls ny i NK:s tryckhistorik. Han och storebror Mattias var chefredaktörer för NK 21–31. Seriefrämjandet är det tionde tryckeriet som fått äran att producera NAFS(k)uriren sedan det första numret kom ut 3 maj 1977.

Koll. 316 Greger Nässén

Bild & Bubbla

Seriefrämjandets facktidskrift om serier.

Nummer 232: Artiklar om Revolver-Harry av Jakob Nilsson, Oliver Simonsen, koll. 557 Johan Andreasson, Den uppgrävda jorden av Lisa Wool-Rim Sjöblom, Kim W. Andersson, När Fantomen blev svensk av Robert Aman, M av Mads Eriksen, Julie Doucet, att teckna med två händer med Edith S. Ydrefelt, att samla på underground och ”Två flanörer i Paris” av Christoph Mueller.

Kalle Anka Klassiker

Efter ännu ett år av Kalle Anka Klassiker är det nu dags att summera årgång 2022. Koll. Joakim Gunnarsson på redaktörsposten har lyckats producera ytterligare sex fullmatade nummer som både gör Carl Barks långa serier tillgängliga för nya och gamla läsare och blandar upp dem med andra favoriter samt annat mer obskyrt material som aldrig tidigare repriserats och i en del fall här får sin första publicering på svenska. Utöver detta bjuds det som tidigare på fylliga introduktioner under vinjetten ”Ankist-Extra” och diverse skisser, omslagsförslag och annat av Carl Barks i avdelningen ”Carl Barks Arkiv”.

1/2022: Här är det stora numret Uncle $crooge 9, ”En lymmel till lämmel” där ankorna besöker vårt västra grannland. Här har de i publiceringen 1974 bortklippta 5¾-sidorna återställts. Vidare innehåller numret huvudserien ur Donald Duck 43, ”Kalle Anka i Afrika” med teckningar av Tony Strobl samt 16 sidor Marco Rota, ”Den gyllene tronen”.

2/2022: Four Color 159, ”Spöket i grottan”, inleder detta nummer och sen kommer det en tidigare opublicerad (på svenska) åtta sidor lång serie av Paul Murry, ”En dag full av överraskningar”, innan det är dags för en gammal favorit från 1969, Uncle $crooge 77 ”Djungelns lag”. Manus av Vic Lockman och bild av Tony Strobl/Steve Steere. Sist kommer ”Fortet i Florida” av Marco Rota och en ensida av Al Taliaferro ur WDC 60 (också den tidigare opublicerad i Sverige).

3/2022: Här kan man verkligen tala om en Daan Jippes-special då hela numret ägnas åt att visa upp denne holländske Disneymästares mångsidighet vid ritbordet. Först hans version av Donald Duck 117, ”I varulvens våld”, som hade manus av Carl Barks men tecknades av Tony Strobl och Joe Liggera. På 90-talet tecknade Jippes om flera av de serier som hade Barks-manus men bild av andra förmågor med utgångspunkt från Barks skisser, och detta är en av dessa som här för första gången presenteras för svenska läsare. Det kommer sen bland annat tre tiosidorshistorier där Jippes själv står för både text och bild, exempel på dagsstrippar och en söndagssida från 80-talet samt fem sidor skisser från tiden då Jippes arbetade på avdelningen ”Consumer products and publications department”.

4/2022: Fjärde numret för året bjuder på en minst sagt varierad kompott. Det börjar med Uncle $crooge 70, ”Olycksdiamanten”, av Carl Barks som väl får sägas håller måttet fast den är mycket sen i hans produktion. Sedan kommer i rask följd Magica de Hex: ”Penningars värde” (manus och bild av Tony Strobl samt tusch av Steve Steere), ”Kalle Anka och piraterna”, en gratistidning från 1947 av Chase Craig och Jack Hannah som aldrig synts till på svenska förut, en halvsida av Paul Murry, ett av de bästa exemplen på den syntetiska klodrismen, ”Kusin Knase som polis” (okänd manusförfattare men Tony Strobl vid ritbordet), Farbror Joakim i ”En förkrossande dag” av Marco Rota samt avslutningsvis en ensida med Knatte, Fnatte och Tjatte, ”Serie-seger”, där redaktören själv stått för författandet och Maximino har tecknat.

5/2022: Detta är ännu ett nummer som ägnas helt åt serier och omslag av Daan Jippes. Först ut är ”De gyllene äpplena” författad av Geoffrey Blum som baserat sin historia på minnesfragment från Carl Barks om den opublicerade och borttappade historien med samma namn. Daan Jippes bildsätter denna fjortonsidiga och fartfyllda serie där Magica de Hex gästspelar med den äran. Sen kommer ”Alldeles urblåst”, en serie på 11 sidor där Jippes är ensam kreatör, en sida med hans omslag från diverse publikationer och därefter Jippes version av den ofullbordade ”Gnagande bekymmer” som Carl Barks lade åt sidan efter att ha tecknat de tre första sidorna. I numrets ”Ankist-extra” avslöjar Joakim hur Barks själv tänkt sig slutet … De nästkommande fyra korta (1 till 3 sidor) serierna från Jippes penna bildar ett mellanspel innan numret avslutas med den tvådelade ”En frostig post”, även den av Jippes samt till sist två sidor med hans tajta blyertsskisser till ett par seriesidor redo för tuschning.

6/2022: Sista numret för året, och nog avslutas det med en riktig smällkaramell. På omslaget av Don Rosa ses Joakim von Anka och Guld-Ivar Flinthjärta vilket leder in till Uncle $crooge 27, ”Världsmästerskapen i pengar” av Carl Barks. Att det blev ett Rosa-omslag förklaras med att Barks aldrig själv gjorde något omslag till denna historia. Det går sen vidare med ”En fåraktig historia” som är Marco Rota i högform för att sen till slut ägna 27 sidor åt ”Farbror Joakim och säckpipans hemlighet” av Rodolfo Cimino (text), Romano Scarpa (bild) och Giorgio Cavazzano (tusch). En kulturhistorisk välgärning då den vid den första svenska publiceringen 1971 var omredigerad till 9 sidor i 4-stripp från den ursprungliga 3-strippen! Och till sist en sida ratade omslagsskisser av Carl Barks. Inte illa! Undrar vad det kommer att bjudas på 2023?

För mera detaljerade uppgifter om tidningarnas innehåll hänvisar jag till I.N.D.U.C.K.S. (inducks.org/publication.php?c=se%2FKAKL)

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist

Comiquiz 2022

Vi fick tyvärr inte in några intresseanmälningar att delta i vårt lag, varför vi valde att inte ställa upp i förra årets tävling. Att döma av vad vi fått höra från de andra lagen var tävlingen välorganiserad, men lockade ovanligt få deltagande lag. Kanske är formatet med att alla frågor ställs online med kort svarstid inte så lockande? Segrare och därigenom nästa års arrangör blev Stockholmslaget. Vi får se om de återgår mer till att skicka ut alla frågor på en gång så att ett lag kan samlas och lösa dem tillsammans. Vi hoppas i vilket fall få ihop ett deltagande NAFS(k)-lag i höst!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Senaste kollusorerna

Under perioden juli 2022–januari 2023 har vi blivit elva fler kollusorer. Dessutom har tre ex-kollusorer glädjande nog valt att åter bli kollusorer. Varmt välkomna!

1398  dolt namn Göteborg
1462  dolt namn Göteborg
2574  dolt namn Karlstad
3095  dolt namn Styrsö
3096  dolt namn Tällberg
3097  dolt namn Boden
3098  dolt namn Stockholm
3099  dolt namn Uppsala
3100  dolt namn Saltsjöbaden
3101  dolt namn Mölndal
3102  dolt namn Kvänum
3103  dolt namn Huddungeby
3104  dolt namn Gislaved
3105  dolt namn Falköping

Kulturkanon

I Tidöavtalet kan man läsa:

Ett uppdrag ges att tillsätta fristående expertkommittéer i syfte att inom skilda kulturformer ta fram förslag på svensk kulturkanon. Tillsättningen av ledamöter i expertkommittéerna ska utgå från konstnärlig kompetens i respektive fält.

I regeringsförklaringen blev det:

Kulturen och vår gemensamma historia utgör grunden för vår kollektiva identitet. Den skapar sammanhållning och ökar vår förståelse för varandra. Fristående expertkommittéer ska ta fram förslag på svensk kulturkanon.

I Danmark tog man fram en kulturkanon redan 2006. Den består av en lista på 108 danska konstverk i åtta kategorier, vilka officiellt har utsetts som särskilt betydelsefulla delar av Danmarks kulturarv.

Under arbetet med de ”riktiga” kanon­kategorierna tog man även fram en barnkultur­kanon (Børnekanon) med tolv verk. Det besynnerliga här är att ”Anders And og den gyldne hjelm” (”The Golden Helmet”, Donald Duck One Shot 408, 1952) av Carl Barks finns med!

Det besynnerliga är naturligtvis inte att serien finns med i kulturkanonen utan att den inte finns under ”Litteratur”!

Under ”Litteratur” finns ”Den lille Havfrue” av H.C. Andersen (Eventyr fortalte for Børn, 3. hft., 1837), ännu en Disneykoppling.

Jag vet inte hur arbetet med kanonen fortlöper, på riksdagen.se finns ett riksdagsprotokoll från 14 december som nämner kanonen men inget som tyder på att något arbete påbörjats.

En intressant motion hittade jag i alla fall när jag letade runt på Kulturutskottets sidor nämligen: ”Samhällets stöd och uppmuntran till landets samlare” (Motion 2022/23:1904)!

Koll. 976 Johan Blixt