Kvacket 4/2023
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | 8 sidor |
Packningsdatum: | 12 oktober 2023 |
[PDF] (kräver inloggning)
Hej och välkommen till årets fjärde och sista Kvacket! Ett sjuttiotal medlemmar får en påminnelse om att förnya medlemsskapet.
Dags för höstmöte!
Även om sommaren i år aldrig riktigt verkar vilja ge med sig ska det inte hindra ankisterna att samlas för vårt årliga höstmöte. Ni vet det redan – men datumet för detta är lördagen den 28 oktober. Platsen är vår välkända lokal Åttingen på Reimersholme och starttiden är 13.13. För nya besökare kan förtydligas att adressen är Reimersholmsgatan 49 i Stockholm. Dit tar man sig via buss 54 (kan tas ända från centralstationen, om några ankister bosatta på annat håll i riket vill komma med tåg) eller 66, alternativt med tunnelbana till Hornstull och sedan c:a 7 minuters promenad.
Vad händer då på ett höstmöte? Jo, vi ska förrätta dragningar i NÅL (NAFS(k):s Årliga Lotteri), och eftersom det finns en särskild kategori för närvarande kollusorer ökar man sina vinstchanser genom att närvara på mötet. Temat för mötet kommer i år att vara att fira tidningen Kalle Anka & C:o:s 75-årsjubileum, så det kommer att bli föredrag och frågesport kring det, men naturligtvis också auktion, filmvisning och allmänt ankistiskt kolluderande.
Det har i år även kommit in förslag om att komplettera mötet med ett gemensamt biobesök dagen efteråt (söndagsmatiné), då det i Stockholm visas ett antal klassiska Disneyfilmer just denna period. Vi kollar intresset för det under mötet. Om du inte kan komma på mötet, men är intresserad av att följa med på biobesöket, så mejla till kansli@nafsk.se, så hör vi av oss med information om det blir ett besök och i så fall var och när. Ytterligare en sak som kommer att diskuteras på mötet är datum för nästa AnkOnline.
Visst vill du inte missa det här? Både nuvarande och blivande medlemmar är hjärtligt välkomna!
ComiQuiz 2023
Känner du till ComiQuiz? Det är en tävling i allmän seriekunskap som ordnas varje år med deltagande lag från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Man får en begränsad tid på sig att besvara frågorna, men alla hjälpmedel är tillåtna. Frågorna kan handla om allt möjligt från att känna igen enskilda bildrutor i en serie till att veta vilken skola en viss tecknare gick i under sin barndom. Det är snart dags för årets tävling som äger rum lördagen den 18 november kl. 14.00. Vi vill förstås ställa upp med ett lag, så om du har intresse av att vara med kan du mejla till kansli@nafsk.se, så hör vi av oss med information om var vi kommer att vara. Tävlingen har under några år varit helt online, men återgår nu till det tidigare formatet då frågorna skickas med post. Svaren kommer dock fortfarande att lämnas in online, så det kommer att finnas möjlighet att vara med via Zoom om man inte kan ta sig till Stockholm.
Tycker du detta verkar spännande? Då är det klart att du ska vara med! Du behöver absolut inte vara serieexpert, även om du bara känner till en enda serie kan det vara just den kunskapen som avgör tävlingen. Välkommen i laget!
Bokmässan 2023
Med hösten kommer inte bara regn och rusk, det innebär också att det är tid för bokmässan i Göteborg som detta år gick av stapeln i septober. Med anledning av att Kalle Anka & C:o firar 75-årsjubileum hade man i år bjudit in den nederländska manusförfattaren och anktecknaren Daan Jippes till mässan. Han satt och signerade för besökare i Egmonts monter fredag-söndag där många passade på att få en teckning i den jubileumsbok som nyligen hade utkommit. Under lördagen deltog han i ett scensamtal på seriescenen tillsammans med koll. 1460 Joakim Gunnarsson där Jippes karriär som tecknare avhandlades i stora drag. Från barndomens tidiga fransk-belgiskinspirerade serieförsök till sentida Barkstuschningar. Även tiden på Disneystudion och arbetet på flera av Disneys animerade filmer hanns med i samtalet som varade knappa trekvart.
På söndagen var det dags för ytterligare en ankistisk programpunkt på seriescenen där Anna Bergström tillsammans med Joakim Gunnarsson och koll. 314 Stefan Diös kvackade om Kalle Anka & C:o 75 år. Alla årtionden från starten 1948 till idag presenterades med viktiga milstolpar och händelser. Samtalet kom också in på jubileumsboken där några av de utvalda serierna lyftes fram lite extra. Sammanfattningsvis en mässa med klart intressant ankistiskt innehåll. Vi hoppas det fortsätter på samma spår nästa år när Kalle Anka själv fyller 90 år!
Kalle Anka & C:o 75 och Disney 100
Som nämns i texten om Bokmässan fyllde Kalle Anka & C:o 75 år nu i september. För att uppmärksamma detta jubileum har en samlingsbok i hårdpärm på drygt 300 sidor kommit ut och finns nu att köpa i handeln. Den innehåller representativa serier från olika epoker i tidningens historia blandat med framsidor och redaktionellt material. Urvalet är delvis hämtat från den digitala jubileumspublikation som vi i NAFS(k) hjälpte till att ta fram serier till och som utkom 2019 när Kalle Anka firade 85 år. Förutom jubileumsboken har det även utkommit ett album som distribuerades tillsammans med i Aftonbladet. Albumet är i princip en ren reprisutgåva av det jubileumsalbum som kom 2018 i samband med tidningens 70-årsjubileum, men nu i större format. 75-årsjubiléet finns också uppmärksammat i Språktidningen nr 7/2023 som fortfarande bör gå att få tag i. Där kan man läsa om språket i Kalle Anka och hur det utvecklats genom åren. Bland annat intervjuas koll. 314 Stefan Diös om hur en översättning kan gå till.
Ett annat stundande jubileum är Walt Disney Company som fyller 100 år den 16 oktober. Givetvis kommer detta uppmärksammas på många olika vis men koncentrerar vi oss till Sverige kan nämnas jubileumskonserten Disney 100 som kommer till Avicii Arena den 19 oktober. En föreställning med en kavalkad av Disneylåtar och klassiska filmscener. Fem klassiska Disneyfilmer har också haft eller kommer ha nypremiär på bio under september/oktober. Det rör sig om Bambi, Askungen, Lejonkungen, Frost och Törnrosa. För de som har Disney+ så har man där lagt upp ett antal svartvita kortfilmer med både Kalle Kanin och Musse Pigg för att uppmärksamma jubiléet. Till sist har det även kommit ut en jubileumsbok i pocketformat som lyder under namnet Det var en gång en mus … i framtiden. Här är konceptet att åtta klassiska kortfilmer omtolkats i en ny modern tappning.
Donaldisten och Donaldismen
Den norska donaldisttidskriften Donaldisten har utkommit igen, med nummer 29! Läs mer om det i annan notis. NAFS(k) har beställt ett antal exemplar från vår kusinförening Donaldistene av nr 29 och även nr 26 och 27 samt den andra upplagan av boken Donaldismen av Jon Gisle. Tack till Donaldistene för fin medlemsrabatt!
Alla fyra kulturgodsen går att beställa från oss. Följande styckpriser gäller, det första priset med tillägg för porto och emballage när vi skickar med post, och det andra priset inom parentes om du hämtar själv eller beställer flera:
Donaldisten 26 | 55 kr (35 kr) |
Donaldisten 27 | 70 kr (35 kr) |
Donaldisten 29 | 165 kr (100 kr) |
Donaldismen | 365 kr (300 kr) |
Nr 26 (2:a upplagan 2004, 28 sidor) innehåller artiklar om muskelknuttar och sjukdomar inom ankismen, Barks-besöket 1994, Svarte-Petter 70 år samt en lista med Kalles olika yrken.
Nr 27 (2005, 40 sidor) har omslag och flera sidor med fyrfärg och intervjer med Håkon Aasnes, Marco Rota och Don Rosa samt artiklar om William Van Horn och funderingar kring Kalles födelsedag.
Andraupplagan av Donaldismen (2006, 146 sidor) är utökad jämfört med förstautgåvan från 1973. Jon Gisle har skrivit ett nytt förord och ett nytt kapitel om lag och rätt inom ankismen samt lagt till ett efterord om donaldiströrelsen.
Om du köper minst två av kulturgodsen tillkommer 65 kr för porto och emballage på styckpriserna ovan (alltså priserna inom parentes) utom för nr 26–27 som får 50 kr i tillägg för detta. Vi har ett mindre antal av nr 26, 27 och Donaldismen på lager så beställ snabbt om du är intresserad! Nr 29 har vi fler av men beställ ändå snart om du vill ha den. Se faktarutan för kontouppgifter för betalning.
Donaldisten 29 har kommit ut!
För ett par månader sedan utkom det 29:e numret av den norska tidskriften Donaldisten! De 25 första numren gavs ut av Gammeldonaldismens Venner (GDV) 1973‒1988 med Pål Jensen som redaktör (utom nr 21‒22 då det var Egil Stenseth). Sedan 1995 ges Donaldisten ut av vår kusinförening Donaldistene med ANDfører Jan Petter Krogh som redaktör. Nr 26 kom ut 1995, nr 27 år 2004 och nr 28 år 2010. Efter 13 år är detta tjugonionde nummer efterlängtat!
Donaldisten 29 är en samutgåva med serietidskriften Bobla, som ges ut av föreningen Norsk Tegneserie Forum (NTF) med Andreas Iversen som redaktör. På omslaget framgår det att numret även är nr 167 av Bobla. Båda tidskrifternas redaktörer har samarbetat med numret. Jan P har ansvarat för artiklarna, medan Andreas har ansvarat för serierna med Disneytema. Nummer 29 har 60 sidor i fyrfärg, serietidningsformatet 17 x 26 cm och innehåller följande:
- Inledning av Jan P Krogh om tidigare samarbeten med Bobla och andra fanzin, samt om Disneyinnehåll i dessa.
- Jostein Hansen skriver om Floyd Gottfredsons dagsstrippserier.
- ”En samtale med Dick Moores – Hypnotismens mester” av Tor Ødemark.
- Jan P skriver om Joakims beroende av muskot och jämför med dagens missbruk bland unga.
- Hadelandsgården i Brandbu, som NTF, Donaldistene och Tegneseriemuseet flyttade in i år 2000, visade sig ha en koppling till Disney, vilket Jan P berättar om.
- Georg Schifko skriver en etnisk-numismatisk betraktelse över tidigt betalningsmedel i serien ”Tralla La”.
- Tor Ødemark berättar om den historiska bakgrunden till Barks serie ”Cibolas sju städer” och även om serien.
- 31 sidor utgörs av serier med Disneytema, tecknade av Trond Stavaas, Ida Charlotte Myhren, Mariya Eriksen, Atle Kristiansen och Eivind Måland.
Väldigt kul att ett nytt nummer av Donaldisten till slut har kommit ut! Jag hoppas att det inte dröjer så många år till nästa nummer.
Det går att köpa Donaldisten 29 från NAFS(k)! Prisuppgifter och villkor finns i en annan notis. Det går även att köpa nr 26, 27 samt boken Donaldismen från oss (dock har vi inte så många av dem).
Mindre än tre år kvar!
Det är nu mindre än tre år kvar till NAFS(k):s 50-årsjubileum! Den 21 september 2026 fyller vi ett halvsekel, och vi ska försöka uppmärksamma och fira det på flera sätt, med förhoppningsvis en häftig jubileumsfest, unik jubileumsbok och maffig jubileumskurir. För att klara detta behöver vi spara pengar, vilket vi gör genom att avsätta medel i boksluten till vår jubileumsfond, om det finns överskott. Jubileumsfonden instiftades redan 2010, men då för att bygga upp en budget för 40-årsjubileet 2016. Inför detta fick vi ihop 30 000 i fonden, men det räckte inte till alla jubileumsaktiviteter 2016 som kostade nästan 44 000. Jubileumsfonden för 50-årsjubileet uppgår idag till 36 366 kronor, varav 1 866 kr är bidrag från tre kollusorer. Om styrelsens budget för 2023 och prognos för 2024 håller, kommer vi att kunna avsätta 25 000 kr till. Kan vi även fylla på fonden efter 2025 kanske vi kommer upp i drygt 75 000 kr. Men det kommer förmodligen att behövas mer medel än så, speciellt om vi ska producera en jubileumsbok också. Stort tack till de tre kollusorer som har donerat speciellt till fonden! Om du också vill donera till jubileumsfonden, skriv ”jubileum” ihop med ditt bidrag. Det finns ännu inget beslut om att jubileumsdonatorerna kommer att belönas extra på något sätt, men de kommer säkert att få någon slags bonus för sin frikostighet.
Anders Christian i Anders And!
Vad utgör den största händelsen i en ankists och kollusors liv? Att få ha träffat Walt Disney borde vara högst på listan, men det har knappast någon av NAFS(k):s nuvarande medlemmar gjort. På andra plats kommer nog att få träffa favorittecknaren Carl Barks, som rätt många kollusorer gjorde 1994 när han var på turné i Europa med anledning av Kalle Ankas 60-årsjubileum. På tredje plats? Hm, kanske ett besök på Walt Disney Archives där man få se Barksoriginal? Men frågan är om inte dessa episka händelser toppas av att få bli förevigad som en seriefigur i en Disneyserie! Denna stora ynnest har koll. 2480 Anders Christian Sivebæk (AC) fått helt nyligen.
Nummer 41/2023 av Anders And & Co. som utkom 12 oktober innehåller den 10-sidiga serien ”Skjulte skatte” (publicerad i KA 40/23 med titeln ”Skotska skuggor i Danmark”, översatt av Stefan Diös) där Joakim, Kalle och Knattarna åker runt till olika städer i danska Västjylland. Anledningen är att Joakim försöker hitta sin barndomsvän Ewan som är skyldig honom ett mynt. De får i orten Thyborøn ett avgörande tips av en anställd i en seriebutik. Mannen påminner mycket om AC, som till vardags arbetar på biblioteket i Holstebro. Kan figuren vara baserad på AC? Jodå, förlaget Story House Egmont skriver i ett pressmeddelande att de valt att hylla AC, bördig från Sørvad, Danmarks mest kända donaldist, medgrundare av vår kusinförening DDF(r) och chefredaktör för deras tidskrift Rappet, genom att låta honom få bli en viktig bifigur i storyn, där han finns på bild i tre serierutor. Manus till serien har skrivits av Lars Jensen och Svend Rick Skytte. Flemming Andersen har tecknat serien.
Den lycklige och stolte AC säger i en intervju med TV Midtvest (se länk nedan till längre klipp): ”Jag tror ikke, man som donaldist kan opleve noget større.” Flera lokala tidningar har också uppmärksammat att AC är med i Anders And. Vi gratulerar AC storligen till att ha fått uppnå denna ankistiska upphöjelse, att få bli en av karaktärerna i den värld vi alla älskar!
Det är inte vanligt att kollusorer förekommer i officiella Disneyserier. Stefan Diös kommenterar: ”I de svenska texterna händer det att jag låter namn på bifigurer skoja med ankister eller andra bekanta, men avsiktliga avbildningar i teckningarna är något helt annat.” Om vi ska räkna in Carl Barks har han ju karikerat sig själv några gånger i sina serier, och han har även porträtterats av andra tecknare. Don Rosa har nog smugglat in sin avbild i någon bakgrund, och kanske även andra kända ankister. Men detta kan vara det första exemplet som ligger lite närmare oss i Skandinavien. Eller kommer någon på något liknande?
Ja, någon kom på något liknande medan den här notisen växte fram! Koll. 2936 Hampus Johansson rotade fram att koll. 1861 Don Rosa är med i serien ”A Hot Meeting” från 2015 (manus Thomas Schrøder, teckningar Marco Rota), ännu inte publicerad på svenska, och att ex-kollusor Fredrik Strömberg är med i deckargåtan ”Den missförstådda sebran” (av Tony Cronstam) i KA 38/2019. Vem blir nästa svenska ankist att få äran att ingå i det ankistiska persongalleriet?
Länktips:- AC:s Facebooksida: www.facebook.com/profile.php?id=734524321
- Inslag om AC på TV Midtvest: www.facebook.com/tvmidtvest/videos/334597689028294/
- Inducks sida om KA 40/2023 som har serien: inducks.org/issue.php?c=se%2FKA2023-40 (den är i skrivande stund inte indexerad för AA & Co. ännu)
Årets Disneyfilmer
Disney har releasat och kommer att releasa drygt 30 större filmer på bio och strömningstjänster under 2023. Fyra av filmerna är tecknade eller spelfilmsversioner (remakes) av tecknade Disneyfilmer, en trend som man kan ha åsikter om:
- Peter Pan & Wendy. Premiär 28/4 på Disney+. Remake av Peter Pan från 1953.
- The Little Mermaid. Premiär 26/5. Remake av originalet från 1989.
- Elemental (Elementärt). Pixar. Premiär 16/6, i Sverige 7/7.
- Wish (Önskan). Tecknad. Premiär 22/11, i Sverige 8/12.
Vi får säkerligen se smakprov från Elementärt eller Önskan, eller båda, i slutet av ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” på julafton. Nästa år kommer spelfilmsversioner av Snövit samt Lejonkungen.
Rappet
Nummer 32 av danskarnas eminenta tidskrift har följande innehåll:- ”Ægte riddere går aldrig af mode” av Steffen Kronborg.
- ”Musik skal der til – Animationsfilmene og deres soundtracks – Niende del” av Jesper Ilum Petersen.
- ”Vindere af Raptus von And-Prisen” av Laila Jerming Graf.
- ”Dumbo – Racistiske stereotyper eller inspirerende modbilleder?” av Jens Kristian Boll.
- ”Til kamp mod censuren” av Laila Jerming Graf.
- ”Når man er mester i sit fag og når man ikke er det!” av Jens T. Høeg.
- ”Joakim og Anderbilt: rivaler og… slægtinge?” av Simone Cavazzuti.
- ”Kongen af Nordamerika – Om Carl Barks’ ’Den gyldene hjelm’” av Steffen Kronborg
Bild & Bubbla
Nummer 235 (2/2023) har en lång artikel om koll. 567 Horst Schröder med anledning av hans 80-årsdag: ”Tändsticksgubben fyller 80 år – grattis Horst Schröder”.
I övrigt inget av direkt ankistiskt intresse men artiklar om: Allvar på riktigt av Joakim Pirinen, Tvillingsystrarna Gin & Ban Zarbo – schweiziska mangatecknare i toppklass, Seriehörnan – återuppstånden från de döda, År två – Portal har en ny redaktör, Joel Lundén, Alvner & Hellgren – två generationer serieskapare, Ulrika Linder, Alfonso Zapico – gestaltar den spanska historien, New York-vandringar.