Kvacket 5/2004

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:Sandbrunt papper, 2 sidor (+ två sidor höstmötesprotokoll).
Upplaga:750
Packningsdatum:12 december 2004

[PDF] (kräver inloggning)

Kvack!

Välkommen till årets sista Kvacket! I kuvertet ska det finnas en Kurir och kanske ett inbetalningskort om det börjar bli dags att förnya medlemskapet.

Nya medlemmar

Vi hälsar följande nya medlemmar varmt välkomna i gemenskapen!

2722  dolt namn JÄRPEN
2723  dolt namn GAMMELSTAD
2724  dolt namn JÄRFÄLLA
2725  dolt namn TUMBA
2726  dolt namn UMEÅ
2727  dolt namn SIGTUNA
2728  dolt namn RANSÄTER
2729  dolt namn VÄSTRA FRÖLUNDA
2730  dolt namn HJO
2731  dolt namn BOGRANGEN
2732  dolt namn UPPSALA
2733  dolt namn UPPSALA
2734  dolt namn UPPSALA
2735  dolt namn JÖNKÖPING
2736  dolt namn VINGÅKER
2737  dolt namn VÄSTERÅS
2738  dolt namn STOCKHOLM
2739  dolt namn IGGESUND
2740  dolt namn NÄTTRABY
2741  dolt namn VÄNERSBORG

Återinträdda efter mer än ett år:

1850  dolt namn ENSKEDE
2475  dolt namn SUNNE

Slutkvackat i KAJSA?

KAJSA börjar få ont om styrelsemedlemmar. Till nästa möte väntas kass-ör Andreas Eldh och (sekreterare eller) motsvarande Kaija Olausson avgå. Det gör att styrelsen endast består av undertecknad. Därför har jag tillsammans med avgående kolleger beslutat att upplösa föreningen om det inte visas något speciellt intresse på årsmötet. Känner ni att framtida ankister går miste om något som inte får växa upp med KAJSA är det bara anmäla intresse på årsmötet, eller ge konkreta förslag på vad som skall ändras i KAJSA. Annars är det, tyvärr, slut på kvackande för KAJSA.

Fredrik von Beetzen
Ordförande i KAJSA

Sonja Rindom

Danmarks klassiska översättare avled 99 år gammal i november. Hon översatte Anders And åren 1949–82 och fick 1988 det danska seriepriset Ping Prisen för sin översättargärning. Mer om henne och hennes insatser finns att läsa på www.tegneseriemuseet.dk/priser/Tegneseriepriser.htm.

Protokoll från höstmöte i NAFS(k) lördagen den 30 okt 2004.

1. Mötets öppnande

Ordföranden koll. 2187 Åsa Johansson öppnade mötet kl. 13.13. Närvarande under mötet var 23 kollusorer och några gästande icke-medlemmar (pga. långa köer på Burger King anlände kollusorerna Blixt, Siverbo och Nilsson några minuter sent). Närvarande kollusorer presenterade sig.

2. Snack om Barks-biblioteket

Det konstaterades att ”Åsa vet ingenting”. Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist tyckte att mötet kunde besluta att inte ge ut biblioteket. För att reda ut förvirringen överlämnades ordet till koll. 314 Stefan Diös, som sedan inte lämnade det åter på en tämligen lång stund. En kondenserad version av hans information följer här:

När Diös tillfälligtvis tystnade lyckades vissa kollusorer ställa frågor. Karl-Erik undrade över tryckkvaliteten. Diös vet inget om det. Koll. 699 Per Starbäck frågade om översättningarna i detta bibliotek kommer att bli ”standard” i fortsättningen (vid nypubliceringar o dyl.). Diös trodde att det nog blir så. Många på mötet var missnöjda med att ljudeffekter inte kommer att översättas. Koll. 339 Anders Berglund föreslog (”jag har i all ödmjukhet ett lysande förslag”) att det skulle följa med klisteretiketter med svenska ljudeffekter.

3. Övriga frågor

 1. Medlemskort

  Olof frågade hur det går med medlemskorten. ”Det var ett skämt” (Olof). Kassören påpekade att föreningen har beslutat att inte avsätta några pengar till medlemskort. ”Tills vidare tycker jag vi struntar i Olof” (Åsa).

 2. Framtiden för KAJSA (Kalle Ankas Jublande StockholmsAnhängare)

  Koll. 2324 Andreas Eldh meddelade att han och koll. 2676 Kaija Olausson inte ställer upp för omval till KAJSA:s styrelse. Olof undrade om föreningen är anhängare av Kalle Anka eller Stockholm. Diös förklarade att det var en latinsk genitivform. Förslag kom att KAJSA skulle kunna ordna en julträff med must och video samt att föreningen skulle återuppta demonstrationerna till Carl Barks väg i Bromsten den 27/3 varje år.

 3. Olsson-fonden

  Här tog mötet återigen risken att lämna ordet till Stefan Diös. Han rapporterade att de tre personer (Diös, koll. 2525 Marja Knut och koll. 2556 Ola Brandborn (”Gryt-Ola”)) som på årsmötet fick i uppdrag att fundera ut hur medlemsavgiften som inkommit från den avlidne koll. 348 Thomas Olsson skulle kunna användas till en minnesfond för densamme hade hållit ett middagsmöte för att utreda saken. De tre föreslår en stipendiefond där man årligen delar ut antingen räntan eller 50 % av kapitalet till en person vars levnadsgärning varit i Olssonsk anda. Eftersom de inte varit klara över hur långt deras uppdrag sträckte sig hade de också tagit fram tre nomineringar:

  • Horace Engdahl – för hans halsbrytande Olssonska formuleringar av prismotiveringar
  • Thomas Olsson – postumt för hans sätt att leva hela sitt liv i Olssonsk anda (här fanns även en inofficiell motivering: ”Om Olsson får priset kommer ju prissumman att gå direkt tillbaka in i fonden”)
  • Lise Myhre – för att Olsson var kär i hennes seriefigur Nemi

  De meddelade även att fonden efter ovannämnda middag ligger c:a 600:- back… Diös kungjorde dock omedelbart att personerna i fråga är storsinta nog att inte begära något representations­konto utan stå för hela notan själva. Per Starbäck föreslog att utdelningen, åtminstone till dess fondens kapital vuxit något, ska vara ett sugrör. I framtiden bör det kunna utökas till det mycket Olssonska ”en öl med sugrör”. Andreas Eldh tyckte att även icke-kollusorer bör kunna få priset. Mötet beslutade att fonden ska leda till ett pris enligt förslag. Styrelsen får i uppdrag att till årsmötet lämna ett förslag på hur fonden ska administreras. Koll. 2689 Anna-Pia Norman föreslog att de tre personerna bildar en kommitté som blir ”ansvariga för pristagarens utseende”.

  Mötet höll sedan en omröstning för att utse den första pristagaren (årets pris utgörs av ett sugrör).

  Resultatet av omröstningen blev:
  • Horace Engdahl – 3 röster
  • Thomas Olsson – 14 röster
  • Lise Myhre – 3 röster

  Priset utdelades alltså till Thomas Olsson, i vars frånvaro det mottogs av Stefan Diös. ”Jag var tvungen att säga någonting, men vet inte riktigt vad” (Per S).

  Stefan Diös berättade också att en kortfilm om Olssons liv (”Filmen om Kaos”) visas gratis på biografen Zita varje dag kl. 18.30.

 4. Webben

  Koll. 2553 Erik Bergwall meddelar att ”den groteskt försenade hemsidan är närmare än någonsin”. Ett förslag till design finns på CD och kan realiseras om några veckor. Vad gäller Ankorama så betalade de sin avgift för sent och har satts i karantän. Idéer för interaktivitet på sidan finns.

4. Mötets avslutande

Mötet avslutades 15.09.

Övriga aktiviteter på mötet

Dragning i NÅL

Årets vinnare blev koll. 336 Bosse Engwall

Kulturfestival

Fem bidrag anmäldes:

Resultatet efter omröstning blev:

Olof Siverbo tog sig sedan rätten att betygsätta jurygrupperna enligt:

Citatbingo

Åsa hade satt ihop en klurig tävling där man skulle känna igen citat från filmer och serier och dessutom fylla i en bingobricka med ord ur citaten. Bingodelen hade två priser. För första hela raden full vann Per Starbäck hemkokt kola, som han tackade för med kommentaren ”Nu får jag sluta banta”. För hela rutan full vann Erik Bergwall en Kalle-plansch. I ”känna-igen-citaten”-delen, där vinsten var ett CD-ROM-spel med ”Hitta Nemo”-tema, delades förstaplatsen av Stefan Diös och koll. 2348 Mats Nilsson.

Auktion

Anders Berglund auktionerade ut en del av sin ofantliga samling kulturgods.

Tutfrågesport

Vanns för ovanlighetens skull av laget med ojämna kollusorsnummer, förmodligen på grund av att lagen hade bytt sida i salen jämfört med den vanliga uppställningen.

Kalle Anka nummer 30–48

I min senaste text kunde jag berätta om fantastiska nummer, tyvärr har den trenden brutits och det ser mörkt ut på KA & C:o-fronten. Det har dock funnits några ljusglimtar i mörkret, Carl Barks-klassikerna ”Farbror Joakim och mikroankorna från yttre rymden” (1966), ”Smolk i skolkglädjen” (1951) och ”Farbror Joakim och Waskervilles hund” (1960) är lysande exempel på detta. Numret (36) med ”FJ och Waskervilles hund” är också det bästa. Förutom Waskervilles hund-serien har den en hyfsad serie av Marco Rota samt en serie av Wanda Gattino med manus av Per-Erik Hedman. Ett nummer som inte är särskilt bra men som ändå bör omnämnas är nummer 47. Numret har ett superhjältetema på grund av den bioaktuella filmen ”Superhjältarna”. En bilaga med en serie från filmen ”Superhjältarna” medföljer. Det är dock inte på grund av bilagan som numret omnäms – det har på senare tid blivit relativt vanligt med bilagor, vi har tidigare sett bilagor som ”Björnbröder” och Monsters Allergy. Själva Kalle Anka-tidningen ser ut som vanligt tills man kommer till sidan 40. Där möts man av en presentation av Stål-Kalle följt av en intentsägande serie om densamme. Tyvärr hade jag inte så mycket upplysande att bjuda på den här gången, vi kan bara vänta och hoppas på en bättre fortsättning.

Koll. 2548 Axel Purvin