Kvacket 2/2005
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | Violett papper, 4 sidor |
Upplaga: | 750 |
Packningsdatum: | 9 april 2005 |
[PDF] (kräver inloggning)
Välkommen till årets andra utskick. Utöver Kvacket bör du finna en Kurir och massor med årsmötespapper (mötesordning, verksamhetsberättelse med bokslut, budget, revisionsberättelse samt poströstningsblankett).
NAFS(k):s årsmöte!
Vi välkomnar alla medlemmar och andra glada ankister till NAFS(k):s årsmöte 2005! Det äger rum i Läktarfoajén, Brygghuset, lördagen den 23 april kl. 13.13. (Brygghuset ligger på Norrtullsgatan 12N i Stockholm. För att komma dit tar man sig lämpligen med tunnelbana till Odenplan (uppgång Odenplan) varefter man går till vänster över övergångsstället in på Norrtullsgatan. Huset ligger sedan några hundra meter bort på höger sida.)
Förutom de sedvanliga årsmötesförhandlingarna blir det ankistiska charader och klurig tävling. Det blir också inte mindre än två auktioner. Vi kommer att auktionera ut en teckning av Don Rosa (se särskild notis), med en personlig dedikation från Don Rosa till den person som vinner auktionen! Anders Berglund kommer också att auktionera ut kulturgods, så det finns all anledning att ta med stora plånboken! Olof Siverbo kommer också att förgylla vår tillvaro med ännu en av sina finurliga tutfrågesporter! Finns det sedan tid över kan vad som helst hända.
När vi efter mötet har stått omkring en stund går de som vill gemensamt till en närliggande restaurang (med rimliga priser) och avnjuter kvällen i glada ankisters lag!
Kvack och varmt välkomna!
Don Rosa-teckningsauktion!
På NAFS(k):s årsmöte kommer en teckning gjord av Don Rosa att auktioneras ut. Den är gjord speciellt för NAFS(k) och endast medlemmar i föreningen har möjlighet att bjuda på den. Teckningen finns att beskåda på framsidan på NAFS(k)uriren 36, som Du finner i detta utskick. Originalteckningen kommer inte att kunna beses på årsmötet, utan finns hos Don Rosa. Han kommer att skicka teckningen med en personlig dedikation direkt till vinnaren efter auktionen. Detta är ett unikt tillfälle så kom och bjud!
Poströstning
Kan du inte komma på årsmötet, men vill göra din röst hörd ändå? Då kan du rösta per post! Poströster ska skickas till valberedningens koll. 339 Anders Berglund och måste vara framme senast fredagen den 22:a april.
Adressen är:
NAFS(k):s valberedning
c/o Anders Berglund
Glidflyktsgatan 3
128 33 SKARPNÄCK
e-post: anders.b-lund@telia.com
Branca – anktecknare och konstnär
Argentinaren Daniel Branca var en av Egmonts mest uppskattade anktecknare. Som vi berättade i förra Kvacket dog han den 28 januari i år, bara 53 år gammal. Här följer en liten artikel om den begåvade sydamerikanen, skriven (medan Branca fortfarande levde) av Anna Maria Vind på Egmont i Köpenhamn.
Det är ingen tillfällighet att många jämför Brancas Disneyserier med konst. Branca är även en begåvad konstnär, och han har haft flera utställningar genom åren.
Daniel Branca föddes i Buenos Aires i december 1951. Redan vid fyra års ålder demonstrerade han sin talang genom att rita gafflar och knivar och allting annat som fanns omkring honom. Han gillade också att rita Disneyfigurer, men det var ingen livslång önskan som slog in när han började teckna ankor för Egmont. Snarare handlade det om en tillfällighet.
Han fick sitt första jobb som 16-åring, som designer och animatör på en reklambyrå. Under de följande åren jobbade han också för en lokal TV-station och tecknade barnserier för ett pedagogiskt magasin.
År 1976 lämnade han Argentina för Barcelona, där han fick anställning hos den tidens största förlag, Bruguera. I ett par år fick han bara göra färgläggningsböcker. Viktigare produkter – som serietidningar – gjordes av mer rutinerade tecknare.
År 1977 började han jobba hos Bardon Art. Det var nu han började göra serier för Egmont. Mellan 1982 och 1984 tog han en paus från ankorna och flyttade till Paris för att studera konst och måleri. Det var i Paris som flera av hans utställningar ägde rum. Hans målningar är mestadels baserade på kristen ikonografi och symbolism, och de är målade i en konstruktivistisk och kubistisk stil. Steget till hans serier om figurerna i Ankeborg kunde inte vara längre!
År 1984 flyttade Branca till Mallorca och började teckna ankor igen. Men han tog sig fortfarande tid att måla oljemålningar som han ställde ut på lokala gallerier.
År 1995 flyttade Branca tillbaka till Buenos Aires. Där fortsatte han att jobba för Egmont, samtidigt som han lärde upp nya tecknartalanger. Två av dessa, José Massaroli och Wanda Gattino, jobbar nu för Egmont i Brancas stolta tradition.
Det är målandet i olja som får Branca att känna sig mest tillfreds. Att teckna Disneyserier är för honom ett sätt att roa sig – det är roligt och avslappnande! När han får ett nytt manus från Köpenhamn läser han igenom det en enda gång, sedan går han direkt till att skissa upp serien sida för sida. Han gör aldrig några grovskisser först, eftersom han är rädd att förlora spontaniteten i teckningarna. Han erkänner också glatt att han aldrig följer manuset särskilt noga. Inte heller funderar han i förväg över hur figurerna eller bakgrunderna ska se ut; de flödar ur hans blyertspenna och förefaller leva sitt eget liv.
Fast ibland, när någonting inte fungerar riktigt perfekt, går han tillbaka och gör tillägg eller nödvändiga ändringar. Ett bra exempel är ”the Blob” (figuren saknar svenskt namn) i ”Ett riktigt monstersamhälle” (KA 43/2002), som fungerade bra i serien men ändå saknade något. När Branca ändrade ögonen så att ett öga blev svart och ett öga blint förvandlades figuren från en vanlig antagonist till en skrämmande antagonist.
Brancas favoritfigur är Joakim von Anka, och han älskar historierna där Joakims penningbegär är den drivande kraften. Magica de Hex hamnar också högt på listan över hans favoritfigurer – hon har stor potential och är också den enda kvinnliga Disneyfiguren som är det minsta sensuell!
Branca har åtskilliga favorithistorier från sina många år som Disneyserietecknare. Men ett par av dem har en särskild plats i hans hjärta: ”Tisdag hela veckan” (med manus av Kari Korhonen) i KA 7/1999, ”Gamla goda 65” (också med manus av Korhonen) i KA 12/1997 och den ovannämnda ”Ett riktigt monstersamhälle” (med manus av Janet Gilbert).
(Översättning från engelska av koll. 694 Olof Siverbo)
(K)urirentexter efterlyses!
Ärade ankist! Du har nu fått två (k)urirer med endast lite mer än tre månaders mellanrum, vilket inte hör till vanligheterna. NAFS(k)urirens redaktion hoppas att Du ska ha blivit så överrumplad och glad över detta att Du i lyckorusets efterdyningar sätter Dig ner och skriver en artikel till nästa nummer av tidskriften.
Vi har nu haft en lång tradition av långa artiklar i NAFS(k)uriren och vår ambition är att framledes ändra på det. Vi efterlyser därför i första hand korta artiklar till kommande nummer. Har Du gjort en reflektion som Du länge tänkt att Du borde ägna en sida eller två åt? Har Du noterat ett intressant samband mellan två serier som ingen annan tycks ha sett? Har Du förargats över något i Ankeborg som Du vill föra upp till debatt? Hör då av Dig till chefredaktör Åsa Johansson (asa.johansson@littvet.uu.se)!
KAJSAs kanske sista årsmöte
Lördagen den 23 april klockan 12:13 håller KAJSA årsmöte, som kan bli det sista någonsin. Lokalen är Läktarfoajén i Brygghuset, där NAFS(k) en timme senare håller sitt årsmöte. Eftersom det i skrivande stund endast finns en kandidat till styrelsen (det krävs minst tre) vill styrelsen upplösa föreningen, om kandidatbristen håller i sig. Ni som vill rädda KAJSA är välkomna att göra era röster hörda och kandidera på mötet, eller varför inte anmäla ert intresse redan nu!
2678 Fredrik von Beetzen, ordförande
2676 Kaija Olausson, motsvarande
2324 Andreas Eldh, kass-ör
Vill du arrangera ANKON ?
Någon gång under sommaren brukar några av föreningens medlemmar arrangera ANKON, då ankisterna samlas under en eller två dagar för att kolludera, leka lekar, tävla i kluriga tävlingar, fika och njuta av det vackra sommarvädret.
ANKON har sedan början av 1980-talet arrangerats av olika personer, gått av stapeln i olika städer och sett lite olika ut. Oftast har det dock funnits ett tema. De senaste årens teman har varit vargar och grisar (2002), kärleken i Ankeborg (2003) och katter (2004). Vi söker nu någon eller några glada ankister som skulle kunna tänka sig att arrangera ANKON i sommar. Vill du arrangera ANKON 2005? Hör då av dig till Olof Siverbo på e-postadressen: olof.siverbo@bostream.nu
Small Press Expo 2005
Small Press Expo (SPX) ägde rum 1–3 april 2005 i Kulturhuset i centrala Stockholm. SPX är Sveriges största mässa för serieförlag, seriefanzin och serietecknare, med speciell inriktning på alternativa serier.
En av de mer namnkunniga utländska gästerna var Gilbert Shelton, skapare av Freak Brothers och Fat Freddy’s Cat. NAFS(k) deltog som utställare under hela lördagen och söndagen. Vi informerade om föreningen och ankismen, sålde ett par dussin NAFS(k)uriren, några NAFS(k)oftor och värvade en ny medlem. Förhoppningsvis nappar flera som fick informationsfoldern och betalar avgiften senare. Ordförande koll. 2187 Åsa Johansson var mycket nöjd med utfallet.
Koll. 316 Greger Nässén