Protokoll för Årsmöte 2021

Plats: Åttingen Karta samt online

Tid:

Deltagare: 699 Per Starbäck @, 2936 Hampus Johansson @, 3018 Henning Wickström @

(@ indikerar deltagande online.)

(14 till syns om du loggar in)

En del av dessa handlingar till mötet kan kräva inloggning:

Protokoll från Årsmöte 2021.

Fotograf 976 Johan Blixt

Protokoll från årsmöte i NAFS(k) lördagen den 24 april 2021

Plats: Kvarterslokalen Åttingen på Reimersholme i Stockholm

0,5. Mötets öppnande
Årsmötet öppnades av ordförande koll. 2348 Mats Nilsson kl. 13.13 Ankeborgstid (detta år cirka 7 minuter före svensk sommartid). Även detta år ställde coronapandemin till det, så möteslokalen var förberedd med skyddsutrustning i form av handsprit, munskydd och latexhandskar.

1. Kontroll av närvarande och poströstande medlemmars rösträtt
Valberedningens sammankallande koll. 616 Göran Ribe kunde av coronaskäl inte närvara på själva mötet, så han anlände i förväg och stämde av poströsterna med kassören koll. 316 Greger Nässén. Under denna punkt hade vi som traditionen bjuder en presentation av alla mötesdeltagare med namn, kollusorsnummer och eventuell föreningsfunktion. Då den långa presentationen var avslutad visade det sig att totalt 49 kollusorer var röstberättigade: åtta på plats i lokalen, 23 på distans via Zoom och 18 som hade poströstat.

2. Val av mötesordförande, protokollförare, justerare och rösträknare
Till mötesordförande valdes koll. 2348 Mats Nilsson, till protokollförare koll. 316 Greger Nässén och till justerare och rösträknare valdes koll:a 2417 Stefan Persson och 3052 Jonatan Wildeke, alla i lokalen.

3. Beslut om mötets beslutsmässighet
Årsmötesutskicket befanns ha postats drygt två veckor före årsmötet. Årsmötet beslutade att mötet var beslutsmässigt enligt stadgarna.

4. Fastställande av mötesordning
Mötesordningen hade skickats ut med verksamhetsberättelse, bokslut och blankett för poströst. Mötet fastställde mötesordningen. [Koll. 694 Olof Siverbo avbröt här abrupt sitt zoomande för att äta lunch.]

5. Styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut
Mötesordförande Mats sammanfattade verksamheten för det märkliga pandemiåret 2020. Vi fick ställa in Ankon och externa evenemang blev inte av eller digitaliserades. En sak Mats själv hann med var Gustaf Tenggren-utställningen på Millesgården i februari innan de stängde i förtid. De visade Pinocchio och det var första gången Mats såg den! När han berättade om fjolårets (k)urir begärde koll. 2867 Andreas Eriksson att få veta vilka författarna ”Ankismens skarpaste hjärnor” var till artikeln om Kalle Ankas adress. Styrelsen var lyckligt (?) ovetande. Kassör Greger redogjorde för bokslut och årets resultat +511 kr. Andreas ville hitta en utgift på 198 kr så vi kunde få +313 i stället. Detta var inte möjligt men Greger ska försöka se till att vi lyckas nå detta fina överskott i år. Årsmötet lade bokslutet till handlingarna, med en jubileumsavsättning på 10 000 kronor och överföring av årets resultat +511 till medlemmars kapital.

6. Revisorernas berättelse
Revisionen genomfördes hemma hos kassören som var strandsatt av en fotskada. Koll. 507 Rolf Lindby hälsade på i egen hög person och koll. 2676 Kaija Olausson deltog via Zoom. Revisorerna hade fått alla handlingar digitalt i förväg utom verifikationer och kassaskrin vilka Rolf inspekterade på plats. Trots ett bokfört kassaunderskott på en krona hade Rolf och Kaija inget att anmärka på verksamhet och ekonomi.

7. Beslut om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen
a) Revisorerna föreslog att årsmötet fastställer resultat- och balansräkning för år 2020.
Årsmötet beslutade enhälligt med stöd av samtliga poströster att bifalla förslaget.
b) Revisorerna föreslog att årsmötet beviljar styrelsen full ansvarsfrihet för verksamhet och förvaltning under 2020. Årsmötet beslutade även här enhälligt med stöd av samtliga poströster att bifalla förslaget.

8. Beslut om styrelsens storlek
Valberedningens förslag var att styrelsen även år 2021 ska bestå av sju ledamöter, vilket årsmötet biföll.

9. Förslag till budget
Kassör Greger redogjorde för budgetförslaget för 2021, som framför allt påverkats av att vi förväntas få färre nya medlemmar än tidigare, att de höjda medlemsavgifterna ger fullt utslag samt att porto och hyra för postbox och förråd höjs under året. En diskussion följde om jubileumsfonden som vi ska använda för 50-årsjubileet 2026. Efter bokslutet uppgår den till 22 500 kronor, och flera deltagare uttryckte oro över att vi inte klarar av att fylla på den tillräckligt till alla aktiviteter under 50-årsjubileet 2026. [Olof återkom här från sin lunch.] Koll. 2187 Åsa Warnqvist påpekade att det finns fonder som man kan söka bidrag från, och då hon är en van fondansökare kunde hon hjälpa styrelsen med detta. Ett annat förslag som kom på tapeten var att medlemmar skulle kunna ge pengabidrag riktade direkt till jubileumsfonden. Efter avslutad diskussion beslutade årsmötet att fastställa styrelsens förslag till budget för 2021.

10. Val av ordförande
Koll. 2348 Mats Nilsson omvaldes nästan enhälligt till ordförande (för poströsterna var inte helt enhälliga). På mötesordningen hade kandidaterna fått svara på frågor om sin favoritpocketserie och ankistiska favorithund. Koll. 1382 Bror Hellman invände att Mats inte hade valt en Barksserie som favorit, men det var tydligen inget hinder för årsmötet att välja honom.

11. Val av sekreterare
Koll. 2867 Andreas Eriksson omvaldes nästan enhälligt till sekreterare (för poströsterna var inte heller här helt enhälliga). Han hade valt Långben som favorithund, vilket ledde till en diskussion om hans val av en hundmänniska och inte en ”vanlig” hund. Greger inflikade att frågan om Långben är med i filmen Stand by Me där en av pojkarna säger: ”Musse är en mus, Kalle är en anka, Pluto är en hund. Vad är Långben...?”.

12. Val av kassör
Koll. 316 Greger Nässén omvaldes enhälligt till kassör (för inga poströster avvek).

13. Val av minst två övriga styrelseledamöter
a) Koll. 2165 Klaus Dejler omvaldes med acklamation till övrig styrelseledamot.
b) Koll. 1382 Bror Hellman omvaldes med acklamation till övrig styrelseledamot.
c) Koll. 2936 Hampus Johansson omvaldes med acklamation till övrig styrelseledamot.
d) Koll. 2689 Anna-Pia Norman Wahlund omvaldes med acklamation till övrig styrelseledamot.
Mats noterade att hon hade valt sin favoritpocketserie ”Ruttna tomater” från specialpocketen Skurkar i Ankeborg 3: Magica de Hex och inte den ordinarie utgivningen. Anna-Pia berättade att Magica de Hex är hennes favoritfigur i det ankeborgska universumet.

14. Val av två revisorer
Våra två revisorer (varav Rolf deltog på årsmötet via Zoom) omvaldes nästan enhälligt (eftersom ett par poströstande inte hann fylla i resten av blanketten då de behövde avbryta ifyllandet för en annan viktig aktivitet, förhoppningsvis av ankistiskt slag!):
a) Koll. 507 Rolf Lindby omvaldes till revisor.
b) Koll. 2676 Kaija Olausson omvaldes till revisor.

15. Val av valberedning
Mats frågade de två deltagande valberedarna om de var villiga att fortsätta sitt viktiga arbete ett år till, vilket de bekräftade. Koll. Göran Ribe hade tidigare meddelat att han gärna fortsatte. Årsmötet beslutade därför att välja om vår valberedning för ett år till, det vill säga koll. 616 Göran Ribe (sammankallande), koll. 2187 Åsa Warnqvist och koll. 452 Peter Nyrén.

16. Beslut om medlemsavgifter
Styrelsens förslag var att de medlemsavgifter som årsmötet 2020 beslutade om blir oförändrade under 2021.

16a. Årsavgifter för vuxna
Årsmötet beslutade att årsavgiften förblir 160 kr för äldre kollusorer i Sverige och 240 kr för äldre kollusorer utomlands.

16b. Årsavgift för knattar
Årsmötet beslutade att årsavgiften för knattar (oavsett var de bor) förblir 70 kr.

16c. Livstidsavgifter
Årsmötet beslutade att livstidsavgiften förblir 4 313 kr per liv för äldre kollusorer i Sverige och förblir 6 643,25 kr per liv för äldre kollusorer utomlands. Några deltagare undrade även i år vad utlands-kollusorernas avgift handlar om, och Mats svarade åter att det har att göra med en välkänd tecknares totala produktion av seriesidor, i alla fall vad NAFS(k) kände till (för rätt många år sedan).

17. Eventuella propositioner
Styrelsen hade inga propositioner.

18. Eventuella motioner
Inga motioner hade inkommit.

19. Övriga frågor
19a. Val av vice ordförande
Mats påminde om att endast övriga styrelseledamöter kan väljas till vice ordförande. Här fick till slut rösträknarna arbeta! Sittande vice ordförande koll. Hampus Johansson nominerades och tackade ja. Koll. 2689 Anna-Pia Norman Wahlund föreslogs av koll. 2867 Andreas Eriksson men hon avböjde. Koll:a 2324 Andreas Eldh och 2936 Hampus Johansson föreslog koll. 2165 Klaus Dejler som accepterade sin nominering. Koll. 976 Johan Blixt föreslog koll. 1382 Bror Hellman som också tackade nej. Valet stod alltså mellan Hampus och Klaus. Efter rösträknarnas kontroll av både digitala och fysiska uppräckta händer blev utfallet så här: Hampus 16 röster (14 online och två i lokalen), Klaus sex röster (fyra online och två i lokalen). Årsmötet beslutade alltså att välja koll. 2936 Hampus Johansson till vice ordförande.

19b. Kvackdagar
Frågan hade initierats av koll. 2324 Andreas Eldh som vill komplettera NAFS(k):s kvackdagar med 13 mars. Hans tvådelade huvudtes var att 13 mars motsvarar Kalles bilnummer (313) och att Kalle föddes fredagen den trettonde enligt amerikansk tradition. Andreas argumentation blev lång och vindlande. Någon tog upp att ny forskning framkommit om premiärdatum för Den kloka lilla hönan, den första kortfilmen med Kalle Anka. Den ska ha visats officiellt redan 3 maj 1934, och inte 9 juni som är en av våra kvackdagar. Diskussionen breddades till om när en ankistisk figur ”föds”: när upphovsmannen hittar på den, när den tecknas, publiceras eller visas första gången? Andreas förslag är att vi har två officiella kvackdagar för Kalle, dels 13 mars som ”officiell” födelsedag, dels 9 juni som officiell ”födelsedag”.

Koll. 699 Per Starbäck kommenterade undrande om Andreas var ”en av ankismens skarpaste hjärnor, men inte med i gruppen Ankismens skarpaste hjärnor”. Koll. Olof Siverbo noterade att 13 mars är Gregerdagen. Möjligen var det han som även undrade när Gåtte Gris fyller år. En sidodiskussion började mellan bland andra koll:a 1460 Joakim Gunnarsson, 2324 Andreas Eldh och 694 Olof Siverbo om när Magica de Hex fyller år, i december (månaden på omslaget på första numret med henne) eller september (då tidningen var till salu). Koll. Karl-Erik Lindkvist påpekade att omslagsmånaden på den tiden var returmånaden, alltså när överex ska returneras till förlaget. Olof fyllde på med att det är känt vilket datum Barks lämnade in premiärserien med henne, så då borde det gälla som hennes födelsedag. Andreas avslutade med att han var nöjd med att lämna frågan om ändrade kvackdagar till styrelsen, men blev övertalad av andra att lämna in en motion till höstmötet, vilket han bestämde sig för att göra i stället.

19c. På gång hos Egmont
Koll. 1460 Joakim Gunnarsson berättade om den kommande utgivningen av Kalle Ankas legendariska äventyr med serier av Daniel Branca i nio inbundna volymer, med restaurerade serier och artiklar med ny forskning. Han visade upp Brancas sista serie från 2005 som inte blev helt klar. Här frös plötsligt Joakims Zoombild till! Koll. 976 Johan Blixt misstänkte att det var Disneycensuren. Joakim kom tillbaka och visade en kasserad Brancaserie som han restaurerat för hand. Koll. 2496 Gunnar Ivhed frågade om utgivningstakten. Joakim berättade att man kan prenumerera på serien och att det blir fyra volymer per år, den sista 2023. Han erkände att han har ett ”mastodontjobb”. Koll. 1382 Bror Hellman gav en eloge till Joakim och andra entusiaster som jobbar så passionerat med olika utgåvor. Koll. 339 Anders Berglund instämde och tyckte det är jättekul att Joakim är NK-redaktör. Koll. 2187 Åsa Warnqvist undrade om Egmont har vinstkrav. Joakim förklarade att Egmont är en stiftelse med syfte att stödja danska ungdomar.

19d. Jubileumsbok
En kortare diskussion inleddes av koll. 2187 Åsa Warnqvist om den planerade jubileumsboken inför NAFS(k):s 50-årsdag 2026. Ska den ges ut i samarbete med Seriefrämjandet (SeF) eller inte? Koll. 1382 Bror Hellman informerade om att SeF ska ge ut en bok om Disney och Sverige. Koll. 1460 Joakim Gunnarsson kompletterade då med att berätta att koll. 1409 Thomas Storn håller på med nästa volym i serien ”Svensk seriehistoria” som ska avhandla Disneyseriernas historia i Sverige.

19e. Årgångsboksluckor
Koll. 831 Björn-Olof Skytt är prenumerant på Egmonts årgångsböcker men har fått irriterande luckor i bokhyllan, trots att han är prenumerant. Några böcker är helt slut och trycks inte upp igen. Han frågade koll. 1460 Joakim Gunnarsson om han hade tips på hur han ska göra för att komplettera. Joakim visste dock inget alls om detta. Han föreslog att försöka hitta de saknade böckerna via sälj- och auktionssajter.

20. Mötets avslutande
Mats tackade varmt alla deltagare och avslutade den formella delen av årsmötet kl. 15:21 genom att slå vår legendariska mötessandal i bordet.

Vid protokollet

Greger Nässén

Justerat

Stefan Persson Jonatan Wildeke